En amatörryttarchampion har avlidit.

”Peje” Swartling 1952-2018

 
 

1969 års amatörryttarchampion på slätt Fredrik ”Peje” Swartling har avlidit. Han blev 65 år gammal.

Hans pappa Reihe Swartling bedrev i många år både rid-skola i närheten av Stadion i Stockholm och framgångs-rikt galoppstall på Täby Galopp. Peje började rida som mycket ung och debuterade som amatörryttare redan som tolvåring på norsk licens. I Sverige var åldersgränsen för att få licens, precis som nu, 15 år.

Efter några framgångsrika år som amatör blev han lärling 1970 och sedan jockey. Han tog totalt runt 150 ryttar-segrar. Några år hade han även tränarlicens och tog 21 tränarsegrar.

År 1985 tog Peje och hans syster Gunilla över Swartlings Ridskola, som de dock tvingades lämna då Musikhög-skolan skulle bygga ut. Ridskolan flyttades till Löttinge inte så långt från Hägerneholm men verksamheten drivs numera åter centralt i Stockholm på Ryttarstadion.

Peje Swartling var i många år ledamot i den lokala galoppdomstolen på Täby Galopp. Det var då jag lärde känna honom och minns hans kunnande och inte minst våra samtal, inte bara om galopp, i samband med de utlandsresor som galoppdomstolen gjorde.

Han efterträdde sedan Bengt Mattsson som tävlings-ledare vilket han var fram till Täby Galopps nedläggning. 

 

Emma Nordin hyllad på Bro Park

          
 
 
 
 
 

Irländsk seger i Sheikha Fatima-löpning

 
         
 
 
 

Andreas Tapia Dalbark vann lärlingarnas mästerskapslöpning i Oman och är därmed kvalificerad till finalen i november i Abu Dhabi. Han var svensk Fegentriryttare 2015. 

 

 
 
 
Tidigare amatörryttare ny VD.

Upp till bevis för Fredrik Reuterskiöld.

 
 

Svensk Galopps styrelse har utsett 45-årige Fredrik Reuterskiöld till ny verkställande direktör (VD).

Som son till Lennart sr och Madeleine Reuterskiöld har han galoppen i blodet. Lennart sr började som amatörryttare och blev så småningom en av landets mest framgångsrika tränare på sin tid. Han sadlade ut åtskilliga storloppsvinnare. Madeleine var en av de bästa amatörryttarinnorna och tog 34 segrar i Sverige. Fredriks storebror Lennart jr var mycket framgångsrik som amatörryttare på både slätt och hinder, och är nu flerfaldig championtränare. Även lillebror Johan har en bakgrund som amatörryttare och proffstränare.

Sälv red Fredrik Reuterskiöld 23 löpningar som amatörryttare. Det blev en seger på Strömsholm år 1992 i Måns Alexanderson Memorial med hästen One At A Time. Som tränare har han enligt Sportsystemet tagit 558 tränarsegrar och hans hästar har sprungit in imponerande 73,8 miljoner kronor. Han har vunnit Derbyt tre gångar och har varit tränarchampion två gånger. Så nog kan han galoppsport!

Valet av Fredrik Reuterskiöld som VD är ändå överraskande. Åtminstone om man ser till de kriterier som rekryteringsföretaget Novare hade att gå efter då rekryteringsprocessen sattes i gång. Beslutet är till och med så kontroversiellt att två av ledamöterna i SG:s styrelse, ord-föranden Lars Nordström och Eva McLaren, inte bara nöjde sig med att reservera sig mot beslutet utan valde att avsäga sig sina uppdrag i styrelsen.

 

Trots önskemål från bland annat Stockholms Galoppsällskaps fullmäktigegrupp att avvakta med tillsättningen har den kvarvarande SG-styrelsen – t.f. ordförande Susanne Hamilton och hennes tre musketörer Anders Östberg, Per Larsson och Roland Johansson – slutfört rekryteringsprocessen.

Det är nu upp till bevis för Fredrik Reuterskiöld att visa att han har sådan kompetens och kvaliteter att han matchar den profilbild som kan förväntas av en VD för Svensk Galopp. Ledord på vägen är ödmjukhet och tålamod.       

Av HE                              

 

Vem vann årets första amatörlopp 1988?

För 30 år sedan reds årets första tävlingsdag på Täby Galopp den 3 januari. Halmbanan var tung och det var + 6 grader.

Dagens amatörlöpning, en ålderviktslöpning, vanns lätt med fem längder av Lennart Reuterskiöld jr på Nom De Guerre. Trots 10 årssegrar blev han ändå inte champion utan den titeln gick till Christer Segner som hade 11 årssegrar. 

Tvåa i loppet kom Helena Hallman på favoriten Panama. Hon red totalt 14 gånger 1986-1988 och tog som bäst tre andraplatser. Hon satt med i ARK:s styrelse några år och fortsatt kontakt med hästsporten har hon haft genom sina anställ-ningar vid Kanal 75 som producent, projektledare och bitr redaktionschef samt därefter som chef för ATG:s internationella verksamhet. Sedan två år tillbaka har hon en motsvarande chefsbefattning vid Norsk Rikstoto i Oslo.  

Loppets målsexa Majlis Söderberg på andrefavoriten Aspirant tog omgående revansch i loppet som hon vann med Legat i kamp mot elva proffsryttare.

 
 
 
 

Josephine Chini oplacerad i Sevilla

 

 

Yogi Breisner tränar hinderryttarna

Göran ”Yogi” Breisner (62) som i 17 år har tränat det brittiska landslaget i fälttävlan kommer till Göteborg den 3-4 mars för att träna fälttävlansryttare (lördag) och galoppens hinderryttare (söndag). 

 
 
 

32-åriga Lea Olsen, dotter till danske champion-tränaren Bent Olsen, är drottningen inom skandinavisk amatörryttarsport. Ifjol blev hon dansk amatör-ryttarchampion för 12:e gången!

Hon var även segerrikast av amatörerna i hela Skandinavien vilket hon också har varit flera gånger tidigare. Hon började med ponnygalopp 12-13 år gammal och första ritten på stor häst kom som 15-åring år 2000. Totalt har hon lyckats att ta ungefär 160 segrar.

Sedan år 1991 har ingen amatörryttare i Norge varit segerrikast mer än två gånger. De ryttare som har dubblerat är Trine Langvad, Sofie Langvad, Anna Pilroth och Silja Stören. Champion blir däremot den ryttare som har bäst resultat uppnådda enbart i amatörlöpningar.

Sedan ARK bildades år 1944 har Lennart Jarvén varit segerrikaste amatörryttare på slätt (oavsett kön) vid fem tillfällen.

 

Vem vann årets första amatörlopp 1968?

För 50 år sedan var det som brukligt vintergalopp på Täby med årspremiär på Nyårsdagen. Banan var halmbelagd, det var snö, vackert väder och – 13 grader.

Amatörerna red i dagens första löpning och loppet vanns av Lars Häggström på 17-oddsaren Fiume. Han tog fyra ryttarsegrar det året och totalt vann han tio lopp i Sverige.

Tvåa i loppet kom Elisabeth Welinder på Kerry Rose och hon blev så småningom jockey och sedan proffstränare.

Två av dagens proffslöpningar vanns av personer som fortfarande är aktiva inom sporten, Jan-Erik Pettersson (tränare) respektive Kent Blomnell (tävlingsfunktionär på Bro Park) vilka båda vann för det årets tränarchampion Reihe Swartling.

 

Årets Hästfester kolliderar

Den 3 februari är det Årets Hästfester både i Oslo och Malmö. Norrmännen var klart tidigast med att annonsera om sin gala.

 
 
 
 
 

Tyskland. 20-årige Vinzenz Schiergen blev segerrikast av de manliga amatörerna för fjärde året i rad. Dessförinnan var hans bror Dennis segerrikast i tre år.

På grund av skada fick Vinzenz Schiergen stor del av 2017 års säsong stoppad och han kom bara upp i 12 årssegrar. Han kunde inte heller delta fullt ut i Longines World Fegentri Championship där han kom på femte plats.

Segerrikast av amatörerna blev Lilli-Marie Engels som hade 20 årssegrar.