Jägersro 30 maj. Börjes Champion ARK Cup avd. 4 utmynnade i en hård upploppsstrid där till slut 24-åriga Yasmine Nilsson på Holy Sparkle kom först i mål.

Loppet reds över 2400 m och Sofia Presits var ganska snabbt uppe i ledningen med Expensive. På upploppsrakan första gången avancerade Yasmine Nilsson upp till andraplatsen med Holy Sparkle och övertog sedan ledningen på bortre lång. Loppet handlade därefter enbart om dessa två.

Mot slutet av upploppet blev Expensive närgången men Holy Sparkle höll undan med nos. Trea kom Martina Hallenheim på Vai Embora och fyra kom Kim Stern på favoriten Boldbob

 

 
 

 

Bra med anmälningar till Strömsholm 

Strömsholm 16 juni. Det ser ganska bra ut med hästar på anmälningslistan till Grand Nationaldagen.

Visserligen är några hästar dubbelanmälda och till steeplechasen Familjen Perssons Minneslöpning har det bara anmälts sex hästar. Startanmälan sker fredagen den 8 juni.
Litet oroväckande är ändå att det kommer att tävlas på Göteborg Galopp dagen efter och att Klampenborg har tävlingar med en amatörlöpning samma dag som Strömsholm. Det kan bli konkurrens om både hästar och amatörryttare.

Tysktränade GN-kandidaten Bendidon genrepade i Strassburg i går tisdag men lyckades bara bli sjua av nio hästar i en steeplechase över 4200 m. Oliver Schnakenberg red.

 

 
 
 
 

Ungern. Hemmaryttaren Milán Kovács vann söndagens Fegentrilöpning i Budapest och avancerade till andra plats i rankingen. Mästerskapsserien leds av italienaren Alberto Berton som kom tvåa i Budapest. Elliot Öhgren kom sist av fem deltagare.

 

 
 
 

 

Målfotoseger för Lea Olsen

Danmark. Det reds fem löpningar på Fyens Vaeddelöbsbane i Odense i tisdags. En amatörryttare vann. Det var Lea Olsen som tog en målfotoseger med nos på favoritspelade Minuty Prestige i en löpning för amatörryttare och lärlingar.

 

Nytt vandringspris på Strömsholm

Förra året vann Christopher Roberts för tredje gången, och därmed för alltid, vandringspriset Rolf Brandt Memorial till dagens bäste hinderryttare på Grand Nationaldagen.
Ett nytt vandringspris, en pokal på träsockel, har instiftats till minne av 
Staffan Möller, mångårig banmästare på Österängen och en stor entusiast av hinder- och amatörryttarsporten.

 
 

Danmark. Vid storloppsdagen med nio löpningar på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus den 20 maj vanns två av loppen av amatörryttare. 

Först vann Sabina Gammelgård med Wellington, som med nos besegrade Lea Olsen på Hongkong Star. Sedan vann Amanda Harbjerg med Gowing Gowing Gone. 

 

Lea Olsen nos från tre tränarsegrar

Danmark. 12-faldiga danska championryttaren Lea Olsen kan inte bara kan rida, nu har hon visat att hon även kan träna hästar.

Med färsk amatörtränarlicens och tre hästar i stallet hade hon en klang- och jubeldag i Århus den 20 maj. Själv blev hon målfotoslagen med Hongkong Star men sedan vann Sir Danzbo och Ventuari. De reds av Kajsa Lindsjö respektive Elione Chavez

 

 

 

Femte segern för Willa Synöve M. Schou

Övrevoll 24 maj. Willa Synöve M Schou var snabbast iväg från start med favoriten Denico men backade ner till en tredje-plats och återtog sedan ledningen halvvägs in på upploppet. Utvändigt attackerade Mina Haug med Stogas Dancer men Denico lyckades hålla undan med nos. Det var femte ryttarsegern för Willa Synöve M Schou som red sin första löpning i september 2014. 

 

ARK-klubbnål ger fri entré

Liksom tidigare år är det fri entré på Strömsholm den 16 juni mot uppvisande av ARK:s klubbnål som kostar 50 kr. Kontakta hans.engblom1@gmail.com

 

Elliot Öhgren rider i Budapest

Ungern. Det blir fem startanden i de manliga ryttarnas Fegentrilöpning på Kincsem Park i Budapest i morgon söndag. Elliot Öhgren rider hästen Perfect Too. Loppet rids kl. 15.30.

Det är första gången på många år som de manliga Fegentriryttarna tävlar i Ungern. En förklaring är att Ungern inte har haft någon manlig Fegentriryttare sedan år 2003, men i år har de Milan Kovacs

USA-ryttaren Mark Galligan, som vann Fegentriloppet i Pisa, skadades allvarligt då han slungades av mot ett träd i en Point-to-Point-löpning på den franska landsbygden för tre veckor sedan. Enligt tillgängliga uppgifter lär han få en bestående synskada. Loppet ingick i den nya hinderryttarserien Gentlemen´s  League. Det planeras för ett Charity race där behållningen ska gå till Mark Galligans sjukhuskostnader. 

 

 
 

Stort utländskt intresse för Strömsholm

Strömsholm 16 juni. Det har anmälts påfallande många icke-skandinaviska hästar till Svenskt Grand National och Svenskt Champion Hurdle. 

 
En häst har anmälts till båda löpningarna, sjuårige Bialco som ägs av MortenBuskop, norrmannen som numera har del i driften av Hjortebo Stutteri i Danmark, och tränas av Lucinda Russell i Skottland. Franskfödde Bialco har tagit tre raka andraplatser i häcklöpningar, senast den 7 maj på banan i Ayr.

Morten Buskop har vunnit Grand National en gång tidigare tidigare, år 2007 med Neptune Joly som tränades av Lucinda Russells svärfar Michael Scudamore. Han har även vunnit Champion Hurdle med General Ledger år 2009. Morten Buskop köpte Bialco så sent som den 10 januari i år.

Den brittiske tränaren Jeremy Scott har anmält två hästar. Rutinerade 12-åringen Notarfbad har tagit sex hindersegrar, varav fem i steeplechaselöpningar, och är anmäld i Grand National. Åttaårige Unison har totalt 14 segrar, åtta av dem i häcklöpningar, och är aktuell för start i Champion Hurdle. 

Det har även anmälts flera hästar från Tyskland och Tjeckien till dagens två huvudlöpningar. Nu på måndag den 28 maj anmäls det till standardlöpningarna. 

 
 

 

Bro Park 23 maj. Det blev sju hästar till start i Börjes Champion ARK Cup avd. 3 sedan Reglissé visats bort från start.

Stephanie Demmler på favoriten Franciskus attackerade ledar-duon mitt i svängen och sög sig allt närmare från start ledande Sofia Presits på Gobertier. Efter duell på upploppet kopplade Franciskus greppet 100-talet m före mål. Elliot Öhgren på Thomahawkee, som låg tvåa från start, höll till tredjeplatsen.

 

Icke-nominerad ryttarinna vann i Schweiz

Schweiz. Fegentriloppet för ryttarinnor på banan Frauenfeld i Schweiz på Annandag Pingst vanns av icke-nominerade hemmaryttaren Nicole SchlatterAlice Bertiaux från Belgien, som vann Fegentriloppet i Rom i söndags, kom tvåa. Hon var en av två ryttarinnor som deltog i båda löpningarna. 

Efter Pingsthelgens två löpningar i Rom och Schweiz toppas rankinglistan av schweiziskan Naomi Heller med 41 poäng, en poäng före Alice Bertiaux. 

Närmast väntar nu USA-touren med fyra löpningar den 8-11 juni. Svenskan Jessica Vadst är en de som har bjudits in. Efter det har hon fått en inbjudan till Chantilly den 17 juni. 
 
 
 
Se Fegentriloppet i Rom som vanns av Alice Bertiaux före Jessica Vadst (blå, vit mössa):
 
 
 
 
 
 

Minskat intresse för årets Prammsdag

Jägersro 21 maj. Oavsett det sportsliga var årets Prammsdag den sämsta på tio år sett till två viktiga parametrar, spelomsättning och publik.

Det omsattes 6.018.242 kr på tio löpningar vilket är den lägsta spelomsättningen på tio år att jämföra med 8.163.365 kr år 2014, eller 9.453.124 kr rekordåret 2008. 

År 2012 kom det 1.570 besökare till Prammsdagen och förra året var publiksiffran 1.306 personer, men i måndags kom det ett klart mindre antal, 926 personer.

Det är kanske dags att se över konceptet för Prammsdagen. 

Prisutdelningsceremonierna lämnade en hel del att önska. I dagens första löpning var det närmast kaotiskt. Det saknades helt klart en regissör! Folk örlade fram och tillbaka. Det verkade vara oklart vilka personer som skulle vara med, t.ex. officials, det blev ingen riktig uppställning och för vissa var det väldigt viktigt med amatörfotografering. 

Det är mycket man kan se vid live-sändning på TV, en del av det skulle man inte vilja se.                                  
Av HE

Källa: Svensk Galopp. Grafik: ARK GaloppNytt.