Bro Park 10 oktober. Det var en mäkta lycklig Stephanie Demmler som mottog vandringspriset Silverhästen efter sin segerritt på Battleoftrafalgar i sin blott tredje ritt.

Battleoftragalgar låg länge hopplöst sist i sjuhästarsfältet. Till och med tränaren Sissi Dysell och ägaren Johnny Zingmark (Johnzingrazing) som i och för sig trodde på en bra insats började tvivla. Men in på upploppet tog Battleoftrafalgar i av egen kraft och passerade medtävlare för medtävlare. Jessica Wadst hade fått en något olycklig resa på Areyoutheway men hade övertagit ledningen på upploppet när Battleoftrafalgar kom ångandes och gick förbi alldeles innan målgång. Det skilde en halv längd i mål.

Trea kom Linde Niklasson på Tea Biscuit. Samtliga tre främst placerade hästar stod i tio gånger pengarna. Storfavoriten Thowar (Daniel Wirenstål) var näst sist i mål.

   

Jessica Wadsts rekordsäsong – 10 segrar

Övrevoll 11 oktober. Det torde aldrig någonsin ha hänt att en svensk amatörryttare har tagit tio segrar på kortare tid än ett år. Men det har 19-åriga Jessica Wadst gjort.

Hon debuterade på Jägersro den 13 november 2016 och nu har hon alltså vunnit tio gånger. Därmed rider hon i fortsättningen utan viktlättnad i amatörlöpningar.

Jessica Wadst placerade Clauses Ivory strax bakom ledarna inledningsvis. Vid upploppets början justerade hon hästens flexibla blinkers med påföljd att Clauses Ivory försvann iväg till seger med nästan två längder. Tvåa kom Mina Haug på Minas Tirith. 

 

 
 
 
Till Svensk Galopps höstmöte med fullmäktige lördagen den 28 oktober finns en motion författad av Jessica Long som vill att SG:s styrelse ska ges mandat att utreda om det är möjligt att göra Strömsholm till ett centrum för hindersporten.
 

Svensk Galopps styrelse har i ett yttrande föreslagit bifall till förslaget underförstått med att om det är möjligt så behövs det inga hinderbanor på Bro Park.

OM det hade varit möjligt att utveckla hindersporten på Strömsholm med fler löpningar och tävlingsdagar är det min uppfattning att detta redan skulle ha varit en realitet. SG-styrelsens ställningstagande vittnar om okunskap.

Frågan om fler tävlingsdagar och hindersportens utveckling på Strömsholm har varit uppe på bordet ett flertal gånger från tid till annan. Det fanns bl.a. ett långt gånget projekt, lett av Olof Karlander, för ungefär 15 år sedan som ville gjuta samman Grand Nationaldagen med ridsporttävlingarna, de tidigare Pingsttävlingarna, till en veckolång festival.

En avgörande omständighet, kanske den mest relevanta, är att Strömsholm är ett naturreservat. Användningen av mark-området är krafigt reglerat av Länsstyrelsen. Motordrivna fordon får inte framföras utan särskilt tillstånd, stängsel (rail) får inte vara uppe hur som helst året runt, hänsyn måste tas till häckande fåglar osv. Som naturreservat ska markområdet vara öppet för allmänheten som strövområde.

Eftersom det inte är tillåtet att gräva inom naturreservatet saknas el och vatten på Österängen. Inför GN-dagen hyrs elkraftaggregat in. En äldre bevattningsanläggning som hanteras manuellt används vid behov inför GN-dagen. Steeple-chasehinderna görs i ordning till GN-dagen och används inte för träning utan särskilt tillstånd tiden före GN-dagen.

Det skulle också ställa helt andra krav på organisation och bemanning för underhåll av banor och hinder samt för genom-förande av tävlingsdagarna. Övningshoppning kanske kan ske på intilliggande mark om ett antal hinder av olika slag ställs upp där. I så fall skulle det även behövas gästboxar.

Kort sagt, att utöka tävlandet och träningsridningen på Österängen i den utsträckning det skulle krävas för att Strömsholm ska bli ett hindersportens centrum ser jag som utsiktslöst. Nog borde SG:s ledning ha viktigare uppgifter att ägna sig åt än att vilja utreda hindersporten på Strömsholm.   

Svensk Galopps styrelse hänvisar i sitt yttrande till Strömsholms historia och miljö. Ja, men låt historien vara något vi ska lära av och vårda. Låt oss nu i stället blicka framåt och  gemensamt arbeta för att utveckla svensk hindersport, och då behövs det hinderbanor för både häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park, och det så fort som möjligt. Och Svensk Galopp ska givetvis ha kvar sin Grand Nationaldag på Strömsholm som ett unikt och mediauppmärksammat inslag i svensk galoppsport.  

 

Elliot Öhgren rider i Berlin på lördag

Tyskland. Elliot Öhgren rider det femåriga stoet Angela Borgia i de manliga ryttarnas Fegentrilöpning på Hoppegarten. Nio hästar har startanmälts.                 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej