Kalender för Sheikha Fatima-serien

Det har nu publicerats en kalender med datum för löpningarna i årets HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship på www.sheikhmansoorfestival.com.

Amatörryttare som är intresserade att delta ombedes att lämna intresseanmälan till hans.engblom1@gmail.com.

Baskrav är fem segrar och ridvikt på 58-59 kg. Loppet på Gärdet brukar vara förbehållet jockeys.   

18 januari   Oman (ingen svensk inbjudan)
     
18 februari  St Moritz, Schweiz  (Fabienne De Geer, fyra)
     
3 mars        Sam Houston Park Texas  (Tina Henriksson, etta)
     
24 april       Marakesh, Marocko  
     
6 juni          Gärdet. Stockholm  
     
12 augusti  Warszawa, Polen  
     
19 augusti  Chelmsford City, Storbritannien  
     
23 september               Duindigt, Nederländerna  
     
24 oktober  Toulouse, Frankrike  
     
november   Abu Dhabi, Förenade Arab Emiraten Final

 

 
 

Irland vann 17 av 28 på Cheltenham

Storbritannien. Landskampskänslan på årets Cheltenham Festival mellan de brittiska hemmahästarna och Irland kom av sig något, de irländsktränade hästarna var för överlägsna. 

Av meetingets 28 löpningar vann irländarna 17. Både på onsdagen och torsdagen vann de sex av dagens sju löpningar. Bäst gick det för Gordon Elliot vars hästar tog åtta segrar och irländske tränarkollegan Willie Mullins var inte mycket sämre med sju tränarsegrar.

Det blev dock brittiska segrar i tre av huvudlöpningarna. Favoriten Altior, tränad av brittiske championtränaren Nicky Henderson och riden av Nico de Boinville, vann Queen Mother Champion Chase. Det blev ny tränarseger för Nicky Henderson i Champion Hurdle med favoriten Buveur D´Air (Barry Geraghty). Vidare vanns Timico Cheltenham Gold Cup av tredjefavoriten Native River tränad av Colin Tizzard och med championryttaren Richard Johnson i sadeln. Favoriten Might Bite (Nicky Henderson/Nico de Boinville) kom tvåa. 

 
 
 

FEGENTRI Annual Report 2017

http://www.fegentri.com/annual-report#dflip-df_18385/1/

 

Från ARK:s styrelsemöte i torsdags

- om att springa tre km på 15 minuter

Styrelsen diskuterade bl.a. det nya kravet vid förlängning av ryttarlicensen för amatörryttare och lärlingar att springa tre km på högst 15 minuter.

Frågan är högst aktuell eftersom åtskilliga – alltför många – ryttare inte har klarat provet och därför inte fått sin ryttarlicens förlängd inför årets säsong.

I ena vågskålen finns ett fullt berättigat krav på att en löpningsryttare ska vara fit, i den andra att ett stelbent förfarande inte får medföra att galoppsporten tappar ett antal ryttare.

ARK:s styrelse har i dag inget önskemål om ändring av regeln. Det kan inte anses som ett oöverstigbart hinder för en normal idrottsutövare att klara provet.

Samtidigt måste det till en uppföljning av årets licensförnyelse-process och det är viktigt att Svensk Galopp i höst påpekar för ryttarna fördelarna med att göra löpningsprovet så tidigt som möjligt medan de fortfarande är i full kondition och innan vintervädret försvårar eller avskräcker från träning. Enligt regelverket ska konditionstestet genomföras i perioden september-januari.    

 

Vårens licenskurser för amatörryttare

Bro Park 14-15 april och på Jägersro 28-29 april då även tidigare licensinnehave kan få göra konditionstestet på tre km.

 

ARK Verksamhetsberättelse 2017

Klicka här: https://view.publitas.com/ark/ark-verksamhetsberattelse-2017/page/1

Hallå amatörryttare, var är ni?
 

 

Förra året var det 53 amatörryttare med svensk licens som red lopp i Sverige (2016: 58). Hittills i år när det är två veckor kvar till årets första amatörlöpning är det bara 32 som har förnyat sin licens i hela landet enligt Svensk Galopps Sportsystem.

Cecilia Gråberg är ansvarig för Svensk Galopps licenskurser för ryttare.
Hon uppger att det finns några ryttare som ännu inte har klarat det fystest som krävs och fler är alltså på gång.
 

Årets svenska amatörlöpningar

Så har då propositionshäftet för säsongen 2018 kommit. Av intresse för amatörryttarna är att det har skrivits ut 52 amatörlopp fördelade med 25 på Bro Park, 19 på Jägersro Galopp, fem på Göteborg Galopp och tre på Strömsholm.

Sett till prispengar är det en tydlig skillnad mellan Bro Park och Jägersro. På Bro Park finns det 13 lopp (av 25) med ett segerpris på 19.000 kr, på Jägersro är 14 (av 19) utskrivna i lägsta klassen med 19.000 kr i förstapris.
På Bro Park har 11 lopp ett segerpris på 28.000 kr, på Jägersro endast tre.

Båda banorna har vardera ett lopp med 48.000 kr i förstapris, Cupdagens Prix de l´ ARK respektive  Derbydagens Husarregementes Memorial. Dessutom har Börjes Champion ARK Cup avd. 4 på Jägersro ett förstapris på 37.500 kr.

På Göteborg Galopp finns det fyra amatörlöpningar i Järnklass med ett förstapris på 19.000 kr samt ett arabhästlopp där segraren får 15.000 kr.

Strömsholm har som vanligt en egen profil för sina prissummor med 30.000 kr till vinnaren i de manliga ryttarnas Fegentrilöpning, 25.000 kr i Måns Alexanderson Memorial och 20.000 kr i ryttarinnornas lopp om vandringspriset Silverstöveln.

Två ryttarserier rids, Börjes Champion ARK Cup startar den 15 april på Bro Park och på Jägersro rids den första avdelningen i Wendes Artilleriregementes Cup den 18 april.

 
 
 

 

Tina Henriksson om sin USA-seger

 

"This is like a dream come true, winning the HH Sheikha Fatima Ladies race. I am very excited and looking forward to participate in the final of the World Championship to be held in November.”

Den Abu Dhabi-sponsrade Sheikh Mansoor-Festivalen firar tio årsjubileum i år.

Lara Sawaya: “This year the Festival is not only marking its 10th year but we are celebrating the Festival in the 100th year since the birth of Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, who was a passionate supporter of Purebred Arabian racing."
 
 

Vad gäller om arabgaloppen på Gärdet?

Gärdet 6 juni.Svensk Galopp lämnar olika uppgifter om de två arabhästlöpningarna på årets National-dagsgalopp i de två publikationerna Propositioner Större löpningar och Propositioner Säsongen 2018.

I Storloppshäftet anges att anmälningsdag är tisdagen den 22 maj och att det är lika vikt för 4-åriga och äldre hästar i de två löpningarna HH Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (59 kg, prissumma 35.000 euro) och HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup (60 kg, prissumma 30.000 euro).

I propphäftet för säsongen 2018 har anmälningsdagen tidigarelagts till måndagen den 21 maj, prissummorna är ändrade till 320.000 kr resp. 275.000 kr och vikterna är ändrade så att fyraåriga hästar har lägre vikt gentemot de äldre hästarna. Även vikttillägget i Sheikha Fatima-loppet ser annorlunda ut. Det anges till 2 kg för varje fr.o.m. 1 juni 2016 vunnet pris/platspris på 60.000 kr t.o.m. 6 kg.

Stefan Jönsson på Svensk Galopps Sportadministration förklarar vad som gäller?

- Det är den senast publicerade propositionen som gäller, alltså den i ordinarie propphäftet. Vi ska gå ut med ett förtydligande på hemsidan.
 
 

Fegentrichampion vill rida på Bro Park

Sara Vermeersch, förra årets Fegentrichampion, vill rida på Bro Park den 25 mars. Hon är numera jockey och rider 52 kg.

 

Årets Cheltenhamfestival är här

På tisdag-fredag rids det 28 hinderlöpningar på Cheltenham.  
Huvudloppet Timico Cheltenham Gold Cup rids på fredag. 

 
 
 

 

2017 års Fegentrichampions

Fegentrichampions Thomas Guineheux och Sara Vermeersch flankerade av från vänster Fegentris generalsekreterare Agnes Sibers, ordförande Elie Hennau, förra ordföranden Nathalie Bélinguier och Juan-Carlos Capelli, marknadschef Longines.

 

Halvsvensk Fegentrichampion

 

Trefaldige Fegentrichampion (1983, 1991, 1992) Filippo Grasso-Caprioli vann aldrig någon Fegentrilöpning i Sverige. Hans bästa placering var i stället en andraplats i Svenskt Grand National 1986 på Czempion och fullbordade därmed en tränardubbel för Terje Dahl vars Witebsk (Tony Frick) vann.

Filippo Grasso-Caprioli talar fortfarande en del svenska, hans mor var nämligen svenska. På bilden tillsammans  med ARK:s vice ordförande Anna Öhgren under vinprovningen på världskända Sassicaia Vineyard. Foto: HE. 

 

 

Här är de manliga Fegentriryttarna det främst handlar om i år. Från vänster Elliot Öhgren, Gonzalo Pineda Carmena, Mark Galligan, Kevin Braye, Milán Kovács och Alberto Berton. 

 

 

Det spelas mest i hinderlöpningar

Enligt det brittiska spelbolaget Coral spelas det mer på hästar i hinderlöpningar än i slätlöpningar.

Spelbolaget Coral har presenterat en lista över de 40 löpningar det spelades mest i förra året i Storbritannien. Sett till topptiolistan återfinns det åtta hinderlöpningar där.

Mest spel var det i Grand National på Aintree och god tvåa var Cheltenham Gold Cup. Anmärkningsvärt är att alla sju löpningarna på Cheltenhams Gold Cup-dag finns bland de 25 högst placerade löpningarna.

På topptiolistan återfinns bara två slätlöpningar, Epsom Derby (3) och Coral-Eclipse på Sandown (6).

[Källa: Owner & Breeder inc Pacemaker, February 2018]

 

Fegentris världscup behöver en nystart

Alltsedan det internationella amatörryttarförbundet Fegentri bildades år 1955 har regelsystemet för världscupen ändrats flera gånger.

Nu verkar tiden vara inne för ett nytt koncept. Vid Fegentris årsmöte i Pisa i lördags presenterade federationens ordförande Elie Hennau riktlinjer för ett nytt upplägg.

Bakom detta ligger dels ett önskemål om att kunna presentera riktigt kvalitativa Fegentrilöpningar på banor som Baden-Baden och Longchamp, dels att skapa ett större intresse att vilja delta i mästerskapsserien motsvarande dagens bland annat genom att World Cup of Nations får ett större genomslag.

Förslaget om ett Grand Slam Championship för de allra bästa ryttarna bemöttes med frågor från årsmötesdeltagarna. Helt klart kommer endast en handfull nationer att kunna delta då det i flera länder inte finns amatörryttare med 25 segrar eller hur kravet blir. Årsmötet röstade för förslaget och Fegentris styrelse har nu att formalisera ett nytt regelverk till nästa år.

Nästa årsmöte ska hållas i St. Moritz den 9 februari 2019