55 amatörlöpningar och 2.750.000 kr.

Glädjande besked: Svensk Galopp har skrivit ut 55 amatörlöpningar med en total prissumma på 2.750.000 kr, eller 50.000 kr i snitt, som det ska tävlas om i år.

De två senaste åren har det ridits 49 amatörlöpningar per år men då har några utskrivna löpningar varje år fått ställas in av olika anledningar. Senast det reds 55 löpningar var år 2016. 

Fördelat på banorna har det skrivits ut 26 amatörlöpningar, varav fem är på gräs på Bro Park, så följer Jägersro Galopp med 18, Göteborg Galopp åtta och Strömsholm tre.  

Samtliga 55 löpningar är handicaplöpningar och två av dem är för arabiska fullblod. 

En liten miss i planeringen är att det inte rids någon amatörlöpning på Jägersro Galopp under nästan två månaders tid i augusti-september, det är fyra tävlingsdagar i rad utan någon amatörlöpning.

 

Vem vann amatörloppet för 20 år sedan?

Täby. 28 februari 1999. Växlande, +3. DT något tung.

I den pågående debatten om vintergaloppens framtid kan det kastas in som ett inlägg att det tävlades på Täby Galopp på dagen för 20 år sedan. 

Efter tre strykningar startade nio hästar i dagens amatörlopp över 1600 m som hade ett förstapris på 14.000 kr. Överlägsen vinnare med nio längder blev Sissone, riden av Ninni Westerlund och tränad av Bo Helander som alltjämt är ARK-medlem. Det var Sissones enda seger i karriären. 

Ninni Westerlund hade varit nationell champion på slätt året innan och 1999 försvarade hon Sveriges ära i Fegentris världscup där hon kom på andra plats. Vann gjorde norskan Trine Langvad. Ninni Westerlund red Fegentri även 2007 då hon tog en bronsmedalj. Tvåa det året var Sofie Langvad som är dotter till Trine Langvad. 

Tvåa i loppet på Täby för 20 år sedan kom Dennis Persson på Viper Lo och trea Cecilia Gråberg (då Cervin) på Rocky Revenge. Båda ryttarna jobbar numera för Svensk Galopp på Bro Park, Dennis Persson som anläggningschef vid sidan av sin tränarrörelse och Cecilia Gråberg inom administrationen.  

 

Fransk Fegentriseger i Sevilla

SpanienDet blev fransk seger genom Alexis Lemer i de manliga Fegentriryttarnas första slätlopp för året som reds i Sevilla i dag. Endast fyra hästar hade startanmälts till loppet. 

Elliot Öhgren fick en preliminär inbjudan som han tackade nej till. Däremot har han tackat ja till att rida en häcklöpning i Cork på Irland om tre veckor. 
 
 
 
 
 
 

Gör Strömsholm till en fredad zon


Sedan många år tillbaka, 
från den tiden då Amatörryttarklubben hade ansvar för Grand Nationaldagen, finns det en tyst överenskommelse att det på övriga banor i Sverige som tävlar dagarna före eller efter GN-dagen inte ska skrivas ut löpningar på slätt som konkurrerar om hästarna.

Visst har det behövts påpekas då och då men i stort sett har upplägget fungerat till allas förnöjelse.

Men i år har Svensk Galopp lagt in en extra tävlingsdag på Bro Park den 13 juni, alltså två dagar före GN-dagen, och tre av löpningarna vänder sig direkt till hästar som även har startmöjlighet på Strömsholm.

ARK har påpekat detta för Svensk Galopps Sportavdelning och föreslagit att det i stället skulle kunna skrivas ut ett lopp för tvååringar och två rena treårslöpningar, alltså för hästar som inte kan starta på Strömsholm.

Svensk Galopp har inte hörsammat önskemålet. Propparna för Strömsholm har däremot justerats så till vida som distansen i ryttarinnelöpningen om Silverstöveln har ändrats från 2100 m till 3300 m och så har det finlirats med utskrivningstalen ett par kg upp och ner i Fegentriloppet och i Måns Alexandersons Memorial. 

Det går knappastatt vinka undan proppkollisionen som att det skett av förbiseende, det handlar snarare om obetänksamhet och bristande känsla för svensk galoppsport. 

Varför inte acceptera att Grand Nationaldagen på Strömsholm är så särpräglad att den behöver allt stöd den kan få för att lyckas, förutom att ha tur med vädret. Tävlingsdagen är en av Svensk Galopps mest uppmärksammade händelser och en stor publiksuccé. Gör därför Strömsholm till en fredad zon propositionsmässigt.       
Av HE
 
 

Ändrade spöregler i Frankrike

FrankrikeFrance Galop beslutade i onsdags om ändrade regler för bruket av spö att gälla från och med den 1 mars. Antalet tillåtna slag sänks från sex till fem.

Ryttare som använder sitt spö mer än fem gånger döms till 75 euro i böter vid förstagångsförseelse. Vid upprepad förseelse höjs straffskalan precis som i Sverige. Ryttare som inom loppet av två månader gör sig skyldig till spöförseelse fyra gånger döms till åtta dagars ridförbud. 

Vid elva eller fler spöslag höjs straffskalan drastigt. Det blir minst en dags ridförbud för varje slag.  

För ryttare som använder spöarmen ovan axelhöjd utfärdas varning vid förstagångsförseelse och om det sker fyra gånger inom två månader blir bestraffningen tre dagars ridförbud.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej