32-åriga Lea Olsen, dotter till danske champion-tränaren Bent Olsen, är drottningen inom skandinavisk amatörryttarsport. Ifjol blev hon dansk amatör-ryttarchampion för 12:e gången!

Hon var även segerrikast av amatörerna i hela Skandinavien vilket hon också har varit flera gånger tidigare. Hon började med ponnygalopp 12-13 år gammal och första ritten på stor häst kom som 15-åring år 2000. Totalt har hon lyckats att ta ungefär 160 segrar.

Sedan år 1991 har ingen amatörryttare i Norge varit segerrikast mer än två gånger. De ryttare som har dubblerat är Trine Langvad, Sofie Langvad, Anna Pilroth och Silja Stören. Champion blir däremot den ryttare som har bäst resultat uppnådda enbart i amatörlöpningar.

Sedan ARK bildades år 1944 har Lennart Jarvén varit segerrikaste amatörryttare på slätt (oavsett kön) vid fem tillfällen.

 

Vem vann årets första amatörlopp 1968?

För 50 år sedan var det som brukligt vintergalopp på Täby med årspremiär på Nyårsdagen. Banan var halmbelagd, det var snö, vackert väder och – 13 grader.

Amatörerna red i dagens första löpning och loppet vanns av Lars Häggström på 17-oddsaren Fiume. Han tog fyra ryttarsegrar det året och totalt vann han tio lopp i Sverige.

Tvåa i loppet kom Elisabeth Welinder på Kerry Rose och hon blev så småningom jockey och sedan proffstränare.

Två av dagens proffslöpningar vanns av personer som fortfarande är aktiva inom sporten, Jan-Erik Pettersson (tränare) respektive Kent Blomnell (tävlingsfunktionär på Bro Park) vilka båda vann för det årets tränarchampion Reihe Swartling.

 

Årets Hästfester kolliderar

Den 3 februari är det Årets Hästfester både i Oslo och Malmö. Norrmännen var klart tidigast med att annonsera om sin gala.

 
 
 
 
 

Tyskland. 20-årige Vinzenz Schiergen blev segerrikast av de manliga amatörerna för fjärde året i rad. Dessförinnan var hans bror Dennis segerrikast i tre år.

På grund av skada fick Vinzenz Schiergen stor del av 2017 års säsong stoppad och han kom bara upp i 12 årssegrar. Han kunde inte heller delta fullt ut i Longines World Fegentri Championship där han kom på femte plats.

Segerrikast av amatörerna blev Lilli-Marie Engels som hade 20 årssegrar.

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej