En amatörryttarchampion har avlidit.

”Peje” Swartling 1952-2018

 
 

1969 års amatörryttarchampion på slätt Fredrik ”Peje” Swartling har avlidit. Han blev 65 år gammal.

Hans pappa Reihe Swartling bedrev i många år både rid-skola i närheten av Stadion i Stockholm och framgångs-rikt galoppstall på Täby Galopp. Peje började rida som mycket ung och debuterade som amatörryttare redan som tolvåring på norsk licens. I Sverige var åldersgränsen för att få licens, precis som nu, 15 år.

Efter några framgångsrika år som amatör blev han lärling 1970 och sedan jockey. Han tog totalt runt 150 ryttar-segrar. Några år hade han även tränarlicens och tog 21 tränarsegrar.

År 1985 tog Peje och hans syster Gunilla över Swartlings Ridskola, som de dock tvingades lämna då Musikhög-skolan skulle bygga ut. Ridskolan flyttades till Löttinge inte så långt från Hägerneholm men verksamheten drivs numera åter centralt i Stockholm på Ryttarstadion.

Peje Swartling var i många år ledamot i den lokala galoppdomstolen på Täby Galopp. Det var då jag lärde känna honom och minns hans kunnande och inte minst våra samtal, inte bara om galopp, i samband med de utlandsresor som galoppdomstolen gjorde.

Han efterträdde sedan Bengt Mattsson som tävlings-ledare vilket han var fram till Täby Galopps nedläggning. 

 

Emma Nordin hyllad på Bro Park

          
 
 
 
 
 

Irländsk seger i Sheikha Fatima-löpning

 
         
 
 
 

Andreas Tapia Dalbark vann lärlingarnas mästerskapslöpning i Oman och är därmed kvalificerad till finalen i november i Abu Dhabi. Han var svensk Fegentriryttare 2015.