Det blev bara pannkaka av det som hade kunnat utveckla sig till en riktig thriller, nämligen vem som skulle bli ryttar-champion på Bro Park?

Med fyra amatörryttare som alla hade vardera tre segrar var det upplagt för en riktig slutstrid. Men av det blev det intet på grund av att samtliga fem tävlingsdagar i december ställdes in.

Enligt Svensk Galopps topplista över årets segerrikaste amatörryttare på Bro Park har två ryttare samma antal segrar, andra- och tredjeplaceringar. Listan, som löpande redovisas i banprogrammet, toppas av Louise Pettersson och tvåa är Emma Nordin. Läsarna förleds därigenom tro att Louise Pettersson är årets Bro Parkchampion.

Det skapade därför reaktioner då Svensk Galopp igår till-kännagav att Emma Nordin är champion.

Så här förklarar Lotta Malmborg som är webmaster för svenskgalopp.se.

- Tyvärr är statistiken utformad så att fjärde och femte-placeringarna ligger i en tabell tillsammans. Det innebär i det här fallet att Emma har två fjärdeplatser medan Louise har en fjärdeplats och tre femteplatser. Då har systemet räknat att Emma har två pinnar och Louise fyra i den tabellen. Det är därför det olyckligtvis har blivit fel på hemsidan. Mycket beklagligt. 

Enligt Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen finns det inte reglementsbestämt vem som ska utnämnas som champion.

- Det som gäller har det vunnits hävd för genom många år och jag för bara linjen vidare så att säga. Pengar för tränare, ägare och uppfödare. Segrar och placeringar för ryttare och kategorin segerrikaste hästen. Det olyckliga är såklart summeringssättet på hemsidan och det kommer vi att ta tag i, säger Dennis Madsen. 

 

 
 
 

År 2017 får gå till historien som ett mellanår för svensk amatörryttarsport. Till följd av inställda tävlingsdagar på Bro Park och Göteborg Galopp reds det endast 49 amatörlöpningar, det lägsta antalet i modern tid.

För tio år sedan reds det 56 amatörlöpningar och för 20 år sedan var antalet 64. ARK:s önskemål, vilket har framförts till Svensk Galopps tävlingskommitté inför propositionsarbetet 2018, är att amatörlöpningarna fortsatt ska utgöra ungefär nio procent av alla löpningar.

En historisk jämförelse är att år 1944, det år då ARK bildades, reds det 48 löpningar för amatörer av totalt 295, alltså 16 procent.

Startfrekvensen, dvs antalet startande hästar per löpning, sjönk med två tiondelar till 8,4 jämfört med förra året. Framförallt startade det ovanligt få hästar i amatörlöpningarna på Göteborg Galopp. Desto mer glädjande var att Jägersro för ovanlighets skull stod för den högsta startfrekvensen.

Antalet amatörryttare, som förra året ökade efter några års minskning, har tyvärr visat en ganska kraftig nedgång. Endast 70 (varav 53 med svensk licens) ryttare har ridit i år jämfört med 89 (varav 58 med svensk licens) förra året.

Ett stort glädjeämne och hoppfullt inför framtiden är alla de tonåriga tidigare ponnyryttare som haft stora framgångar i år.

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej