ARK begär översyn av reglerna vid licensgivning

Ryttarcoachen Fredrik Johansson instruerar idrottaren Bianca Salming. Är detta månne en övning som är mer relevant för en löpningsryttare än att springa tre km på 15 minuter? Foto: Elina Björklund.

 

I anledning av den aktuella debatten om kraven vid Svensk Galopps licensgivning, och då framför allt det fys- och konditionstest som ryttarna ska genomföra, har ARK:s styrelse skrivit till SG med en begäran om översyn av reglerna.

ARK pekar på det faktum att all fitness är sportspecifik och menar att löpning inte är ett relevant sätt att testa en ryttares grad av fitness. 

Det bör läggas större vikt vid träning på WinMachine, balans- och andra tekniska övningar och andra former av test än att låta löpningsprovet vara avgörande. En ryttares styrka sitter inte i förmågan att springa tre km. 

 

Förhoppningsvis rätt om Ormus Memorial

Häcklöpningen Ormus Memorial ska ridas på Göteborg Galopp den 18 augusti. Loppet är namngivet efter en av sin tids bästa hinderhästar i Skandinavien.

Enligt propositionen i det publicerade propphäftet ska det vara vikttillägg för varje insprungen summa av 20.000 kr fr.o.m. den 1 augusti 2017. Eftersom det är mer brukligt med tolvmånadersperioder som belastande och inte som i det här fallet två hela år tillbaka, ställdes frågan till Svensk Galopps sportavdelning om det inte skulle stå 2018 i stället.

Efter flera turer fram och tillbaka har proppen nu ändrats till att gälla fr.o.m. den 1 januari 2019. 
 
Fakta om Ormus. Franskfödde Ormus (f. 1977) importerades år 1983 av Lars Swärd. Efter en andraplats i årsdebuten tog Ormus åtta raka segrar på slätt. Året efter debuterade Ormus på häck och det blev seger direkt. Ormus tog totalt 29 segrar, 14 på slätt och 15 på hinder, bl.a. Lindarängen Memorial, Gyllene Hästen och HM Drottningens Pris. Inte mindre än åtta av hindersegrarna togs i Tyskland och mest meriterande är tre segrar i Tysklands största häcklöpning Preis des Murgtals i Baden-Baden. Lars Swärd red själv vid alla hindersegrarna.
 
 
 
ARK håller sitt 75:e årsmöte
 
lördagen den 27 april kl. 13.00
 
i Annexet på Bro Park.

 

En av galoppens mångsysslare gästar ARK:s årsmöte, vem är det?

5 poäng: Författare till kriminalromanen Upprepad förseelse.

4 poäng: Tidigare amatörryttare/tränare, nu proffstränare.

3 poäng: Utbildare.

2 poäng: Föreningssekreterare.

1 poäng: Programbladsmakare.

Rätt svar lämnas i nästa nyhetsbrev.
Börjes Champion ARK Cup 2019
 
Avd. Datum Bana
1. 07-apr. Bro Park
2. 10-apr. Jägersro
3.  05-maj Bro Park
4. 29-maj Jägersro
5. 15-juni Strömsholm
6.  19-juni Jägersro
7. 07-juli Göteborg Galopp
8. 21-juli Bro Park
9. 28-juli Göteborg Galopp
10. 21-aug. Bro Park
11. 11-sep. Bro Park
12. 23-sep. Jägersro
13. 09-okt. Göteborg Galopp
14. 30-okt. Jägersro
15. 24-nov. Bro Park – Final 
 

Vad har Börjes för gemensamt med ARK? Båda fyller 75 år.

Börjes Tingsryd är ett familjeföretag i södra Småland. Den 3 april 1944, 24 år gammal öppnade Börje Rungegård tillsammans med sin fru Greta en liten manufakturaffär på 30 kvm i det lilla samhället Tingsryd.

Familjens hästkultur går tillbaka till sent 1800-tal och i slutet av 1970-talet kom Börjes Hästsport till, med försäljning i butik samt via postorder. I mitten av 1990-talet började man sälja hästsportsartiklar på webben och i dag finns fyra fysiskabutiker i Tingsryd, Kungsbacka, Stockholm och Malmö.

Börjes Tingsryd är varuhuset för hela familjen och drivs i dag av den tredje generationen Rungegård.