Jägersro 28 juni. Vilken avslutning i Wendescupen avd. 3. Sofia Presits på IKC Kick Back spurtade från en köplats i elvahästarsfältet mitt i slutsvängen fram till seger och slog närmast storasyster Julia på Heart of the Rose. 

Från start ledande Kate Alvesparr på Invincible Dancer avlöstes av Rikke Bay Torp på Fleurie som försökte rycka ifrån de övriga i början av svängen och hade en klar ledning en bit in på upploppet. Men utvändigt kom IKC Kick Back (Sofia Presits), i mitten Heart of the Rose (Julia Presits) och invändigt Jessica Wadst på Mindbender och dessa tre tog trioplatserna.

För 16-åriga Sofia Presits var det hennes fjärde seger på totalt 19 ritter sedan debuten den 30 april förra året. Hon var en av de åtta svenska ryttare som deltog i förra veckans hinderryttarkurs på British Racing School i Newmarket.

- Kursen var verkligen jättegivande och lärorik, berättar Sofia Presits. Jag kommer att ha mycket nytta av allting, både när vi red och teorin. Jag hoppas nu att jag kan få rida några hinderlopp inom en snar framtid.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tyskland. Tyske Fegentriryttaren Vinzenz Schiergen red två vinnare i München i söndags, det var seger nr 99 och 100 i hans karriär.

19 år gammal, han fyller 20 i november, har han redan varit tysk amatörryttarchampion på slätt tre år i rad, åren 2014-2016. Det ser ut att bli en fjärde gång i år.

Han var trea i kampen om Fegentrichampionatet år 2014. 

 

 
 
 
 
 

Bro Park 4 juli. Det var ont om hästar vid startanmälan i tisdags och det drabbade både Fegentrilöpningarna och några av löpningarna i Lady Jockeys´ Thoroughbred World Championship.

En av de två Fegentrilöpningarna öppnades och det blev till slut åtta startanmälda hästar, dvs alla inbjudna ryttare fick en ritt. Det andra loppet upphävdes och ett nytt lopp skrevs ut men det lyckades inte samla tillräckligt med hästar.

För flera av Fegentriryttarinnorna blir det ett hektiskt veckoslut. De red på Övrevoll i dag, ska rida i Budapest på söndag och slutligen på Bro Park på tisdag. 

 

 
 
 
 
 

Övrevoll 29 juni. Melissa Boisgontier från Frankrike vann kvällens Fegentrilöpning på Övrevoll i sadeln på svensk-tränade Zafir Zaid. Hon avancerade därmed upp från femte till tredje plats i rankinglistan.

Elin Rödjare på Sunny Sunday låg länge tvåa och övertog ett tag ledningen vid ingången till upploppet. Men när Melissa Boisgontier på Zafir Zaid och Nora Hagelund Holm på favoriten Borzakovski attackerade hade hon inget att sätta emot. Det blev en tredjeplats och fyra kom rankinglistans etta Sara Vermeersch på Youessey. 

 

 

Högst startfrekvens på Jägersro

Nu vid halvårsskiftet har 22 av årets 55 utskrivna amatör-löpningar ridits. Något oväntat har löpningarna på Jägersro haft den klart högsta startfrekvensen, dvs antalet startande hästar per löpning.

På Jägersro har 68 hästar startat i sju löpningar vilket ger ett snitt på 9,7 att jämföra med 78 hästar i tio löpningar, i genomsnitt 7,8 hästar, på Bro Park. För ovanlighets skull ligger snittet lågt på Göteborg Galopp, bara 7,5 efter två löpningar. På Strömsholm startade 22 hästar i tre löp-ningar, alltså ett snitt på 7,3. För landet som helhet har startfrekvensen i amatörloppen varit 8,3. Det ligger något under snittet för helåret 2016 som var 8,6.

      

Tack till Stockholms Galoppsällskap för ett mycket generöst bidrag till hinderryttarkursen.

 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej