Reglementsändring för AQPS-hästar

 

Crin Au Vent äntligen klar för start. Foto: Kim Stern.

 

Det ville till en reglementsändring för att franskfödde Crin Au Vent, ägd och tränad av amatören Kim Stern, skulle bli inregistrerad i Sverige och därmed få starta.

Anledningen är att Crin Au Vent inte är ett renrasigt engelskt fullblod utan är en s.k. AQPS-häst. AQPS står för ”Autre Que Pur-Sang”, alltså icke renrasigt fullblod. Sådana hästar fick inte starta i Sverige enligt de tidigare bestämmelserna.

I Svensk Galopps Sportsystem står Crin Au Vent, som till i vart fall 5/8 är engelskt fullblod, registrerad som arabiskt fullblod, men det ska rättas till Annan hästras - AHR så fort som möjligt enligt Margareta Östgård på Svensk Galopp som tillägger att Crin Au Vent endast får starta i hinderlöpningar.

Vad är då en AQPS-häst? Kort sagt en ras, ursprungligen en korsning mellan engelskt fullblod och lättare franska körhästar, framavlad för att ge hållbara steeplechasehästar.

En av de mest kända AQPS-hästarna är Al Capone II som tog sju raka segrar i Gr 1-Prix de la Haye Jousselin på Auteuil 1993-1999. Hans helbror The Fellow fortsatte en framgångsrik karriär i Frankrike med att vinna King George VI Chase på Kempton Park och Cheltenham Gold Cup i Storbritannien.

Andra kända AQPS-hästar är Mon Meme, 2009 års vinnare av Grand National på Aintree, och Orphée des Blins som tre år i rad 2012-2014 vann Velka Pardubicka i Tjeckien. 

 
 
 

Kim Stern femma på Bremens finaldag

Tyskland. I dag tävlades det på galoppbanan i Bremen för allra sista gången. Banan anlades år 1907.

Den utskrivna steeplechaselöpningen ändrades till ett bumper race utan hinder.

- Ja tyvärr. Ingen vet riktigt varför eftersom hinderbanan var i mycket bättre skick än slätbanan, kommenterade Kim Stern som blev femma på Crin Au Vent. Åtta hästar startade.

Loppet vanns av storfavoriten Interior Minister tränad av Christian von der Recke och riden av Sonja Daroszewski

 

Falconettei favorit i årets Grand National

Falconettei (Cevin Chan) vinner Svenskt Champion Hurdle på Strömsholm 2016. Foto: Stefan Olsson.

 

Strömsholm 16 juni. Med elva veckor kvar till årets Grand National-meeting på Strömsholm heter förhandsfavoriten i det 48. Svenskt Grand National Falconettei.

Nu 9-årige Falconettei vann Svenskt Champion Hurdle för två år sedan tränad av Pavel Vovcenko och riden av Cevin Chan.

Förra året testades han på steeplechase och förutom en seger i Bremen hade han svårt att få till det.

Men i söndags årsdebuterade han med en överlägsen seger i en steeplechaselöpning över korta 3200 m i Mannheim. Hans nästa start blir förmodligen den 29 april i Badenia Jagdrennen (Listed) över 4200 m på samma bana.

Tränare Pavel Vovcenko vann båda huvudlöpningarna på Strömsholm år 2016. Först vann Falconettei och sedan vann Kazzio, också han riden av Cevin Chan, Grand National. Nu har Cevin Chan lagt stövlarna på hyllan och ny pilot på Falconettei är Lukas Sloup som red Ländler till GN-seger år 2015.

Det anmäls till Grand National den 7 maj med möjlighet till efteranmälan senast den 27 maj och startanmälan sker den 8 juni.

Falconettei vinner i Mannheim den 25 mars, se här.
 
 

Tar Josephine Chini nytt Hollywood-pris?

 

Så här såg det ut förra året då Anna Pilroth och Josephine Chini tog pris som bästa jockey respektive TV-presentatör vid HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Darley Awards på Dolby Theatre i Hollywood.

Josephine Chini har återigen nominerats till galan som äger rum fredagen den 6 april.

 

 
 
 
 

Senaste jockeytillskottet: Paul Fitzsimons

Det senaste jockeytillskottet i Sverige är Paul Fitzsimons (37). Han är irländare som har haft sin karriär i Storbritannien. Alla hans 156 ryttarsegrar är tagna där åren 1997-2010. Flest segrar hade han åren 2000-2002 då han tog 29, 34 respektive 24 segrar.

Han var en av flera misstänkta i utredningen av en stor korruptionshärva år 2010 där totalt elva personer, bl.a. fyra jockeys och två hästägare, dömdes till sammanlagt 66 års avstängning. Två jockeys fick vardera 12 år.

Paul Fitzsimons rentvåddes efter ett års processande. Han hade redan då börjat att träna i Lambourn. Fram t.o.m. 2015 tog han ett mindre antal tränarsegrar.

Enligt uppgift på Svensk Galopps hemsida ska han tillsammans med sin svenska fru etablera sig i Ystadstrakten i en icke-galopprelaterad verksamhet. I vinter har han träningsridit på Jägersro för tränarna Hans Adielsson och Andrew Kidney.

- Han (Paul Fitzsimons, red) kommer att bli ett bra tillskott till jockeykåren i Skandinavien, säger Hans Adielsson till SG.

 

 

Falconettei vinner tysk hinderpremiär

Tyskland. Årets första hinderlöpning, en steeplechase, reds i Mannheim i dag söndag. Loppet vanns överlägset av favoriten, 2016 års svenske Champion Hurdle-vinnare Falconettei tränad av Pavel Vovcenko och riden av Lukas Sloup.

Enligt det tyska propositionshäftet har det skrivits ut 17 hinderLöpningar i år. Det är färre än förra året då det skrevs ut 25. Av dessa ställdes fyra löpningar in på grund av vädret eller otjänlig bana och till en löpning fanns det inte tillräckligt många startanmälda hästar.

Av årets 17 hinderlöpningar är fyra häcklöpningar, fyra är Seejagdrennen och resterande nio är vanliga steeplechaselöpningar. På Långfredagen rids en steeplechase i Bremen och till den har Kim Stern anmält sin Crin Au Vent, nu inregistrerad som arabiskt fullblod (?) hos Svensk Galopp. 

 

 
 
 

Vem vann första amatörloppet 1993?

Jägersro. Årets första amatörlöpning på Jägersro rids den 11 april. År 1993 hade banan säsongspremiär just den 11 april och ett lopp var förbehållet amatörerna.  

Vem vann den första amatörlöpningen för 25 år sedan?

Det blev dubbelseger för familjen Lovén från Kvistofta utanför Helsingborg. Vann gjorde mamma Tove Lovén med 21-oddsaren Tam The Tiger och tvåa kom sonen Niklas Lovén med 15-oddsaren Two Pairs, båda hästarna tränade av familjefadern Jarl ”Nalle” Lovén.

Tove Lovén har 58 segrar registrerade i Svensk Galopps Sportsystem och är en av de mest segerrika ryttarinnorna genom alla tider. Enligt Sportsystemet har Cecilia Gråberg 59 segrar och Josephine Kelly 55 segrar. Ytterligare en ryttarinna med mer än 50 segrar är Maj-Lis Söderberg med 52 segrar.

Fjärdeplacerad i premiärdagens amatörlopp 1993 var Bettina Wilson (nu gift Andersen), tränare på Klampenborg och mor till jockeyn Oliver Wilson. Femma kom Svensk Galopps nya VD Fredrik Reuterskiöld. Sist i tiohästarsfältet var Annette Bengtsson som är mor till fjolårets champion Jessica Vadst.

 

 
 
 
 

Böckman-litografi till vinnaren

Jägersro 11 april. ARK:s hederspris till segerryttaren i årets första amatörlöpning på Jägersro är en liten inramad Bengt Böckman-litografi med galoppmotiv.

Det var år 1985 som den skånske bildkonstnären och hästägaren Bengt Böckman (1937-2014) presenterade sitt Project Racing Form som består av 40 grafiska blad (litografier och etsningar) med olika galoppmotiv. Bengt Böckman:

- ”Galoppens själ är längtan, dröm och besatthet. Varje lopp är en katalysator för mänskliga känslor. Varje kapp-löpning föds ur hårt, dåligt ansett och illa betalt arbete i förvissningen om att detta är Din tid, Ditt hopp, Din fullbordan. I denna värld reser man sig åter efter varje hårdhänt landning, varje alltför sen målgång, och tror att nästa gång, nästa löpning, nästa häst …”

 
 
 

Inställda tävlingar ett aber för lärlingarna

När Jägersro Galopp öppnar årets galoppsäsopng den 4 april har det varit tävlingsuppehåll i Sverige i fyra månader.

Det slår hårt mot lärlingarna vars lärlingstid tickar på, månad efter månad, utan att de har möjlighet att göra det de utbildas för – att rida löp.

Med en motsvarande tävlingskalender utan vintergalopp i framtiden innebär det att av lärlingstiden på fyra år är inte mindre än 16 månader helt tävlingsfria.

För ryttare som vunnit 70 segrar innan fyraårsperioden löper ut kan lärlingstiden förkortas.

 

Månadens ryttarutbildning

 
 

Winmachine söker din hjälp

Svensk Galopp söker ett par personer, gärna amatörryttare, som kan hjälpa till med Winmachine på Gärdet den 6 juni.

För mer info kontakta cecilia.graberg@svenskgalopp.se