Göteborg Galopp 17 september. Häcklöpningen Lindarängen Memorial instiftades 1948 på Ulriksdal och reds där t.o.m. 1960. Sedan reds loppet på Täby Galopp under perioden 1961-2015 och förra året reds det på Göteborg Galopp.

En ryttare är ensam om bedriften att ha vunnit loppet fem gånger Niklas Lovén. Hans segerhästar har varit Flying Fen 1994, Screwdriver 2001, Master Caster 2002, Superman 2010 och Calvados 2015.

Av övriga ryttare som rider i årets upplaga av Lindarängen Memorial har Henrik Engblom vunnit loppet tre gånger. Daniel Wirenstål och Christopher Roberts har båda tagit två segrar. En häst har vunnit loppet fyra gånger. Det är Calvados som vid tre segertillfällen 2011-2013 reds av Tobias Hellgren och 2015 av Niklas Lovén. Calvados tränades av Dennis Persson som även sadlade ut Superman till seger. Flest tränarsegrar i loppet har norrmannen Terje Dahl med sju vinster. 

 

Ny norsk ryttarseger på svensk häst

Övrevoll 13 september. Amatörlöpningen blev en upp repning av den norska Derbydagens Longines Ladies Cup då nya ryttarlöftet Willa Synnöve M Schou vann på en häst tränad av Annette Stjernstrand i Västsverige. Då hette segervapnet Love To Love. Nu red hon Guess Who som från en köposition vid upploppets början spurtade ner alla och vann med 3⁄4 längd före Nora Hagelund Holm på DJ ́s Dream.

 

Hinderduell H. Engblom mot N. Lovén

Övrevoll 13 september. Dagens häcklöpning i Hekkelöpsserien blev som så många gånger tidigare en envig mellan Henrik Engblom och Niklas Lovén. Från start förde Moss Cloud (Lovén) invändigt i ett moderat tempo med Varennes (Engblom) i nära anslutning ett par spår ut. In på målrakan handlade det fortfarande om dessa två hästar som hoppade de tre upploppshinderna sida vid sida innan Varennes drog ifrån och vann med en dryg längd. 

 

 

Det blev ett tungt favoritfall i Audi - Prix de l ́ ARK 1987 då storfavoriten Aki Boa, nedspelad till 14 på tian, förlorade. Aki Boa reds av sin ägare Monica Wolf som sedan efter några år som lärling och jockey började sin nuvarande anställning på Svensk Galopps administration med avelsärenden, inregistrering av svenska hästar och andra ansvarsfulla uppgifter.

Vann gjorde i stället det här årets ledande svenska tränare Lennart Jr Reuterskiöld på hästen Royal Berks som ägdes av galoppens på sin tid flygande fotograf Stefan Uppström och Charlotte Löwenhielm.

Femma kom Bro Parks nuvarande tävlingsledare Mikael Lundkvist på Eucrates.
25 hästar har anmälts till årets Prix de l ́ ARK som rids på Cupdagen den 24 september. Loppet har ridits sedan år 1980 och är ett av de mest prestigefyllda att vinna för en amatörryttare. Dessvärre har loppets prissumma i år sänkts till den lägsta sedan år 2010. Detta har påtalats för Svensk Galopps sportchef
Dennis Madsen som säger att prissumman är satt i enlighet med vad som gäller proppen och att det inte finns pengar till en höjning. ARK:s styrelse kommer att verka för en höjning till nästa år.

 

 

Nedgradering av Strömsholm

Strömsholm 30 september. Två steeplechaser, Gyllene Hästen och Sorrento Novis-Steeplechase, har skrivits ut. Nu har Svensk Galopp beslutat att nedgradera tävlings- dagen från att vara offentlig galopptävling till ickeoffentlig genom att inte ha någon vadhållning. Förra året omsattes det 24.369 kr på motsvarande tävlingsdag.

I och med nedgraderingen kan arrangemanget förenklas genom att reglementets alla krav inte behöver uppfyllas, t.ex. när det gäller funktionärer. SG betonar dock att allt som hör till djurskydd och säkerhet kommer att uppfyllas, liksom länsstyrelsens krav på skötseln av markområdet. Tävlingsdagen på Strömsholm kommer därmed att bli mer lik de som rids på Blommeröd.

Det kan dock ifrågasättas om det är lämpligt att låta SG:s sportchef Dennis Madsen ingå i den lokala galoppdomstolen vilket han vill vara. Rollerna är inte förenliga. Det anmäls till löpningarna nu på måndag.

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej