Vintergaloppen ställs in

Det blir inte fler tävlingsdagar på Bro Park i vinter. Såväl finaldagen på onsdag den 19 december som de tre planerade tävlingsdagarna i januari har ställts in. 

 

Årets svenska amatörlöpningar i siffror

 

Så har då ytterligare ett galoppår gått till ända. 

Trots en bekymmersamt svag nyrekrytering sett till antalet nya ryttare har vi ändå några riktigt duktiga ryttare och flera lovande tonåringar tar för sig allt mer. 

Återigen har antalet amatörryttareminskat. Endast 61 (varav 41 med svensk licens) har ridit i år jämfört med 70 (varav 53 med svensk licens) förra året. Även antalet amatörlöpningar är lågt jämfört med tidigare år men det hänger delvis samman med att det rids färre löpningar totalt sett nu för tiden. 

Startfrekvensen, alltså det genomsnittliga antalet startande hästar per löpning, har återigen sjunkit. Så sent som år 2015 var det 9,0 och nu är det för första gången under åttastrecket. 

För andra året i rad är Jessica Vadst nationell champion. 20 år gammal är hon förhoppningsvis bara i början av sin ryttarkarriär. Tyvärr kunde hon inte delta i Fegentris världscup fullt ut, men hon tog tre segrar och slutade på en fullt godkänd femteplats.

Tvåa i amatörryttarnastopplista kom 18-åriga Sofia Presits som får förtroendet att vara Sveriges representant i nästa års Longines World Fegentri Championship. Under några vinterveckor ska hon först utnyttja resestipendiet hon vann i Börjes Champion ARK Cup genom att resa till Australien.

Tredjeplacerad på den nationella listan och champion på Bro Park blev Tina Henriksson, som tidigare varit både nationell och Fegentrichampion, dessutom dubbelt upp. Hon rider fortfarande med samma vinnarskalle och framgång. 

 

 
 
 

Inställd Fegentrifinal i Oman

Oman. De manliga Fegentriryttarnas avslutande löpning som skulle ha ridits i Oman den 21 december har ställts in på grund av tekniska problem meddelas det från Royal Horse Racing Club.

Det innebär att rankingen som gäller efter loppet i Rom den 4 november står sig som slutresultat. Eftersom tre ryttare hade chans att bli champion mottogs beskedet av förklarliga skäl inte så väl av tvåan och trean. 

Elliot Öhgren, som vann två löpningar i USA, slutade på fjärde plats.

 

 

God Jul och Gott Nytt År