Jägersro 6 december. Systrarna Presits skrällde och gjorde rent bord.

Lillasyster Sofia Presits vann finaldagens amatörlöpning med Expensive, som var näst minst spelad och såg till att V 5-utdelningen blev 107.841 kr till två vinnare.

Storasyster Julia Presits kom tvåa med Holy Sparkle och vann amatörryttarchampionatet med en andraplats bättre än Jessica Wadst som blev femma i loppet. Julia vann även det lokala amatörtränarchampionatet.
När hände det senast att en och samma person vann båda titlarna? Har Skånska Fältrittklubben någon historiebok som kan ge svaret?

Expensive fick ledningen tämligen omgående, släppte upp Holy Sparkle och Itsakeeper (Elliot Öhgren) i löpningens mittparti men avancerade sedan invändigt i slutsvängen och hade återtagit ledningen vid upploppets början. Det blev seger med en dryg längd och sedan var det fyra längder ner till Itsakeeper.

 

Ponnyryttare  med galoppbakgrund

Det visar sig att nioåriga Amanda Söderman-Cullander som vann shettisloppet på Friends Arena under Sweden International Horse Show med Moritz vd Tobbenhof har mer galoppbakgrund än vad som framkommit tidigare.

Amandas morfar Jan Söderman var hästägare hos tränare Henry Meisel på Hägerneholm ett stenkast från Täby Galopp. Bästa hästen var Diklo som tog sju segrar år 1986. Amandas mamma Linda Söderman följde ofta med till stallet och snart hade hon sitt russ Fabbe där. En som red litet på Fabbe var för övrigt Henrik Engblom.

Linda Söderman red så småningom åtta löpningar som amatör och jobbade för bl.a. Henry Meisel, John Huber och Madeleine Smith. Hon tog en seger med Luconic i en avdelning av ARK-Håkan Cup (föregångaren till Börjes Champion ARK Cup) år 2000. Sett till vilka ryttare som red i loppet var det ett mycket högklassigt lopp. Tvåa var Cecilia Gråberg och trea Dennis Persson. Övriga penningplaceringar togs av Mikael Tjernström och Annika Källse, och i det slagna fältet återfanns Tina Långström, Ninni Westerlund och allra sist kom Bro Parks nuvarande banmästare Johan Lindberg.

Så framtiden får utvisa om vi i Amanda Söderman-Cullander har en kommande amatörryttare. 

 
 
 

Tre amatörryttare blir proffstränare

 

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är med amatör-löpningar som ett sätt att rekrytera personer till galoppens olika funktioner och befattningar.

Det senaste exemplet är att de tre galoppelever som nyligen genomgått proffstränarkursen på Wången samtliga har varit framgångsrika amatörryttare.

Josephine Kelly (35) är en av de mest segerrika kvinnliga amatörryttarna någonsin med 55 segrar enligt Svensk Galopps Sportinfo. Hon har sin enda överman, eller överkvinna, i Tove Lovén (mamma till Niklas Lovén) som har 58 segrar. Hon har firat sina största triumfer på Strömsholm där hon vunnit Champion Hurdle två gånger och varit dagens bästa amatörryttare fem gånger. Hon har tagit fyra nationella championat, ett på slätt och tre på hinder, samt ett norskt championat som bästa hinderryttare (mot proffsryttare). Hon har varit svensk Fegentriryttare två år. Som amatörtränare hade hon sin första starthäst för 1½ år sedan och hon har tre segrar.

Tobias Hellgren (27) har tagit 26 ryttarsegrar varav 19 på hinder. Största segrarna har varit i Champion Hurdle på Strömsholm och Övrevoll med Calvados. Han har vunnit två nationella championat som bäste hinderryttare och har varit svensk Fegentriryttare på hinder. Han hade sin första starthäst som amatörtränare för 1½ år sedan och har sex segrar.

Jessica Ohlson (27) var bara 18 år gammal när hon red och tränade sin första vinnare Sweet Pennie som vann i allra första starten. Hon har en kort sejour som lärling hos Catharina Vång bakom sig och har även tagit en juristexamen. Hon har sex segrar både som ryttare och tränare.

 

Salomoniskt resultat

Det får väl sägas vara ett salomoniskt resultat att Julia Presits vann kampen om ryttarchampionatet på Jägersro mot Jessica Wadst, som kommer att vinna det nationella ryttarchampionatet och även har varit bäst på Göteborg Galopp.

Men vem blir ryttarchampion på Bro Park? Inför söndagens löpningar då det rids två amatörlopp har fyra ryttare vardera tre segrar: Louise Pettersson, Emma Nordin, Tina Henriksson och Melissa Juneskans.

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej