Vem är segerrikast på Gärdet?
Snart är det dags för den sjätte upplagan av Nationaldagsgaloppen på Gärdet.

Premiäråret 2013 var väldigt kringgärdat av olika begränsningar. Det reds bara fyra löpningar och hästarna reds av åtta särskilt inbjudna ryttare, sju proffs och amatörryttarinnan Hillevi Ljungqvist. Den allra första löpningen vanns av Ninni Westerlund på hästen Linus. Efter fem år är Carlos Lopez är segerrikast av ryttarna.

 

 
 
 
 
 

Klampenborg 19 maj. Liksom för två veckor sedan vanns amatörloppet av Cecilie Sjörup-Johnsen efter en frontresa, denna gång på Half Outback.

Det blev svenskt på andraplatsen genom Emelie Gustafsson på Otama Obama som närmast efter sig hade Lea Olsenpå favoriten Holy Sparkle. När niohästarsfältet svängde in på upploppet hade Tumblin´ Dice knappt kontakt med de övriga men kom med en hiskelig spurt och tog fjärdeplatsen ett huvud från trean. Nathalie Johnsson red. 

Loppet var öppet även för lärlingar som vunnit max fem segrar. I den ursprungliga startlistan var lärlingen Liam Doran uppsattpå hästen Frost, men han byttes ut mot amatören Lisa Lindbjerg. Detta sedan det påpekats att Liam Doran har vunnit två segrar i Storbritannien, två segrar i Sverige och två segrar i Danmark = sex segrar. 

 
 

Amatörryttarklubben

Jockeyklubben

Gunnar Atterholm 

Jesko von Koenigsegg

Kjell Sjöberg

www.galoppshopen.se 

ERW Racing

Chess Racing

 
 

Träna med Fredrik Johansson på Bro Park

På tisdag den 22 maj kommer Fredrik Johansson till Bro Park och håller träning. 

Välj att träna mellan kl 14, 15, 16 eller 17.

Anmälan till fredrik.johansson@svenskgalopp.se eller via Facebooksidan ”fredrik johansson träning på bro park”. 

 

Jessica Vadst tvåa i Rom

Italien.Jessica Vadstsatt på den minst spelade hästen av elva i söndagens Fegentrilöpning i Rom och var sist in på upp-loppet. Alice Bertiauxfrån Belgien vann med nos.

- Jag var säker på att jag vann … vill gärna se målfotot, säger Jessica Vadst. Distansen var för kort för min häst Bonita De Mas men hon galopperade in sig fint och så fort hon fick fritt blås så kämpade hon hela vägen in i mål. 

 

Vem vann för 40 år sedan?

Strömsholm lördagen den 20 maj 1978. Bana god, sol + 15. Spelomsättning 353.445 kr i sex löpningar.

Dåtidens bäste hinderryttare Terje Dah lvann den första upplagan av Svenskt Champion Hurdle med egentränade Corrib som besegrade brittiske gästryttaren Martin Blackshaw på Geron och Lars Swärd på Happy Date. Inte mindre än 12 hästar startade i loppet.

Sedan vann Terje Dahl även Det 8. Svenskt Grand National med Star Cross, som var den första svenskägda- och tränade hästen som vann GN. Svinninge Gård ägde och Björn Björkman tränade. Trea kom hästen Ostiano riden av Johan Persson, som numera är banansvarig på Österängen.

De manliga ryttarnas Fegentrilopp vanns av Lennart Jarvén på Fredensborg. Litet senare på dagen vann den franske Fegentri-ryttaren Gerard De Chevigny en amatörlöpning med Klöver Dam. Han är numera ordförande i den franska amatörryttarklubben och en av två vice ordföranden i Fegentri. 

1978 var för övrigt året då Sverige fick sin förste Fegentrichampion genom Lars Swärd. 

Madeleine Reuterskiöld, mamma till Lennart jrFredrik och Johan, vann ett lopp med Hanna Glavari och slutligen vanns arabhästloppet av d´Artagnan som ägdes av skådespelaren Jarl KulleLotta Broström red.

Dagen efter, söndagen den 21 maj, tävlade både Täby (8 lopp) och Jägersro hade en något försenad vårpremiär med sju lopp. Amatörlöpningen på Täby var ett Fegentrilopp och här vann Kjell ”Lillis” Olsson med Barons Charter. På Jägersro höjdes temperaturen av att två brittiska toppjockeys gästade, Greville Starkey som tog en seger och Eric Eldin som tog två segrar.

Hindersport på Strömsholm anno 2018. Foto: Elina Björklund.

 

 
 
 

Strömsholm 12 maj. ARK-medlemmen Christopher Roberts (27) hade en bra dag på jobbet med två segrar, en andraplats och en fjärdeplats på fyra ritter. 

Störst var segern med Truckers Glory i steeplechasen Gyllene Hästen, en testlöpning inför Svenskt Grand National lördagen den 16 juni. Någon riktig värdemätare blev det dessvärre inte eftersom löpningen inte kunde ridas på de banslingor och över de hinder som det ursprungligen var tänkt. Men Truckers Glory gjorde det som krävdes av honom och blir därmed intressant att följa i Grand National. Speciellt som Christopher Roberts deklarerade att han gärna rider hästen i GN. Veteranen Moss Cloud (Niklas Lovén) kom tvåa.  

Christopher Roberts vann också något oväntat med Harden i Novishäcklöpingen. Tvåa blev mycket goda slätlöparen Jessy´s Wonder (Niklas Lovén) som nu debuterade över hinder. 

I häcklöpningen Reihe Swartlings Memorial fick Christopher Roberts nöja sig med en andraplats. Här tog som väntat 13-årige Calvados sin femte raka seger i loppetNiklas Lovén red. 

 

Så här mycket publik kom det 2017

De sju tävlingsdagar som lockade mest publik till landets galoppbanor år 2017 var följande: 

 
 
 
 
 
 

Galopp ska upplevas på banan live!

 

Enligt Carl Strand, i höstas aktuell som ansvarig för Svensk Galopps Marknads- och Sportavdelning, är galoppen i högre grad än travet en upplevelsesport som ska följas på banan live.

Han har jobbat med galoppens varumärken och undrar om detta är bilden vi vill ge av galopp, utan inbördes ordning är orden flärd, adrenalin, fest, spänning, vackert, familj och hästar.

Sedan två år tillbaka har Svensk Galopp en målsättning att det inom några år ska komma minst 4.000 besökare till sju tävlings-dagar varje år.

En av de tävlingsdagar som marknadsförs hårdast för att uppnå detta mål är den nyligen avhållna Familjedagen på Bro Park. Motsvarande tävlingsdag förra året lockade 4.293 personer men i år kom det ”endast” 3.332 personer. 

 

Fakta om Bro Parks familjedag:

 
 

Ny ARK-medlem: Maria Heinrichs

 

 
 
 

Bro Park 10 maj.Årets upplaga av Lillis Cup vanns över-raskande av Louise Pettersson på 17-oddsaren Malakai. Det var en högoddsare även på andra plats genom Elin Ahlin på 15-oddsaren Lady Kheleyf. Komben gav 321 ggr.

Elliot Öhgren på Cartouche och Daniel Mattsson på Spirit River hade övertagit ledningen från JosephineChini på Bourbon Bay då fältet svängde in på upploppet. Från en placering mitt i niohästarsfältet arbetade Malakai upp sig alltmer och svepte förbi ledarduon halvvägs in på upploppet. 

Elin Ahlin hade positionssvårigheter på Lady Kheleyf och fick styra ut för att få fritt spår och hann inte fram till vinnaren. I mål skilde det 2½ längd. Malakai var den häst i fältet som tjänat i särklass minst pengar. Spirit River höll till tredjeplatsen.

För Louise Pettersson, som är nyvald skattmästare i ARK:s styrelse, var detta hennes femte seger på 22 ritter sedan debuten i augusti 2015. Under vintern har hon för övrigt skaffat sig montélicens. 

 

Fyra hinderlopp på Strömsholm på lördag

Strömsholm 12 maj. För första gången på länge, kanske någonsin, blir det en tävlingsdag på Österängen innan Grand Nationaldagen som i år är lördagen den 16 juni.

Dock är tävlingsdagen kringskuren av Länsstyrelsens beslut att det råder begränsat tillträde till markområdet av hänsyn till naturskyddet (häckningstid för fåglarna) och att marken på sina ställen är väldigt mjuk på grund av tidigare regn. 

Det innebär att dagens steeplechaselöpning Gyllene Hästen över 4200 m inte kan ridas på de banslingor och över de hinder det var tänkt från början utan får ridas enbart på ”stora” ovalen där de tre häcklöpningarna också ska ridas. En tidigare vinnare av Gyllene Hästen startar 11-årige Moss Cloud (Niklas Lovén). 

 

Kan Calvados ta femte raka i Swartlings 

Strömsholm 12 maj: Nu 13-årige Calvados har vunnit häcklöpningen Swartlings Memorial de senaste fyra åren. 

Trots att han inte har startat sedan i augusti förra året på grund av skada startar Calvados återigen som favorit. Han rids av Niklas Lovén och får motstånd av fyra konkurrenter. 

 

 
 

Jägersro 8 maj. Regerande championryttaren Jessica Vadst red Cara Blanca till spurtseger med en halv längd och tog sin första årsseger. Den lär följas av fler.

I kvällens amatörlöpning över 1730 m skötte Yasmine Nilsson farthållningen från start på Avoriaz. Ledaren uppvaktades närmast av Sofia Presits på Holy Sparkle som övertog ledningen  i slutkurvan men lyckades aldrig skaka av sig Avoriaz helt. Men utvändigt med spetsade öron spurtade Cara Blanca och vann efter strid med en halv längd. Det var andra gången Jessica Vadst vann med Cara Blanca. Förra gången var den 27 juli ifjol. 

 

 

Tredje generationen Johansen trea i debut 

Klampenborg 5 maj.Det var länge sedan en dansk manlig amatörryttare debuterade men i lördags hände det alltså i form av Mikkel Johansen som blev trea med hästen Indika.

Mikkel Johansens far Jesperär bror till mer kände toppryttaren Jacob Johansenoch hans farfar Jörgen Johansenvar först jockey och sedan framgångsrik tränare på Klampenborg.

Loppet vanns efter receptet ledning från start till mål av CecilieSjörup-Johnsenpå 11-oddsaren Bayonet. Det var ryttarens 10:e ritt och första seger. 

Tvåa, besegrad med 2½ l, kom mycket starkt spurtande Karolin Petterssonmed Martini. Lea Olsenpå favoriten Doc Martin hamnade först på fjärde plats.

 

Ny seger för Karolin Pettersson

Övrevoll 9 maj. Årets första amatörlöpning på Övrevoll vanns av Karolin Pettersson på favoriten Persian Wave tränad av Tobias Hellgren, alltså samma ekipage som vann på Bro Park för ett par veckor sedan.

Från start tog Persian Wave rygg på ledande Asaks Ambition (Silje Strand) och på bortre lång drog ledarduon i väg med flera längder ner till övriga fältet. Slutsvängen togs sida vid sida och duellen fortsatte långt in på upploppet innan Persian Wave var den starkaste och vann med drygt fyra längder. Det var Karolin Petterssons sjätte ryttarseger.