Josephine Chini befinner sig i Qatar inför årets två första lopp i Longines World Fegentri Championship for Ladyriders. Loppen rids i morgon tisdag (arabhästar) och på onsdag (engelska fullblod) på Al Rayyan-banan under HH The Emir 24th International Equestrian Sword Festival. För Norge rider 19-åriga Dina Heggum som vann förra årets Europamästerskap för kvinnliga amatörryttare. Se mer på www.qrec.gov.qa

Förutom löpningar på Al Rayyan omfattar programmet bl.a. besök på Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum och Shahania Stud. Josephine Chini kommer sedan att stanna kvar i Qatar i nästan fyra veckors tid innan det är dags för nästa tävlingsomgång i Oman den 21 mars. De som vill följa hennes förehavanden hän- visas till den nyupprättade Facebookgruppen Josephine Chini rides Fegentri 2015.

I detta sammanhang vill ARK ta tillfället i akt och tacka de som hittills har skänkt bidrag till klubbens Fegentri- verksamhet: Gunnar Atterholm och Jockeyklubben

 

 

Ändringar i Fegentris regelverk

Det beslutades om några ändringar i tävlingsreglerna vid Fegentris årsmöte i Oslo den 7 februari som ett resultat av den enkät som hade tillställts medlems-länderna.

- Championtiteln som bäste manliga ryttare totalt, på slätt och hinder, tas bort. Det blir i stället tre championtitlar; bästa manliga respektive kvinnliga ryttare på slätt samt bästa hinderryttare (oavsett kön). Den schweiziska urtillverkaren Longines är huvud-sponsor av de två serierna på slätt.

- Eftersom avsikten är att ryttarna ska lottas införs regeln att de kvinnliga ryttarna ska klara ridvikten 59 kg. Däremot ansågs det vara svårare att ta ett liknande beslut för de manliga ryttarna på grund av bl.a. skiftande lägsta vikt i propositioner och då det varje år finns nominerade ryttare som kan rida lägst 64-65 kg. Förfarandet vid startanmälan kan därför behöva vara litet mer flexibelt.

- Regeln att en ryttare måste ha tagit minst en seger  utanför sitt hemland för att vara kvalificerad till mästerskapsmedalj tas bort. Ändringen är föranledd av att britten Freddie Tett poängmässigt skulle ha kommit på andra plats i förra årets championstrid men föll på att han inte tagit någon seger utomlands. 

 

Galoppen tar plats i journalistklubb

Det skrevs historia vid Svenska Hästsportjournalisters Klubbs årsmöte på Solvalla den 7 februari. För första gången någonsin valdes det in en kvinnlig ledamot i styrelsen, och det var dessutom en person som repre-senterar galoppen – Helena Mansén.

Inför SHK:s årsmöte hade Helena Mansén tillsammans med en handfull andra galoppjournalister lämnat in en motion med önskemål om att galoppsporten ska bli mer synlig i SHK, bl.a. för att stärka kåren av galopp-journalister och för att öka informationen om galopp-sporten både till media och andra journalister.

- Att bli invald som suppleant i styrelsen är en stor ära och det ska bli roligt, säger Helena Mansén.

- Det var ett väldigt trevligt och givande möte, fortsätter Helena Mansén. Det blev klubbat att galoppen ska få med en bild i SHK:s väggalmanacka nästa år.

I årsmötesprotokollet anges också att SHK på olika sätt, t.ex. via sin kalender och hemsida, kommer att försöka främja galoppsporten i större omfattning än tidigare.