Jägersro 27 september. Det rullar på för amatörryttarinnan Emelie Gustafsson. 

Det var bara två veckor sedan som hon tog sin första seger i sin 19:e ritt ombord på Otama Mareld. Nu två ritter senare var det dags igen i Börjes Champion ARK Cup avd. 11 i sadeln på 11-årige Otama Obama som här tog sin 15:e seger. 

Martina Hallenheim på innerspårets Vai Embora och Yasmine Nilsson på Holy Sparkle svarade för farthållningen från start med Otama Obama som femma av åtta i stallkurvan. På bortre lång tog Otama Obama fatt och nådde fram till ledande Vai Embora vid upploppets början. In mot mål var det stenhårt och målkameran visade att Otama Obama vann med nos. Närmare en seger än så har Vai Embora aldrig varit på 25 starter. Positiv trea var Herald med Jonna Larsson i sadeln.

Det är för övrigt lika trevligt varje gång att höra Svensk Galopps expertkommentator Niklas Cronberg berömma de svenska, ja de skandinaviska, amatörryttarna i sina analyser.

 

 
 

Andra årssegern för Linda M.A. Dahl

Övrevoll 26 septemberBuffalo Soldier riden av Linda M.A.Dahlvar helt överlägsen i onsdagens amatörlöpning över 1750 m. Tvåa kom Jana Kolackova med Fredde. 

 

Struken häst för Elliot Öhgren i Paris

Frankrike. Elliot Öhgren hade otur i onsdags då hans häst ströks i Fegentriloppet på Maisons-Lafitte i Paris. 

Han erbjöds inte heller någon ersättningshäst trots att två icke-nominerade franska ryttare var startanmälda. 

Loppet vanns av hemmaryttaren Kevin Brayé som därmed med ett poängs marginal övertog ledningen från italienaren Alberto Berton. Poängställningen är 140-139. Elliot Öhgren ligger på fjärde plats med 78 poäng.

Det återstår två slätlöpningar att rida, Rom den 4 november och Oman (datum ej klart). Loppet i Qatar har ställts in.

 

Ny amatörlöpning på Bro Park

Bro Park 31 oktober. Efter förfrågan från ARK om en ny amatörlöpning på Bro Park på grund av tre inställda amatörlöpningar i mars-april och tvångsstrukna hästar i Cupdagens Prix de l´ARK har Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen meddelat att det blir en ny amatörlöpning. Det är en redan befintlig löpning som ändras till amatörlöpning den 31 oktober (lopp 3).  

 

 
 
 

Elliot Öhgren rider i Merano

Italien. Det rids stora hinderlöpningar i Merano på lördag och söndag.

Fegentriryttarna rider en häcklöpning över 3300 m på lördag och där rider Elliot Öhgren hästen Nelly Darrier. Deltar gör också fransyskan Barbara Guenet, Fegentrichampion på både slätt och hinder, och hennes landsman Guillaume Viel samt tjecken Michal Miksovsky som red några hinderlöpningar på svensk licens 2014-15. 

Niklas Lovén har ett par ritter på söndag i bland annat  huvudlöpningen Gr 1-Gran Premio di Merano (5.000 m, 250.000 euro) som rids för 79:e gången. Förra året vanns loppet av 2017 års svenske Grand National-vinnare Al Bustan (Jan Faltejsek).

 

Dronning Lea Olsen vinner DM

Danmark. Det var helt omöjligt för de nio konkurrenterna att rå på Lea Olsen i Danskt Mästerskap för ryttarinnor som reds i Ålborg i tisdags. 

Hon vann båda löpningarna med hästarna Hells Angel och Naga Jolokia. Hon har därmed tagit 15 segrar i år på 43 ritter vilket ger en segerprocent på 35! Imponerande. 

Tvåa i DM kom Lisa Lindbjerg och tredjeplatsen delades av Pia Gram och Le Tölböll (proffs).

 

Fegentriryttarinnor på Övrevoll

Övrevoll 7 oktober. Sju ryttarinnor, däribland svenska Jessica Vadst och hemmaryttaren Willa Synöve M. Schou,har bjudits in till Fegentriloppet som är öppet för efteranmälningar. 

 

Bro Park 23 september. För andra året i rad vanns Cupdagens amatörlöpning Prix de l´ ARK av Daniel Mattsson. Ifjol red han Glory Days, i år hette segervapnet Ghashaam.

Philadelfia (Louise Arnshed) var den av täthästarna som höll bäst men passerades 200 m kvar av Ghashaam. Invändigt kom Malakai (Louise Pettersson) som skjuten ur en kanon men lyckades inte rå på Ghashaam som vann med en längd.

 

 

Seger nr 10 för Sofia Presits

När 18-åriga Sofia Presitsvann med Elbling på Göteborg Galopp den 16 september tog hon sin tionde ryttarseger. Hon rider därmed utan viktlättnad i amatörlöpningar fortsättningsvis.

 

Elliot Öhgren oplacerad i Mannheim

Tyskland. Det reds två löpningar i Longines World Fegentri Championship i Mannheim i går. 

I de manliga ryttarnas löpning kom Elliot Öhgren på sjätte plats av sju. Fransmannen Kevin Braye vann loppet. Naomi Heller från Schweiz vann damloppet närmast före tyskan Lilli-Marie Engels. Norskan Willa Synöve M Schoukom sjua av åtta. 

Det har gjorts en liten justering av poängen i damserien. Hästen som Naomi Heller vann på i Karlovy Vary i Tjeckien har diskats i efterhand på grund av doping. Segern och 20 poäng går i stället till Lilli-Marie Engels. 

Det reds även en steeplechase. Här tog åttaårige Wützelmann sin fjärde årsseger, denna gång riden av D. Declercq. Tränar gör Anna Schleusner-Fruhriep som ungefär samtidigt vann stayerloppet på Bro Parks Cupdag med Summershine. 

 

Bro Park 21 september. Josephini Chinitog sin första seger för året när hon enkelt paraderade hem ARK Amateur Festival Cup i sadeln på Black Label som gjorde sin första start efter kastration. 

Från start satt Label Black i rygg på ledaren och tog över vid 400 meterspålen. Tvåa blev Sofia Presits på starkt spurtande Haweswater som såg till att tränare Caroline Malmborg fick en dubbelseger. Lady Kheleyf (Louise Arnshed) ledde från start och höll klart godkänt till tredjeplatsen. Elva hästar startade
 
 

Cupdagen tappar publik

Publiksiffran på Stockholm Cupdagen i söndags blev inte vad man hoppats på. 

Det kom 1.684 besökare jämfört med 2.547 förra året och 3.420 år 2016 då Cupdagen avhölls på Bro Park för första gången. Det har alltså skett en halvering sedan 2016 då Bro Park var nytt och intressant. 

Sett till tävlingsdagen med alla de internationella gästhästar som förhöjde det sportsliga var årets Cupdag den bästa av de tre, och en av de bästa någonsin. År 2015 då Cupen reds på Täby Galopp för sista gången kom det 2.224 personer.

Varför kommer folk inte tillbaka till Bro Park? Beror det på faciliteterna, läktarbyggnadens otillräckliga utrymmen och bristande trivsel, serveringsutbudet, kommunikationerna? 

Här har Svensk Galopp en grannlaga uppgift att ta reda på anledningen till det stora tappet av publik. 

Och inte heller sett till totalisatorspelet var dagen en höjdare med ett spel som var drygt fyra miljoner kronor sämre än förra året trots att ATG återigen backade med Grand Slam på V 75.                     

Svensk Galopps mål att få 4.000 besökare på sju av årets tävlingsdagar ter sig alltmer som en utopi.                         Av HE

 

Femte segern för Alina Öhgren

 

Alina Öhgren 
Arkivfoto: Elina Björklund.

 

Övrevoll 19 septemberAlina Öhgren hade en ganska lätt uppgift i eftermiddagens amatörlöpning.  

Hon red formhästen Stenid som vunnit så sent som i söndags på Göteborg Galopp. Nu tog Stenid lätt sin femte årsseger och det var andra gången på Övrevoll med Alina Öhgren som ryttare. För 17-åriga Alina Öhgren var det hennes totalt femte seger. 

Tvåa i loppet blev Willa Synöve M. Schou på Asaks Ambition.

Stenid tränas av Henrik Engblom som själv tog en ryttarseger ett par lopp tidigare, för ovanlighets skull på slätt, med sin egen Bourbon Bay. 

 
 

15 gör upp om Prix de l´ARK

Daniel Mattsson är den enda av ryttarnas i årets Prix de l´ARK som vunnit loppet tidigare. Här målbilden från 2017 med tre av årets ryttare: Daniel Mattsson-Glory Days, Jessica Vadst-Black Redstart och Emma Nordin-Mykita. Foto: Elina Björklund.

 

Bro Park 23 september. Skandinaviens segerrikaste amatörryttare Lea Olsenrider för första gången på Bro Park nu på söndag i Prix de l´ ARK. Hon rider hästen Doc Martin, som hon nyligen vann med på Klampenborg. 33-åriga Lea Olsen har tagit inte mindre än 171 segrar. 

Endast en av söndagens 15 ryttare har vunnit loppet tidigare. Det är Daniel Mattsson som vann ifjol med Glory Days.

Loppet Prix de l´ ARK instiftades 1980 och första upplagan vanns av Lennart Sachs på Hillability som bar 75,5 kg. 

 

DM for Kvindelige ryttare 2018

Danmark. På tisdag avgörs Danskt Mästerskap för kvinnliga ryttare i två löpningar på Racing Arena i Ålborg. Tio ryttarinnor deltar, sju amatörer och tre professionella. 

 

Blir Kim Stern ny hindertränarchampion?


Dennis Persson                              Kim Stern

 

Blir det skifte på tronen som landets mest vinstrika hindertränare?

Dennis Persson har varit landets vinstrikaste hindertränare i tio år, från 2008 och t.o.m. 2017. I år ser det annorlunda ut. Det är Kim Stern som efter dubbelsegern i HM Drottningens Pris (Torres) och HM Konungens Pris (Crin Au Vent) på Strömsholm har övertagit ledningen i hindertränarnas topplista. Sex hinderlopp återstår att rida. 

 
 
 

Eddwin Schmidt Christiansen vann dubbelt

Vi sticker mellan med en bild från ponnygaloppen på Göteborg Galopp i söndags. Här tog Eddwin Schmidt Christiansenen snygg dubbelseger i kat. B (Secret Ballerina) och kat. D med She´s a Super Star (Foto: Stefan Olsson). Han är en av de mest framgångsrika ponnygaloppryttarna just nu och det kanske bästa är att han börjat rida stor häst hos tränare PeterJardby i Skåne. Så här har vi måhända en framtida amatörryttare.