Årets Ryttarbragd och Bragdryttare
 

Fakta: Velka Pardubicka är en Cross Country steeplechase över 6900 m med 31 hinder av varierande slag som ridits sedan år 1874 på banan Pardubice i Tjeckien. Årets prissumma var motsvarande 1,8 miljoner kronor. Årets vinnare No Time To Lose reds av Jan Kratochvil och tränas av Josef Vana senior, det var hans nionde tränarseger i loppet. Åtta av 19 startanden fullföljde. Se loppet här: 

 

 

Klampenborg 7 oktober. Nicole Marsing tog sin totalt femte ryttarseger i lördags och alla har varit i sadeln på Vejovis, två segrar förra året och tre i år.

Vejovis tog en seger som treåring i Storbritannien innan han importerades till Danmark och tränare Brian Wilson. Fem olika ryttare red honom utan större framgång innan Nicole Marsing fick chansen. Det blev seger direkt och nu har det som sagt blivit fem segrar på sju ritter.

I lördags svarade Yasmine Nilsson för farthållningen från start med Magic Intenzo som höll till en fjärdeplats. In på upploppet avancerade Nicole Marsing i utvändiga spår med Vejovis och svarade sedan för angrepp främst från Jonna Larsson som kom hastigt på favoriten Kengät Jalassa. I domarrapporten står det vunnet efter strid med hals.

 

Tredje segern för Kaia S Ingolfsland

Övrevoll 8 oktober. Storloppsdagens amatörlöpning vanns av Kaia S Ingolfsland på hästen Basie, som hann i fatt från start ledande Kim Stern på Carambola Star vid övergången halv-vägs på upploppet. I mål skilde det 1,5 l. Det var hennes tredje årsseger och även tredje seger totalt.

           

Daniel Wirenstål vinner på häckdebutant

Övrevoll 8 oktober. Daniel Wirenstål hade förmånen att få en spare ride i Hekkelöpsserie avd. III. Och det var inte vilken ritt som helst utan på storfavoriten Jumeirah, en klasshäst på slätt som nyligen vunnit Michelets Minnelöp över 2750 m och nu gjorde sin första start över hinder. Det slutade med en helt överlägsen seger närmast före Moss Cloud (Jordan Williams).

 
 

Det visar sig att Josephine Kelly har tagit inte ”bara” 12 utan 13 ryttarsegrar på Strömsholm.

Av dessa har tre varit på hinder. Utöver segern med Lady St Moritz i Svenskt Champion Hurdle år 2006 vann hon återigen samma lopp två år senare med Napoleon och år 2009 red hon Anchors Away till seger i Novis-häcklöpningen. 

Just tävlingsdagen 2009 var en riktig höjdare. På fem ritter tog hon tre segrar, en andraplats och var fjärde-placerad i Svenskt Grand National med Nittiåttan.

Behöver det tilläggas att Josephine Kelly fem år i rad åren 2006-2010 har vunnit ARK:s vandringspris till Grand Nationaldagens bästa amatörryttare. Det säger inte litet det.

[se även ARK GaloppNytt nr 59]
 

Henrik Engblom pånytt i Champion Hurdle

Övrevoll 8 oktober.Det blev favoritseger i Övrevoll Champion Hurdle, för året namnändrat till Terje Dahl Champion Hurdle, för Henrik Engblom på Varennes.

Nu sexårige Varennes, ägd av Mr Ascot, flyttades från Fredrik Reuterskiöld på Jägersro till Are Hyldmo på Övrevoll förra sommaren. Sju hinderstarter har gett fyra segrar. Redan i andra starten blev det seger i Novisehekk Finale och nu kom alltså en andra storloppsseger i Champion Hurdle. Varennes har vid samtliga hinderstarter ridits av Henrik Engblom. Detta var hans fjärde ryttarseger i Champion Hurdle. Tidigare segerhästar har varit Omoto Sando (2007, 2014) och Hot Wing (2016).

Tvåa i Champion Hurdle kom stallkamraten Colourist (Danny Patil) och trea blev Mr Metallica som reds av Elliot Öhgren.

 

Loppet om Silverhästen rids i morgon

Bro Park 10 oktober. Vandringspriset Silverhästen instiftades år 1979 av dåvarande Galoppsportens Ryttarinneförening. Tre tidigare vinnare av loppet rider i morgondagens upplaga: Daniel Wirenstål (Desert Speed 2003), Josephine Chini (Top Scene 2015) och Elliot Öhgren (Eldöga 2016). 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej