Final i ryttarserien för 35:e gången

På söndag rids finalen i Börjes Champion ARK Cup 2018, en ryttarserie som i år rids för 35:e gången.

Det började år 1984 då ARK tillsammans med Sissi och Håkan Dysell satte upp en ryttarserie med namnet ARK-Håkans Hästtransporter Cup. Syftet var att entusiasmera amatörryttarna att tävla på andra banor än hemmabanan och helst då transportera sin häst med Håkan och Sissi. 

ARK Håkan Cup reds i 25 år. Under några år sponsrades serien sedan av Heland Racing och Lesjöfors Kraft AB men sedan år 2015 arrangeras serien i samarbete med hästsportföretaget Börjes i Tingsryd.

Två ryttare har vunnit ryttarserien tre gånger vardera. Det är Mikael Tjernström (1996, 1998, 2001) och Henrik Engblom (1999, 2003, 2005). Två segrar vardera har Christer SegnerAnnette Bengtsson och Peter Jarvén. 

I år vinns serien av 18-åriga Sofia Presits som har tagit en ointagbar poängledning. Hon har vunnit tre avdelningar i sadeln på i tur och ordning Expensive, Clauses Socoto och Elbling.  

 
 
 
 

Tolv gör upp om finalloppet på söndag

Bro Park 2 december. Tolv hästar har startanmälts till Börjes Champion ARK Cup-finalen. Det borgar för en fin löpning. Det blir som vanligt ett Börjes presentkort till segerryttaren och dessutom Börjes segertäcke till hästen. Ingen av de tre högst rankade ryttarna rider så det är väldigt ovisst om vilka som får Börjes presentkort till tvåan och trean i serien. 

 

Hade flest poäng, men fick inget pris

Det kan ha sina nackdelar som amatörryttare med att inte vara medlem i ARK.
Det fick Petra Brolin erfara år 2001. 

Hon var nämligen egentligen den bäste poängplockaren i det årets ARK Håkan Cup, ryttarserien som numera heter Börjes Champion ARK Cup. Men eftersom hon inte var medlem i ARK fick hon inga poäng. Resestipendiet gick i stället till Mikael Tjernström.

Men Petra Brolin tog sig samman, blev ARK-medlem och var på nytt bäste poängplockare året därpå och vann resestiendiet. 

Varför dra upp detta nu? Jo, Emelie Gustafsson är också en lovande och framgångsrik ryttare som hittills inte velat bli medlem i ARK. Om hon hade varit det skulle hon ha haft 38 poäng och legat på andra plats inför finalen på söndag. 

 

Italiensk Fegentriseger i Pisa

Jessica Vadst rider på Mauritius

Italien. Hemmaryttaren Deborah Fioretti vann söndagens löpning i Longines World Fegentri Championship Ladies i Pisa på målfoto före Ingrid Montenegro från Frankrike. Trea blev Naomi Heller från Schweiz. 

Varken Jessica Vadst eller Willa Synöve M. Schou var inbjudna till Italien. Däremot tillhör de båda skandinaviskorna oktetten som i dag tisdag reser till Mauritius för att rida i finalloppet på banan Champ de Mars på söndag. 

Tyskan Lilli-Marie Engels har redan slutsegern klar med 216 poäng inför finalen. Däremot är det desto hårdare i kampen om andraplatsen. Naomi Heller från Schweiz har 162 poäng och belgiskan Alice Bertiaux 159 poäng. 

Femterankade Jessica Vadst har 74 poäng och är utan chans att avancera och Willa Synöve M. Schou sitter på sjundeplatsen med 52 poäng.  

De manliga Fegentriryttarnas finallöpning rids i Oman lördagen den 15 december. 

 

 

 
 
 
 

Bro Park 18 novemberLouise Pettersson tog sin sjätte ryttarsegern sedan debuten för tre år sedan och tre av dem har skett i sadeln på Magical Red, ägd och tränad av förra amatörryttarinnan Ann-Marie Säberg. 

Loppet gick över 2350 m. Som det ofta sker i amatörlöpningar gick det fort från start. Zäta (Linde Niklasson) och Mors (Elin Rödjare) roffade tidigt åt sig flera längders ledning före de övriga i niohästarsfältet. Blivande vinnaren Magical Red höll sig som fyra/femma. 

Fortfarande vid ingången till upploppet hade ledarduon ett klart försprång men Louise Pettersson på Magical Red avancerade allt mer och övertog ledningen 300 m kvar. Sedan blev det spel mot ett mål och Magical Red vann lätt med 3½ längd närmast före hastigt spurtande Good Lad (Daniel Mattsson). Zäta höll till tredjeplatsen och fyra blev Eastwood (Elliot Öhgren) som också kom mycket fort sista biten in mot mål.

Det hårdnar till i kampen om amatörryttarnas championat på Bro Park. Både Tina Henriksson och Jessica Vadst har vardera tre segrar. Sedan är det fyra ryttare med vardera två segrar och bättre placeringar än de två i toppen. Det återstår tre amatörlöpningar att rida. 

 

Viktlättnad för kvinnliga jockeys i Japan

Japan. Japanese Racing Authority meddelar att kvinnliga jockeys med början i mars nästa år kommer att ha viktlättnad med 2 kg även när de ridit klart sin lärlingstid. 

Enligt det nuvarande systemet har ryttare viktlättnad under fem års tid upp t.o.m. 100 segrar. 

Det nya systemet har influerats av det regelverk som infördes i Frankrike i mars 2017 och som inneburit att kvinnliga jockeys har fått dubbelt så många ritter som dessförinnan. 

 
 
 
 

Övrevoll 22 november. Emelie Finckenhagen tog årets andra ryttarseger och det i sadeln på egna hästen Queen´s Delight, en häst hon även tog sin första seger på i oktober 2015. 

Cromer (Karolin Pettersson) syntes tämligen omgående i ledningen men fick nöja sig med en femteplats i mål. På upploppet var det i stället Emelie Finckenhagen på Queen´s Delight som var starkast och vann efter invändig resa. Tvåa kom Dubai Next (Linda M.A. Dahl). Årets ryttarchampion Willa Synöve M. Schou avslutade säsongen med en sjundeplats på Youessey. 

 

 

Vem vann för 15 år sedan?

Täby Galopp 25 november 2003. Löpningarna skulle egentligen ha ridits söndagen den 23 november men på grund av att banan var otjänlig flyttades löpningarna två dagar. Detta medförde massor med strykningar. 

Efter nio strykningar kom sex hästar till start i dagens amatörlöpning. Två manliga ryttare var först i mål, Mikael Tjernström vann på Red Angus med en längd före Dennis Persson på Brave Knight, och trea kom Sissi Dysell på Catanzaro. Alla tre ryttarna är i dag i högsta grad aktiva på Bro Park i olika roller. 

 
 

Jägersro 14 november. Förra årets amatörryttarchampion på slätt Jessica Vadst är på god väg att säkra sitt andra raka championat. Efter segern med Mrs Tovelo i Börjes Champion ARK Cup avd. 14 har hon åtta årssegrar mot fem för värsta konkurrenten Sofia Presits.

Det gick fort från start i onsdagens amatörlöpning över 1200 m och Jessica Vadst låg inledningsvis näst sist i niohästarsfältet med favoritspelade Mrs Tovelo. Efter avancemang i svängen övertog Mrs Tovelo ledningen halvvägs in på upploppet, fick svar av Otama Mareld  (Emelie Gustafsson) men höll undan med en halv längd. Trea kom Louise Arnshed med Lomax. 

 

Sofia Presits vinner årets Börjes Cup
Hård kamp om andra- och tredjeplatserna
Inget kan hindra 18-åriga Sofia Presits från att vinna årets upplaga av Börjes Champion ARK Cup. Hennes poängledning är så stor att resestipendiet redan är hennes.

Däremot har kampen hårdnat om andra- och tredjepriserna, två Börjespresentkort. Eftersom det delas ut dubbla poäng i finalloppet, vinnaren får alltså 30 poäng, har i teorin alla ryttare med fem poäng eller mer chans att bli tvåa. Vid lika poäng avgör bästa placering i finalloppet.

Bäst till ligger 2016 års slutsegrare Nathalie Johnsson (35 p) och 2017 års slutsegrare Jessica Vadst (34 p). På fjärde plats i poängsammanställningen återfinns andraårsryttaren Alina Öhgren (33 p) som haft ett väldigt lyckosamt år. 

Nu hoppas vi på ett stort startfält i finallöpningen på Bro Park söndagen den 2 december. Loppet rids över 2100 m och har 28.000 kr till segrande hästens ägare. Segerhästen kommer att få Börjes segertäcke. 

 

 
 

Ingen Fegentri hinderchampion

För andra året i rad koras det inte någon Fegentri-champion på hinder. 

Inte till någon av årets fem hinderlöpningar har det startanmälts nominerade ryttare från minst tre nationer vilket är kravet för att poäng ska kunna delas ut. 

Det stod klart efter fredagens steeplechase på Compiegne i Paris. Detta trots att 14 hästar startanmälts. Loppet vanns för andra året i rad av fransmannen Guillaume Viel och tvåa kom irländaren Patrick W. Mullins
Vår nominerade hinderryttare Elliot Öhgren har fått två ritter, i Merano i Italien (sexa) och i Pardubice i Tjeckien (femma). 

 

Tackade nej till Rom, vann på Jägersro

Italien. Det reds en Fegentrislätlöpning i Rom den 4 november. Elliot Öhgren tackade nej till inbjudan att åka dit. I stället red han på Jägersro och vann Wendes Cup med Mr Naughty Boy. Loppet i Rom vanns av en icke-nominerad hemmaryttare närmast före Gonzalo Pineda Carmena från Spanien. 

 

 
 
 

Silje Strand tar sin tredje seger

Övrevoll 15 november. Det blev till slut en klar seger för Silje Strand i dagens amatörlopp över 1100 m med Gardinia.

Nyimporten Redeeming (Karolin Pettersson) var raskast från start. I svängen närmade sig Gardinia och angrep en bit in på upploppet. Efter litet ta och ge vann Gardinia med 1½ l. Trea kom färske licensinnehavaren Giovanni Neri på Augustinian

Det var Silje Strands andra årsseger och tredje totalt. De två första segrarna har hon tagit på Buffalo Soldier. 

 

 
fegentri,