USA. Årets USA-tour för de kvinnliga Fegentriryttarna med fyra löpningar på lika många dagar och banor är över. Elin Rödjare tog som bäst två fjärdeplatser och en femte. Två gånger red hon de absolut minst spelade hästarna.

-  Det har varit väldigt lärorikt att rida så många lopp nära varandra och jag är så glad att jag fått chansen att få uppleva detta, sms-ar Elin Rödjare.

Fransyskan Melissa Boisgontier vann söndagens lopp på Laurel Park. Här försökte Elin Rödjare skrälla genom att leda ¾ av distansen 1700 m men på upploppet tröttnade hennes häst som stod i 40 ggr pengarna. Det blev en femteplats.

Måndagens lopp på Delaware Park där Elin Rödjare spurtade till en femteplats vanns av Sara Vermeersch från Belgien som därmed återtog ledningen från Nora Hagelund Holm. Efter att ha inlett med två segrar avslutade norskan med två nollor.   

 

 

Fransk viktlättnad ger fler ritter

Frankrike. I februari i år införde France Galop den kontroversiella regeln att kvinnliga jockeys har vikt-lättnad med två kg utom i löpningar som har Black Type-status och vissa andra bättre löpningar.

France Galop har nu gjort en första uppföljning som visar att kvinnliga jockeys har fått 39 procent fler ritter jämfört  med motsvarande period 2016 (februari-maj). Antalet segrar har inte ökat i motsvarande mån utan har ökat med 12 procent. [Racing Post]

 

Om gästryttaren Valentin Delbé

Strömsholm 17 juni. Den franske gästryttaren Valentin Delbé (26 år)som har två ritter, Somerville i Champion Hurdle och Beentheredonethat i Jockeyklubbens Novis-häck, har tagit två segrar på 86 ritter i Frankrike. Han tog de två segrarna som lärling i november och december 2012 på banorna Auteuil respektive Cagnes-sur-Mer.

 

 

Oförändrat antal hästar i träning

Enligt den i dagarna utgivna Hästar i träning i Skandina-vien håller antalet hästar tränade i Skandinavien i stort sett samma nivå som förra året, totalt 1.700 hästar.

Enligt SRB:s sammanställning tränas det 1.042 hästar i Sverige fördelat på 194 tvååringar, 192 treåringar och 604 äldre samt 52 arabiska fullblod. Glädjande är att antalet tvååringar har ökat ganska påtagligt jämfört med de senaste åren vilket bådar gott inför framtiden.

Sedan kan det alltid ifrågasättas hur många av hästarna som är tänkta att starta i år. Det finns t.ex. en 19-åring som inte startat sedan 2004 (!) och några äldre hästar som inte heller har startat på ett par år. Å andra sidan finns det en del tvååringar som fortfarande inte anmälts i träning.

Niels Petersen är åter den tränare i Skandinavien som har flest hästar i träning, 62 stycken. Därefter kommer Bent Olsen med 52 hästar och Patrick Wahl med 48 hästar.

 
 

Vacker och rik hindersegrare

Tyskland.Söndagens steeplechase i Mannheim vanns av Sonja Daroszewski, som tog sin andra ryttarseger på hinder i Tyskland för i år, på stoet Belle Et Riche. Tvåa kom Vladislav Korytar på Sekundant. Sju hästar startade. Nästa steeplechase rids på söndag i Bremen. 

 

 

ARK-klubbnål ger fri entré

Strömsholm 17 juni.Liksom tidigare år är det fri entré mot uppvisande av ARK:s klubbnål som kostar 50 kr. Kontakta hans.engblom1@gmail.com

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej