Qatar. Josephine Chini förvaltade sitt wild cardväl i årets första lopp i Longines World Fegentri Championship Ladies och blev tvåa. Hon var dock inte helt nöjd med loppet och menade att med en annan resa hade hon kunnat vinna.

- Jag var mycket imponerad av hästens spurtförmåga, jag har aldrig tidigare spurtat så fort på en arabgaloppör, säger Josephine Chini.
Loppet vanns av
Naomi Heller från Schweiz och trea kom Virginia Drexler från Ungern. Fem av loppets tio deltagare var nominerade och fick poäng. 

 

Tina Henriksson rider i Texas

Tina Henriksson är Sveriges representant då årets tredje löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak World Ladies Championship rids på Sam Houston i Texas på lördag. Till det första loppet i Oman fick Sverige inte någon inbjudan och det andra loppet som reds i St. Moritz var förbehållet jockeys. Där var Fabienne De Geer fjärdeplacerad. Willa Synöve M. Schou rider för Norge och även Danmark har fått en inbjudan men har inte någon ryttare att skicka. 

 

 
 

Dennis Madsen om det just avslutade propparbetet,-
ingen hel stodag i sikte.

Som första bana någonsin i Storbritannien kommer Cheltenham att ha en tävlingsdag i april då samtliga sju (hinder)löpningar är förbehållna ston.
Tänk tanken att ha det i Sverige!

Gör en riktig stodag då Jägersro Galopp eller Bro Park har lunchgalopp med fem löpningar. Dagens höjdpunkt en av de insatslöpningar för ston som redan finns kompletterat med en treårsmaidenlöpning och tre handikapplöpningar i Silver-, Brons- och Järnklass, alla som sagt förbehållna ston.

Låt t.ex. Rävdansens Stuteri sponsra Silverhandikappen med fri betäckning med någon av hingstarna på stuteriet.
På Bro Park skulle Järn- eller Bronslöpningen kunna vara Britta Strokirks Memorial för kvinnliga amatörryttare

 

 

Vad säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen om ett sådant koncept?
- Jag är naturligtvis bekant med tilltaget i Cheltenham, men de har en strategi för en sådan dag, när de samtidigt utökar festivalen med ett extra lopp för ston.

- Olika jippon kan absolut vara roliga, men just nu befinner vi oss i en tid, där vi har ett mindre antal lopp än tidigare. Därför har tävlingskommittén stöttat upp kring att ta bort t.ex. Super Sprint lopp, eftersom vi inte vill använda vardagshästarnas lopptillfällen på för många jippon. Det är viktigt att vi via propo- sitionerna inte exkluderar möjliga starthästar. Den strategi har vi lyckats bra med i 2016 och 2017 vid att få flera startande per lopp till trots för ett mindre hästmaterial.

- Svensk Galopp har satsat på ston på andra sätt, nämligen via att lägga till ett 2-års stolopp och höjd prissummorna i 1000 Guineas och Oaks för att stimulera inköp av ston.
- Propositionsarbetet i tävlingskommittén är avslutat för 2018, men liknande ämnen kan tas upp i tävlingskommittén under året inför 2019. Om det nu är tävlingsdagar enbart med ston eller lopp för grå hästar, som man tidigare har sett på andra ställen i världen. 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej