Jägersro 30 april. Efter en andraplats på Klampen-borg i lördags var 19-åriga Jessica Wadst redo att ta sin första ryttarseger i söndags, dessutom skedde det ombord på egna hästen Quinto.

Jessica Wadst har gott galoppblod i sig. Hennes morfar Bengt Bengtsson, som nyligen avled, var i många år en av de mest framgångsrika galopptränarna på Jägersro, och hennes mamma Annette Bengtsson tillhörde de mest segerrika amatörryttarna på din tid.

Jessica Wadst placerade Quinto mitt i åttahästarsfältet från start och kom upp till ledande Yasmine Nilsson på Zewina Zaid och Melissa Juneskans på Rossmos Secret vid upploppets början. Efter en liten påminnelse längde Quinto på galoppsprången och seglade iväg till lätt seger med tre längder. Tvåa kom Melissa Juneskans på Ross-mos Secret och trea Julia Presits på Houston Heat.

Loppet ingick som avd. 2 i ryttarserien Börjes Champion ARK Cup 2017. Första avdelningen reds på Bro Park den 23 april och vanns av ryttardebutanten Tobias Olofsson på Behind The Scream.

 

 

Ny seger för Nicole Marsing och Vejovis

Klampenborg 29 april: Nicole Marsing har nu ridit hästen Vejovis tre gånger i löp och paret har vunnit lika många gånger. I lördagens amatörlopp blev det seger med fyra längder närmast före Jessica Wadst på Clauses Angola. Femma kom Sofia Presits på Save Our Soul.

Loppet var öppet även för lärlingar som inte tagit fem segrar men samtliga elva ryttare var amatörer.

Det blev svensk amatörtränarseger genom ARK-medlemmen Emma Markusson som sadlade ut Holy Star (Jacob Johansen) till seger i dagens maidenlöpning. 

 
 

 

Amatörryttarklubben bildades 1944 och årsmötet i lördags var alltså det 73:e i ordningen. Under alla dessa år har klubben bara haft sex ordföranden. Tre av dem deltog i årsmötet, Björn Zachrisson (1980-1988), Kjell Olsson (1989-2000) och Hans Engblom (2001- ).
Helt enligt valberedningens förslag omvaldes de fyra styrelseledamöter som var uppe för omval; Josephine Chini, Ilka von Dalwigk, Nathalie Johnsson och Anna Öhgren, samtliga på två år. Vidare invaldes Tina Henriksson på ett år, fyllnadsval efter Mimmi Jarl som har valt att lämna styrelsen.
Tina Henriksson satt tidigare i styrelsen åren 2010-2013.

Medelåldern på mötesdeltagarna var hög, mycket hög. Det var styrelsens förhoppning att när årsmötet lades en lördag kl 13 på Bro Park med lunch först att det skulle locka banans aktiva ryttare att komma till mötet. Men med några undantag blev det inte så. Det är ju trots allt huvudsakligen för ryttarna som klubbens verksamhet drivs. Det borde därför vara angeläget för dem att föra fram sina synpunkter. Årsmötet inleddes med att Tina Henriksson höll ett mycket uppskattat anförande om träningsridning och stallarbete i Storbritannien och Australien samt sin utbildning till Equine Sports terapeut.

 

Nya ARK-medlemmar:

Tobias Olofsson och Elin Nordin.

 

Meriterande seger för Gonzague Cottreau

Den franske Fegentriryttaren Gonzague Cottreau vann i lör-dags den 121:a upplagan av Maryland Hunt Cup i Baltimore. Loppet rids över 7200 m och 22 timmerhinder. Han red på Strömsholm år 2015 och vann då Fegentrislätloppet med Magic Cloud.

2016 vanns Maryland Hunt Cup av det här årets amerikanske Fegentriryttare Eric M Poretz som dessvärreföll den här gången och skadade sig. 

 
 

Elliot Öhgren jumbo i Düsseldorf

Tyskland. De manliga Fegentriryttarna red en slätlöp-ning för lågklasshästar i Düsseldorf i söndags. Elliot Öhgren satt på den näst minst spelade hästen och kom sist av sju. Loppet vanns av spanjoren Pablo Laborde och tvåa kom Andrea Besana från Italien.

 
 
 
 
 
 

Tyskland.Förra årets svenska Grand Nationalvinnare Kazzio gjorde i lördags comeback efter den skada han ådrog sig i Gr 1-Grand Steeplechase d´Europa i Merano i juli. Det skedde i en Listed-steeplechase i Mannheim med 7.500 euro till vinnaren.

Kazzio (Cevin Chan) svarade för en helt fullt godkänd insats men hade inget sätta emot vinnande Green Rocks, en femåring som tränas av Sverigebekante Gregorz Wroblevski och reds av Sertash Ferhanov. Kanske två hästar för Strömsholm den 17 juni.

 

Fegentri har ny generalsekreterare

Styrelsen för Fegentri har nu utsett Agnès Sibers (42 år) från Frankrike till ny generalsekreterare efter avgående Manuela Tournier. Agnès Sibers red som amatörryttare och är utbildad agnonom. Hon har i många år arbetat med arabhästgalopp i Förenade Arabemiraten och Bahrain samt har vidareutbildat sig inom France Galop. 

 

 

Nya spöregler i Frankrike

Fr.o.m. den 1 februari gäller nya spöregler i Frankrike. Högsta antal tillåtna slag är sex. Ryttare som använder sitt spö 7-10 ggr bötfälls (vid upprepad förseelse rid-förbud) och elva ggr eller mer får sex dagars ridförbud.

 

Mest manliga träningsryttare

Nyhetsbladets redaktör tittade för någon vecka sedan på morgonträningen i Newmarket och blev överraskad av att det var så många manliga träningsryttare. De var i klar dominans. I vissa träningsstallar verkade det finnas enbart manliga ryttare.

 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej