Jägersro 15 juli. Derbydagens amatörlöpning Kronprinsen Husarregementes Memorial vanns av Lea Olsen på Aithusa. Det var andra segern i loppet för båda, Lea Olsen vann år 2003 med  Secret Logan och Aithusa vann ifjol riden av Yasmine Nilsson. 

Favoritspelade Freestyler (Jessica Vadst) tog ledningen från start och uppvaktades närmast först av Cape Hollow (Emilie Finckenhagen) och sedan av Naughty Boy (Willa SynöveM Schou), hela tiden med Lea Olsen på tredjeplatsen med Aithusa. Vid ingången till upploppet hade Aithusa övertagit ledningen och gled sedan lätt ifrån de övriga och vann med tre längder. Razello (Sofia Presits) svarade för en sedvanlig stark spurt och blev tvåa huvudet före Sir Benjamin (Silje Strand). Det var fullt startfält med 12 hästar. 

 

Elliot Öhgren trea i Neapel

Italien. Svenske Fegentriryttaren Elliot Öhgren tog en hedrande tredjeplats i lördags i Neapel. 

Sju ryttare från fem nationer deltog. En icke-nominerad hemmaryttare vann loppet. Tvåa kom fransmannen KevinBrayé och trea som sagt Elliot Öhgren

Närmast väntar nu USA-touren den 20-23 juli med förhopp-ningsvis fyra löpningar på lika många banor. Först ut är Penn National, sedan fortsätter det med Parx Racing, Laurel Park och avslutar med Delaware Park.

Se loppet i Neapel här 

 

 
 
 

Det var skrudat för jubileumsfest - Svenskt Derby 100 år - och Jägersro visade verkligen upp sin allra bästa sida igår. 

Det kom mycket publik men mindre än man hoppats på. Det kom 3.916 personer vilket med litet god vilja gör att Derbydagen blev en av de sju tävlingsdagar som Svensk Galopp satsar på att det ska komma minst 4.000 besökare. Förutom Nationaldagsgaloppen på Gärdet, som tävlar i en egen division, är det Grand Nationaldagen på Strömsholm som återigen klarat det uppsatta målet. Se här Derbydagens publikutveckling 2009-18.

 
 

En skammens Derbydag

Precis som vid årets Prammsdag då den lokala galoppdomstolen på Jägersro dömde ut ridförbud för sju ryttare blev även Derbydagen dessvärre en dag då flera ryttare överträdde bestämmelserna om spårbyte och bruk av ridspö. 

Därtill vägde en segerjockey in med för låg vikt efter loppet och diskvalificerades på grund av det. 

Och inte nog med det. Efter lopp tre uppstod handgemäng i omklädningsrummet då Rafael Schistl gav sig på en ryttarkollega. För det fick han tio dagars avstängning för olämpligt och osportsligt uppträdande. När Rafael Schistl återvände till Skandinavien i våras var det inte en självklarhet att han skulle beviljas licens här. Inledningsvis red han på brasiliansk licens men sedan några veckor tillbaka har han beviljats norsk jockeylicens.

Totalt blev nio ryttare dömda till sammanlagt 32 dagars ridförbud. Samtliga nio ryttare är avstängda från tävlingarna på Göteborg Galopp den 29 juli och Bro Parks lunchgalopp den 1 augusti. 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej