Slutet gott, allting gott

ARK GaloppNytt avslutar året precis som det började, med en tvåsidig utgåva. Så även om det inte finns löp-ningar på hemmaplan att rapportera om finns det alltid saker att informera om. Några rader från det allra första numret av ARK GaloppNytt den 12 februari 2012 för-tjänar att upprepas: ”Nyheter finns det gott om, stort som smått, det gäller bara att fånga dem och förmedla dem vidare, och helst så enkelt som möjligt.”

Segrar, segrar och segrar

Det är segrarna som räknas. Åtminstone i kampen om olika championat och rekord. Nyhetsbrevet har tidigare uppmärksammat att Ina Veronika Toverud blivit svensk amatörryttarchampion på slätt och att Dina Heggum är segerrikast i Norge. Detta kan kompletteras med att Amanda Harbjerg blir champion i Danmark. 

Listan över de tio segerrikaste amatörryttarna på slätt i Skandinavien 2016 toppas av två norska ryttare – Ina Veronika Toverud och Dina Heggum - och listan inne-håller totalt fem ryttare med norsk licens. Tredjeplacerad är danskan Amanda Harbjerg.

Bästa ryttare med svensk licens är Josephine Chini på en sjätteplats som närmast efter sig har Kate Alvesparr

Fransmannen Pierre-Charles Boudot (24) blev historisk torsdagen den 22 december. Som förste slätloppsryttare i Europa passerade han 300 årssegrar. Efter att ha vunnit fyra dagssegrar i Marseille nådde han 301 årssegrar. I november hade han slagit det tidigare rekordet 274 års-segrar från år 1995 som innehades av tysken Peter Schiergen.

Segerrikast i världen med 598 segrar på ett och samma kalenderår (1989) är Kent Desormeaux som red på olika banor i Nordamerika.

Kent Desormeaux deltog för övrigt i jockeyturneringen Lester Piggot Challenge på Täby Galopp den 8 juni 1999 tillsammans med Cash Asmussen, Lafitte Pincay jr, Gary Stevens, Pat Eddery, Olivier Peslier och Kieren Fallon. Vilka ryttare – vilken kväll det var! Bakom evenemanget stod svensk galopps store innovatör Björn Zachrisson med assistans av britten Jimmy Lindley.

Hur det gick i jockeyturneringen? Kieren Fallon vann två av de fyra löpningarna på Little Mary och Quick Sbrinz, Cash Asmussen fick besöka vinnarcirkeln på Tamnavulin och Lafitte Pincay jr segrade på Majestic Sacc. Fredrik Johansson var bäst av hemmaryttarna med två andra-platser.

Den brittiske hinderryttaren Andrew Thornton (44) tog sin seger nr 1.000 på annandagen. Det skedde på hästen Kentford Myth i en novissteeplechase för ston på banan Wincanton. Han är den 24:e ryttaren genom tiderna som tagit 1.000 hindersegrar på brittiska och irländska banor. Segerrikast av alla är Sir Anthony McCoy med 4.348 segrar och 20 raka hinderchampionat i Storbritannien. 

 

Årets bästa galoppbild     

Svensk Galopp har utlyst en tävling där det gäller att utse årets bästa galoppbild. ARK GaloppNytt har nominerat två bilder till tävlingen.

Bild nr 1 är tagen av Nadine Frampton efter det att Jhannah Stolt vunnit en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Oman. Den ger uttryck för en enorm känsla och tillfredsställelse av att ha lyckats.       

 

Bild nr 2 tog Amie Karlsson på Bro Parks invigning och visar galoppens kraftfullhet och explosivitet från en annorlunda vinkel, ” … and they are off”.

 
 

Frågor om sporten?

Har Du frågor om klubben eller amatör-ryttarsporten? Hör av Dig till oss i styrelsen:

Hans Engblom, ordförande

Anna Öhgren, vice ordförande

Eva Dalbark, skattmästare

Josephine Chini

Ilka von Dalwigk

Mimmi Jarl

Nathalie Johnsson

Louise Pettersson

Kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Årets svenska amatörlöpningar i siffror

Det har ridits totalt 55 amatörlöpningar på slätt i Sverige under det gångna året. Det är två färre än de två före-gående åren. En löpning på Jägersro ställdes in på grund av att det inte anmäldes några hästar alls. Det var en löpning för lägsta klassen, vikt aktuellt formtal plus 12 och med 30.000 kr i samlad prissumma.

Det reds 29 löpningar på Täby och Bro Park tillsammans vilket var samma antal som på Täby år 2015. På Jägersro blev det en färre och på Göteborg Galopp skrevs det ut en löpning mindre än för de två åren dessförinnan.

Startfrekvensen, dvs antalet startande hästar per löpning, sjönk något till 8,6 hästar att jämföra med 9,0 förra året. Minskningen hänför sig till att startfrekvensen på Göte-borg Galopp var 8,4 jämfört med 10,7 år 2015.

 

Banan i Bremen är nedläggningshotad

Galoppbanan i Bremen är en av få tyska banor där det rids hinderlöpningar. Nu hotas banan av nedläggning. Protestaktioner har satts igång.