Nöjda miner från ridande Elliot Öhgren och ägare/tränare Vivika Nilsson
när The Pope har segrat. Foto: Stefan Olsson.


Jägersro 9 december. Årets sista amatörlöpning på Jägersro, ARK End of Season, över 2400 m slutade med favoritseger genom Elliot Öhgren på The Pope. 

Louise Arnshed på debuterande treåringen Loopen ledde från start till in på upploppet. Inledningsvis var det Sky Captain (Tina Henriksson) som var närmast och i slutsvängen tryckte Dubai Next (Jessica Vadst) på. 

In på upploppet avancerade Elliot Öhgren utvändigt med The Pope och efter en kort strid gav sig Loopen som alltså svarade för en mycket lovande debut. I mål skilde det halvannan längd. Tiotalet längder bakom Loopen var det strid mellan tre hästar om tredjeplatsen som tillföll Rintintin (Emelie Gustafsson).

 

Jessica Vadst blev champion på Jägersro

Jägersro 9 december. Knappt slagen i championstriden 2017 vann Jessica Vadst årets championat på Jägersro.

Jessica Vadst vann fem av årets 18 amatörlöpningar. Hennes segerhästar har varit Cara Blanca, Golden Caviar, Myjoker och dubbelsegrande Mrs Tovelo. Tvåa i topplistan är Sofia Presits och trea Elliot Öhgren. Det är inte ofta som en manlig amatörryttare hamnar så högt upp på topplistan. Senast var det år 2015 då Andreas Tapia Dalbark kom tvåa. 

 

 
 

De senaste tio årens championryttare på Jägersro

 
 


Fransk julklapp: Lägg ner Maisons-Laffitte

Frankrike. Känslor har rörts upp sedan France Galop i förra veckan meddelade att Parisbanan Maisons-Laffitte ska läggas ner efter 2019 års säsong.

Maisons-Laffitte ligger väster om Paris och har en historia som går tillbaka till 1878. Banan är känd för sin 2000 m långa rakbana på gräs. 

 

På banans träningsanläggning finns plats för 1500 hästar men har inte utnyttjats fullt ut på länge. För närvarande tränas det ungefär 500 hästar där. 

Anläggningens personalstyrka har inte anpassats efter under-utnyttjandet och anläggningskostnaderna har blivit orimligt stora. Planer på en kartläggning av banans användbarhet 2013 mötte hårt motstånd och fick läggas ner.  

Protestaktioner mot nedläggningen har inletts och än är sista ordet inte sagt. 24 tävlingsdagar finns inplanerade för 2019. Den senaste Parisbanan som lades ner var Evry år 1996.

[Källa: RacingPost]

  

Ryttarinnelöpningar blir kvar

Vid ARK:s Höstmöte på Jägersro väcktes frågan om att öppna alla amatörlöpningar för både manliga och kvinnliga ryttare, och att de ryttarinnelöpningar som finns i dag därför borde öppnas.

ARK:s styrelse behandlade frågan vid sitt sammanträde den 17 november och fann inte anledning att göra någon ändring.  

 


Stipendiaten Sofia Presits åker till Sydney

Sofia Presits, årets vinnare av Börjes Champion ARK Cup utnyttjar sitt resestipendium till en tre veckor lång resa till Australien. Där ska hon besöka sin storasyster Julia Presits som arbetar för Godolphin i Sydney, det blir alltså galoppsport på högsta nivå. Hon reser den 19 december och kommer tillbaka den 10 januari nästa år. 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej