Italien. 10-årige Kazzio, vinnare av Grand National på Ströms-holm 2016 och en av Tysklands bästa steeplechasehästar, gjorde i dag comeback efter skada i en Gr 1-häcklöpning i Pisa, Italiens Champion Hurdle. Han var aldrig riktigt med i loppet och avstannades mot slutet. Kazzio reds av Lukas Sloup, också han känd från Strömsholm. Loppet vanns av Vodka Wells riden av britten Tom Garner. Se loppet här:

 
 
 

Josephine Chini rider i Qatar på fredag

Det blev inte förväntat antal startanmälda hästar till Fegentri-loppet i Qatar på fredag och i stället för en löpning verkar det bli två. Utöver de nominerade ryttarna får Josephine Chini rida, men inte Tina Henriksson.

 

Nederländsk favoritseger i St Moritz

Schweiz. Det blev favoritseger i dagens Sheikha Fatima-lopp i St. Moritz genom Dynamites riden av tyskan Rebecca Danz och tränad av Karin van den Bos. Svenska hästen Toutatix kom trea och fyra var Fabienne De Geer på hästen Nil Ashal. Sju hästar startade. 

 

Galoppen i siffror

Galoppsporten i Sverige har fått känna av en rejäl minskning av antalet startande hästar och totalt antal ridna lopp de senaste åren.

År 2012 var antalet ridna löpningar 694 och förra året hade det sjunkit till 575 (- 17 %). Det stora tappet beror till stor del på förra årets inställda tävlingsdagar på Bro Park och Göteborg Galopp som innebar att ungefär 50 utskrivna löpningar inte kunde ridas.

Antalet startande hästar har under samma period minskat från 1 410 till 1 130 (- 20 %). Den nedgången har mindre samband med de inställda tävlingsdagarna att göra. Den frågan gäller bara hur många nya hästar, som inte startat tidigare, hade startat om löpningarna ridits, uppskattningsvis 10 eller kanske 20 hästar. Minskningen av antalet startande hästar bottnar i annat.

Trots nedgången i antalet startande hästar och ridna löpningar har Svensk Galopp inte gjort någon genom-gripande revidering av storloppsprogrammet i syfte att minska antalet storlopp. Det innebär att andelen stor-lopp blivit allt större och att övriga hästar oavsett ålder och klasstillhörighet har färre löpningar att starta i.

Sett till utdelade prispengar inkl bonus ligger dessa på samma nivå 2017 som året innan, 80 353 tkr jämfört med 80 738 tkr, trots att det ridits 54 löpningar färre.  

Det reds 132 slätlöpningar på gräs förra året, varav 77 på Bro Park. Det är långt från den högtflygande vision om 200 gräslöpningar på Bro Park som Svensk Galopps dåvarande styrelse talade om inför byggandet av banan. Det var en bidragande anledning till att gräsbanan skulle placeras utvändigt om dirttrackbanan.                      
Av HE                    

Utvecklingen antal startande hästar och ridna löpningar

Källa: Svensk Galopps hemsida, Galoppsporten i siffror.

 

 

Det är nu klart med hästsportvaruhuset Börjes i Tingsryd om en ny upplaga, den fjärde i ordningen i samarbete med Börjes, av amatörernas populära ryttarserie Börjes Champion ARK Cup.

Upplägget blir detsamma som tidigare år. Det blir 15 löpningar fördelade på Bro Park, Jägersro Galopp, Göteborg Galopp och Strömsholm. I varje löpning utdelas Börjes hederspris – ett presentkort – till segerryttaren och i två löpningar delas det dessutom ut ett täcke till segerhästen. Det blir i loppet på Strömsholm och i finalloppet.

Ryttaren med flest poäng efter finalloppet efter en särskild poängberäkning vinner ett resestipendium att använda till utrikes studieresa. Loppen är öppna för alla amatörryttare men för att få poäng krävs medlemskap i ARK – årets medlemsavgift ska vara betald – eller motsvarande klubbar i Danmark och Norge.

 

Ryttarserie som rids för 35:e gången

Det började år 1984 då ARK tillsammans med Håkan och Sissi Dysell satte upp en ryttarserie med namnet ARK Håkans Häst-transporter Cup. Syftet var att entusiasmera ryttarna att tävla på andra banor än hemmabanan och helst då transportera sin häst med Håkan och Sissi. Under flera års tid betalades det ut transportbidrag till de som gjorde så.

ARK Håkan Cup reds i inte mindre än 25 år. Det allra första årets ryttarserie vanns av Marie Killander. Andra sponsorer har varit Heland Racing (2009-2010) och Lesjöfors Kraft AB (2013). Sedan 2015 sponsras serien av Börjes i Tingsryd.

 

 
 

Nora Hagelund Holm, en av Norges absolut bästa amatör-ryttare och trea i Longines World Fegentri Championship 2017, blir lärling hos Wido Neuroth på Övrevoll. 

 

 
 

Fabienne De Geer rider i St. Moritz

På söndag rids en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i St Moritz i Schweiz.

Loppet är förbehållet kvinnliga jockeys och svensk represen-tant blir Fabienne De Geer som har ridit där förr. För Norge rider Vanessa Ryall. En svensktränad häst startar i loppet, Maria Hagman Eriksson­-ägda/tränade Toutatix som får en italiensk ryttarinna i sadeln. Nederländska tränaren Karin van den Bos startar sin etta-tvåa från den 4 februari, Dynamites som rids av tyskan Rebecca Danz och Athlete del Sol (Vanessa Ryall).

 

Nyhetsbrevet rättar: ytterligare ett hinderlopp

Det blir två tävlingsdagar på Blommeröd i april med en steeplechaselöpning per dag. Förutom Jockeyklubbens Stora Pris som rids den 7 april blir det en Novis-steeple-chase tre veckor senare, den 28 april.

 

SG:s VD har tränarlicens och sju hästar

Enligt Svensk Galopps Sök Sportinfo har SG:s VD sedan den 1 februari Fredrik Reuterkiöld fortfarande en gällande tränar-licens. På träningslistan finns sju hästar, sex ägda av Häst-gruppen i Lund AB och en egenägd. 

 
 
 

Söndagen den 18 februari rids en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship på isen i St Moritz i Schweiz. Loppet är förbehållet kvinnliga jockeys så ARK har inte fått någon inbjudan. Däremot får en svensk jockey resa.

Förra söndagen reds det en löpning där för arabiska fullblod. Det slutade med dubbelseger för nederländska tränaren Karin van den Bos med Dynamites och Athlete del Sol, hästar som förhoppningsvis kommer till Nationaldagsgaloppen på Gärdet.

 

Två svenska ryttarinnor inbjudna till Qatar

- Tina Henriksson och Josephine Chini

Årets första löpning i Longines World Fegentri Champion-ship Ladies rids i Qatar den 23 februari.

Arrangörerna siktar på ett stort startfält med 12-16 hästar och har därför även bjudit in ryttarinnor som inte är nominerade med förtur för ryttare som tidigare haft Fegentriframgångar.

För svenskt vidkommande innebär detta att tidigare Fegentri-mästare som Josephine Chini (2015) och Tina Henriksson (2010-2011) har anmälts. Dessvärre kan däremot inte årets nominerade ryttarinna Jessica Vadst delta pga sviterna av sjukdom. Hon tvingas även avstå från att delta i Fegentriloppet i Pisa den 4 mars. 

 

 
Nyhetsbrevet berättade i förra numret om brasilianaren Jorge Ricardo som tog sin ryttarseger nummer 12.844 den 5 januari. Två dagar senare tog han en dubbelseger i sadeln på Hope Glory och Gold Attraction på banan San Isidro utanför Buenos Aires. Det nya världsrekordet lyder nu på 12.846 segrar och än är karriären inte över för 56-årige Jorge Ricardo. Det lär bli fler segrar
 
 
 

Vem vann årets första amatörlopp 2003?

Årets första amatörlöpning på Täby Galopp för 15 år sedan reds den 5 januari. Dirttrackbanan var tung och det var –15 grader.

Efter två strykningar kom nio hästar till start över 1600 m. Det blev en säker seger med en längd för Maria Richert på Åkesson, tränad och delägd av ARK-medlemmen Anki Svedberg-Karlsson.

Maria Richert red runt 100 löpningar åren 2000-2006 och tog nio segrar, sju på slätt och två på hinder. Hon var ryttarinnechampion på slätt år 2003.

Hon har gått till historien som den ryttare som vann den allra första häcklöpningen på Göteborg Galopp den 15 september 2002, fast loppet reds utan hinder på släta banan. Hon red hästen Flo-Jo och besegrade närmast John Twomey på Daniello och Josephine Kelly på Karsk.

Maria Richert hade tidigt starka kopplingar till Irland och när hon besökte Sverige för något år sedan höll hon på att bygga upp en träningsrörelse där men enligt irishracing.com har hon inte haft någon starthäst sedan mars förra året.

I amatörernas premiärlöpning 2003 på Täby kom kända namn som Henrik Engblom på andra plats med Rameses och trea var Maria Sandh med Sharon Rose. Sist kom Lisa Bivemark, numera framgångsrik jockey i Australien.

 

 

Hinderbanorna på Bro Park lär dröja

Vid Svensk Galopps extra fullmäktigemöte i Malmö den 3 februari presenterade ekonomichefen Charlotte Welin de investeringar som SG:s styrelse har budgeterat för i år.

En miljon kronor har budgeterats för hinderbanorna på Bro Park och detta ska täcka kostnaderna för det projekterings-arbete som pågår just nu med bl.a. jordprovstagning.

Tidigast i juni kan ett besked förväntas om hur det blir med det fortsatta arbetet med anläggandet av hinderbanorna.

Mycket talar alltså för att årets hindersäsong kommer att gå på kryckor i  minst lika stor omfattning som 2017.

En steeplechaselöpning är planerad att ridas på Blommeröd den 7 april, Jockeyklubbens Stora Pris. Sedan blir det för-hoppningsvis, det är inte klart än, en tävlingsdag på Ströms-holm den 12 maj med en steeplechase- och tre häcklöp-ningar. Det är allt i hinderväg som det skrivits ut proposi-tioner för i Sverige innan Grand National-dagen på Ströms-holm den 16 juni.

Till följd av de dräneringsarbeten som ska göras på Göte-borg Galopp blir det årspremiär där tidigast den 17 juni, dagen efter GN-dagen på Strömsholm. 

På Övrevoll har det skrivits ut en häcklöpning för de bättre hästarna den 31 maj, Omoto Sando Hekkelöp med 105.000 kr i prissumma.