Stockholms Galoppsällskap höll championatfest i lördags på Täby Galopp. ARK fick vara med på ett hörn och dela ut pris till förra årets bästa amatörryttare på hinder Tobias Hellgren. Han fick en championplakett och vandringspriset Hans von Blixen-Fineckes Memorial, som delats ut sedan 1944, dvs ända sedan ARK bildades. Det var det andra nationella hinderchampionatet för Tobias Hellgren som nu har lagt stövlarna på hyllan och satsar på en tränarkarriär till att börja med hinderhästar! Therese Karlsson fick SGS-priset till Täbybanans seger-rikaste amatörryttare på slätt.

Vid Fegentris årsmöte i Köln förra lördagen valdes Paul von Schubert in som ledamot i styrelsen (fyllnadsval på ett år efter Susanna Santesson). Han är ordförande i den tyska amatörryttarklubben sedan 2012 och har en ”unsuccessful career” som löpningsryttare bakom sig. Nästa år är det val av hela styrelsen. 

 

Manuela Tournier ny generalsekretare

Till ny generalsekreterare i Fegentri har utsetts Manuela Tournier. I yngre dagar tävlingsred hon under en tio-årsperiod i Belgien och Frankrike. Ett år var hon sekre-terare i det europeiska uppfödarförbundet EFTBA. På senare år har hon bott i Kina där hon bl.a. utbildat stallpersonal. Nu bor hon i Paris. Hennes farbror var för övrigt John Ciechanowski, under många år fram-gångsrik amatörryttare (Fegentrichampion 1968) och sedan privattränare åt Sheikh Mohammed al Maktoum.

 

Tysk galoppsport med problem

En av hedersgästerna vid Fegentris Galamiddag i Köln var ordföranden i den tyska Jockeyklubben (Direktorium) Jan-Antony Vogel. Han är inne på de sista veckorna i sitt treåriga ordförandeskap och hoppas bli omvald. Ställd inför frågan om vilket som är det huvudsakliga problemet i tysk galopp svarar han frankt: Vi har många problem. När frågan ställs igen blir svaret: The betting system. Han tillägger sedan raskt att det är för dyrt att hålla häst i träning sett till prissummornas storlek.

 

Nyhetsbrevet har då och då följt upp hur det går för Nico de Boinville, brittisk Fegentriryttare 2011. Han har i flera års tid ridit för championtränaren Nicky Henderson, först som amatör och numera som proffs. Ifjol hade han 44 segrar som conditional jockey. Innevarande säsong har han redan 57 segrar (24 % segrar). Hans definitiva genombrott kom genom segern på Coneygree i Cheltenham Gold Cup i mars 2015. I vinter har han vunnit fyra Gr 2-löpningar inkl. två i sadeln på Sprinter Sacre som nu tagit 16 segrar på 22 hinderstarter.