Jägersro 24 oktober. Jessica Vadst tog sin andra seger inom loppet av en vecka när hon red Mrs Tovelo till seger i Börjes Champion ARK Cup avd. 12.

Så sent som i torsdags vann Jessica Vadst loppet om Britta Strokirk Memorial med hästen Honour Roll på Bro Park. 

Regerande championryttaren Jessica Vadst har därmed skaffat sig ett litet övertag mot Sofia Presits i kampen om årets ryttarchampionat. Ställningen är 7-5 i segrar. 

Förra året var Jessica Vadst den i särklass bästa poängplockaren i Börjes Champion ARK Cup och vann resestipendiet. I år har det gått litet trögare och det var först i dag som hon tog sin första seger i årets ryttarserie. 

Med tre löpningar kvar att rida inklusive finalen på Bro Park, som ger dubbla poäng, har Jessica Vadst nu avancerat till en sjundeplats i rankingen. Lika överlägsen poängplockare som Jessica Vadst var ifjol är Sofia Presits i år. Men rent teoretiskt är slutsegern för Sofia Presits långt ifrån klar.

Onsdagens amatörlöpning reds över 1200 m. Innerspårets Cool Silk Boy (Jonna Larsson) forcerades till front trots missad start och fick strax Zewina Zaid (Sofia Presits) närmast sig. I slutsvängen avancerade Mrs Tovelo och fick ledningen vid upploppets början. Zewina Zaid försökte utmana men blev slagen med 1½ l. Trea blev Nathalie Johnsson på Corcuvelo.

 

 
 

Camilla Graver trea i Toulouse

Frankrike. Norskan Camilla Graver, som vann på Jägersro i somras med hästen Oui Je Veux, tog en meriterande tredjeplats i onsdagens löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Toulouse.

Loppet favoritvanns av fransyskan Megane Peslier och tvåa kom tyskan Lilli-Marie Engels, årets blivande vinnare av Longines World Fegentri Championship.

Lisa Lindbjerg från Danmark kom på sjunde plats av nio. Tre franska ryttarinnor deltog i loppet. Sverige fick ingen inbjudan.

 

60
ryttarsegrar har fransyskan Mickaëlle Michel (23) tagit i år. Hon är den kvinnliga ryttare som tagit flest segrar i Frankrike på ett och samma år. 

Rekordsegern togs på hästen Canouville i en löpning för kvinnliga jockeys och lärlingar på banan Compiegne den 15 oktober. Det förra rekordet på 59 segrar innehades av Delphine Santiago och sattes förra året. 

I mars förra året införde France Galop en regel som ger kvinnliga jockeys, oavsett hur många segrar de har, vikt-lättnad i förhållande till manliga jockeys. Ursprungligen var det 2 kg, numera är det ändrat till 1½ kg. Det gäller i ungefär 90 procent av alla löpningar, både på slätt och hinder. Undantagna är Pattern races (Grupp, Listed) och dagliga Quinte handicaps.

I Storbritannien hade Hayley Turner 100 segrar år 2008 och förra året hade Josephine Gordon 106 segrar. 

För svenskt vidkommande kan tilläggas att när Sofia Nordgren blev svensk jockeychampion år 1982, hon var fortfarande lärling då, hade hon 61 segrar och Susanne Berneklint hade 71 segrar när hon blev jockeychampion år 1991.

 

 
 

Årets danska säsong lider mot sitt slut

På lördag har Klampenborg sin 20:e och sista tävlingsdag för året. Som allra sista löpning rids Amatörfinalen med nio deltagare. Fem danska ryttare utmanas av fyra svenska.

Racing Arena i Ålborg har sin årsfinal på tisdag den 30 oktober och sedan återstår en tävlingsdag på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus den 10 november.

 

 

 
 
 

Bro Park 18 oktober. Britta Strokirk Memorial vanns för andra året i rad av Jessica Vadst. Förra året red hon Clauses Sweetheart, i år Honour Roll.
Segern innebar också att 
Jessica Vadst åter toppar listan över årets segerrikaste amatörryttare på slätt med sex segrar mot fem segrar för Sofia Presits. Så striden om årets championat mellan dessa två ryttare fortsätter. Övriga ryttare, med Alina Öhgren på tredjeplatsen, kan knappast rå på ledarduon. Mindbender (Elin Rödjare) tog resolut hand om ledningen från start i det 1600 m långa loppet. Halvvägs in på upploppet var det norsktränade Chachapoya (Susanne Lyseng) som övertog taktpinnen innan Honour Roll hittade fram mellan hästar och vann efter strid med hals. Tredjeplacerad blev Alina Öhgren på City Bridge.

 

 
 

Delad seger för Lea Olsen

Danmark. Det reds två galopplöpningar i Århus i fredags. I det första blev det död löpning och ena halvan av segern gick till Lea Olsen med sin egentränade Sir Danzbo.

 

 
 
 
 
 
 

Marocko ny medlem i Fegentri

Vid Fegentris styrelsemöte nyligen framkom att Marocko har uttryckt önskemål om att få bli medlem.
Galoppsporten där har exanderat de senaste åren och det finns intresse för att få arrangera Fegentrilöpningar trots att det inte finns inhemska amatörryttare.

 

 

 
 
 
 
 

Övrevoll 17 oktober. Svensktränade Royal Starlight har tidigare vunnit två amatörlöpningar med Mina Haug i sadeln. I dag red Sofia Presits och det blev seger igen.

Starten försenades ca 2 tim 15 minuter pga att det inte fanns någon ambulans. 

Callaway Of Course (Camilla Graver) var startsnabbast och följdes närmast av Extreme North (Louise Arnshed) med Royal Starlight på en fjärdeplats vid mål ett varv kvar. I slutsvängen tog Royal Starlight upp jakten på ledande Callaway Of Course och övertog ledningen vid upploppets början. Det skilde 2½ l i mål. Trea kom Linda M.A. Dahl på Youessey. 

 

 

Sofia Presits vinner Amazon Cup

År 2013 instiftades vandringspriset Amazon Cup till årets segerrikaste kvinnliga amatörryttare på Göteborg Galopp. 

Det är förre amatörryttaren och ARK-medlemmen James Holm som har skänkt en pokal (cocktail shaker) i silver. 

Priset delades ursprungligen ut några gånger på Jägersro i särskilda ryttarinnelöpningar och har vunnits av bland andra Ylva Lovén Swärd 1977 och Gisela Jardby (då Olsson) 1982 och 1984.  

Priset vinns i år av Sofia Presits som är ensam om att ha hemfört två amatörlöpningar på Göteborg Galopp. Hennes segerhästar har varit Expensive och Elbling.  

 
 

Fegentris styrelse sammanträdde i Paris

Onsdagen den 10 oktober hade Fegentri styrelsemöte på Hotel Le Bristol, ett av Paris mest fashionabla hotell där åtskilliga världskändisar bott. 

 

En stor del av mötet ägnades åt det nya konceptet för Fegentris världscup och regelverket bakom det, Sporting Regulations. 

Det står nu klart att Longines förlänger sitt sponsoravtal för ytterligare fem år, 2019-2023. 

Nästa årsmöte ska hållas i St Moritz i Schweiz den 2 februari.

Dagen efter planeras det för premiär av den nya Grand Slam-serien, ett mästerskap för de allra bästa Fegentriryttarna. 
 
 

Hur var det för 20 år sedan?

Allt var inte bättre förr, men en del var det. 

År 1998 reds det 70 amatörlöpningar i Sverige och andelen amatörlöpningar i procent av det totala antalet löpningar var i det allra närmaste tio (9,7 %). Det startade i genomsnitt 10,6 hästar per löpning. Champion på slätt blev Ninni Westerlund.

Hur ser det ut i år? Förhoppningsvis blir det 49 amatörlöpningar vilket är detsamma som förra året. Fyra utskrivna löpningar har ställts in och en har tillkommit. Ifjol var andelen amatörlöpningar 8,4 procent av samtliga löpningar. Ingenting talar för att någon påtaglig ändring sker i år.

Efter 38 löpningar har startfrekvensen varit 7,4 hästar per lopp att jämföra med 8,4 för helåret 2017, alltså klart lägre, och jämfört med 10,6 för 20 år sedan klart alarmerande. 

Det finns framför allt två bakomliggande orsaker. Antalet licensierade amatörryttare minskar år efter år och nyrekryteringen är svag. Vidare har propositionerna i årets amatörlöpningar till stor del vänt sig mot en kategori hästar som varit väldigt liten till följd av att antalet hästar i träning sjunkit oroväckande mycket på senare år. 

Sportsligthar vi sett flera fina amatörlöpningar med rafflande upploppsstrider. Två ryttare, Sofia Presits och Jessica Vadst, utkämpar en duell om vem som ska bli årets champion på slätt.