Göteborg Galopp 29 juli. 28-åriga Louise Arnshed red sin första löpning år 2011 men det är egentligen först de två senaste åren som hon ridit mer frekvent. 

Första segern kom för en dryg månad sedan med Bergheim i HM Dronningens Aerespraemie på Klampenborg och nu var det dags för segerdefilering igen, denna gång med Lomax, båda hästarna amatörtränade i Skåne av Martin Persson.

Lomax sågs tidigt i front med Corcuvelo (Nathalie Johnsson) invändigt som tvåa, och det var dessa hästar som Börjes Champion ARK Cup avd. 8 kom att handla om. Lomax vann med halvannan längd och Corcuvelo höll precis undan för starkt spurtande Red Glory (Erika Edvardsson).

Sofia Presits på favoritspelade Clauses Angora fick nöja sig med en femteplats av sex startanden men hon har ändå en klar ledning i ryttarserien. Poängmässigt har hälften av alla poäng delats ut men med sju löpningar kvar (dubbla poäng i finalen) kan dock fortfarande mycket hända. 

 

 
 
 

Jessy´s Wonder nytt hinderlöfte

Göteborg Galopp 29 juli. Jessy´s Wonder visade klass på slätt ifjol både i Derbyt och St Leger på Övrevoll. Efter ägarbyte och flytt till Dennis Persson har fyraåringen nu visat lovande takter på hinder genom en imponerande seger i söndagens Maiden-häcklöpning. Niklas Lovén red i front från start till mål. 

 

Alice Bertiaux ny Fegentriledare

FrankrikeBelgiskan Alice Bertiaux lyckades bäst i helgens två löpningar i Deauville i Longines World Fegentri Championship med en seger och en andraplats. Hon leder nu mästerskapsserien med en poäng före tyskan Lilli-Marie Engels som var oplacerad i sin enda ritt i helgen. 

Trea i rankingen ligger liksom tidigare Naomi Heller från Schweiz. Hon tog som bäst en fjärdeplats i Deauville. Varken Jessica Vadst eller Willa Synöve M Schou var inbjudna.

De manliga Fegentriryttarna red en löpning i lördags. Här kom hemmaryttaren Kevin Brayé tvåa och poängmässigt närmar han sig ledande Alberto Berton från Italien. Elliot Öhgren var inbjuden men hade tackat nej till inbjudan.

 

För första gången på flera år blir det ett Fegentrilopp i Österrike.

ÖARV, den österrikiska amatörryttarklubben, har meddelat att det blir ett lopp för ryttarinnor söndagen den 16 september på banan Magna Racino strax utanför Wien. Det finns 59 fullblod i träning i Österrike.

Se film om Magna Racino:

Vem eller vad stoppar Dronning Lea?

Klampenborg 28 juli. Det går som på räls för Lea Olsen när hon rider lopp. Visst byter hon spår ibland, men inget allvarligt, och tidtabellen håller hon som oftast, hon vinner.

I lördags tog Lea Olsen sin sjunde årsseger i Danmark och inget torde kunna hindra henne från ta ett nytt amatörryttarchampionat, hennes 13:e. Lördagens segerhäst Warp Core red hon för fjärde gången och det har blivit seger varje gång.

Sofia Presits snabbstartade på utpräglade sprintern Panama Jack och fick Lea Olsen på Warp Core strax bakom sig från start. In på upploppet tackade Lea Olsen för draghjälpen och gled så småningom ifrån till seger med 2½ längd. Trea, slagen med ytterligare 2 l, kom Mikkel Johansen på Not Today. 

 

Niklas Lovén vinner på Jessy´s Wonder. Foto: Stefan Olsson.

 

Göteborg Galopp 29 juli. De bättre hästarnas Berthram Häcklöpning vanns av Elliot Öhgren på Painters Easel. 

 
 
 

Jägersro 25 juli. Regerande championryttaren Jessica Vadst vann onsdagens Wendes Artilleriregementes Cup avd. 3 med Myjoker, en fyraåring som tidigare hade en tredjeplats som bäst på åtta starter.

Segern innebär att Jessica Vad  tpasserar Sofia Presits i kampen om det nationella amatörryttarchampionatet och även att hon övertar ledningen i Wendescupen, en ryttarserie som hon vann förra året. Nästa lopp i Wendescupen rids den 29 augusti och avd. 5 (finalen) rids den 4 november.

Loppet reds över 1730 m och vid mål ett varv kvar ledde Sofia Presits med Expensive.Tina Henriksson på Clauses Socoto blev hängandes i utvändigt spår genom stallkurvan innan de kom upp utvändigt om ledaren. Vid ingången till slutkurvan var sjuhästarsfältet ganska väl samlat och i svängen satte Jessica Vadst in en attack med Myjoker som nådde ledningen vid upp-loppets början. Den tidigare ledarduon kallnade och i stället närmade sig A Certain Romance (Elliot Öhgren) och överraskningen Ching Ching Lor (Julia Engström). Myjoker höll dock undan med ¾ l respektive hals. 

 

 

Charlotta Ericsson också vinnare i Oslo

Övrevoll 19 juliÄven denna tävlingsdag blev det svensk seger i amatörlöpningen. Det fixade Charlotta Ericsson ombord på IKC Kick Back. Tvåa blev Emilie Finckenhagen på Loire och trea kom Willa Synöve M Schou på Gardinia.

 

 

Hinderfestivalen i Bad Harzburg

Ny femteplats för Christopher Roberts

Tyskland. Inte mindre än sju hinderlöpningar rids i Bad Harzburg inom loppet av tio dagar den 20-29 juli.

Årets meeting började med en häcklöpning fredagen den 20 juli. Här vann Jan Kratochvil på Rosenkönig. Christopher Roberts blev sist av de sex som fullföljde med Aunt Sampa. Dagen därpå reds det först en häcklöpning som vanns av Interior Minster, riden av Sonja Daroszewski och tränad av Christian von der Recke. Här föll Christopher Roberts och han förbjöds att rida i nästa löpning, en steeplechase, som vanns av Josef Bartos på Wutzelmann.

I söndags reds det en Seejagdrennen där Christopher Roberts blev tvåa med svenske Grand Nationalvinnaren Truckers Glory. Här vann Oliver Schnakenberg på Good Prince, både häst och ryttare är välkända för Strömsholmspubliken. Till följd av det myckna regnandet användes inte steeplechasebanan utan det blev en häcklöpning samt det obligatoriska vattenhindret. Bytet av hinderbana var säkerligen till fördel för Good Prince. 

I dag torsdag har det ridits två häcklöpningar. Först vann Mark Gier på Allez Y och här var Christopher Roberts femma på Tinkers Lane. Sedan vann Josef Bartos den bättre häcklöpningen på Anaking, tränad av Pavel Tuma

På söndag avslutas meetinget med en ny Seejagdrennen. Fem hästar har startanmälts, bland annat de två färska vinnarna Good Prince och Wutzelmann. 

 

 

Övrevoll 26 juli.- Äntligen, utropade Emilie Finckenhagen sedan hon tagit sin femte ryttarseger i sadeln på Tookwino. Hon red sin första löpning i oktober 2015. 

Svenskduon Karolin Pettersson på Bourbon Bay och Emelie Gustafsson på IKC Kick Back såg till att det blev bra fart från start. Emilie Finckenhagen avvaktade länge långt bak med Tookwino och kom med en stark avgörande spurt när Silje Strand på Buffalo Soldier ett tag sett ut som en vinnare. Trea blev Susanne Lyseng på Final Episode. Tio hästar startade.

 
 
 
 

USA. 20-årige Elliot Öhgren avslutar de manliga Fegentriryttarnas USA-tour på bästa sätt genom att ta en ny seger. I lördags vann han med Catapult Jack på Parx Racing, i dag red han Jeezum Jim till seger på Delaware Park.

Efter fem strykningar på grund av banunderlaget kom endast fem hästar till start i dagens Fegentrilöpning över 1700 m. Redan efter första kvartsmilen var Elliot Öhgren uppe i ledning med Jeezum Jim. Det höll sig ända in i mål och segermarginalen blev 2 l till fransmannen Kevin Brayé. Trea kom Alberto Berton från Italien som fortfarande leder årets Longines World Fegentri Championship. 

Genom sina två segrar i USA har Elliot Öhgren avancerat till en tredjeplats i rankingen, men bara en poäng före spanjoren Gonzalo Pineda Carmena som var Fegentrichampion år 2015. 

 

 Elliot Öhgren på hästen Pensy Moll som han red till en femte-plats av åtta i söndags på banan Laurel Park.
 
 
 

Elliot Öhgren vinner på Catapult Jack

 
 

 

Ytterligare en Fegentriryttare skadad

Några av årets nominerade Fegentriryttare har dessvärre råkat ut för skador som helt eller delvis gör att de inte kan fortsätta tävlandet. 

Naomi Heller från Schweiz, som red på Bro Park i lördags, har nyligen gjort comeback efter en axelskada i maj. Vidare har tjeckiskan Tereza Grbavcicova fått en allvarlig ryggskada för ett par veckor sedan.  

I maj skadades USA:s Mark Galligan svårt i en hinderlöpning i Frankrike då han slungades mot ett träd. Han har fortfarande synproblem och han kommer troligtvis att få bestående men. På Strömsholm ersattes han av Matthew McCarron.

I fredags föll ungraren Milan Kovács av sedan hans häst trampat upp i en framförande häst på i Fegentriloppet på banan Penn National i USA. Enligt uppgift från Elliot Öhgren har Milan Kovács ådragit sig en hjärnskakning, han har ont i nacken