av Nathalie Morgenstjerne Johnsson 
 

2016 blev jag slutsegrare i Börjes Champion ARK Cup där förstapriset var en check (15.000 kr) till en galoppresa (eget val). Då jag hade svårt att hitta något passande resmål under 2017 förlängde ARK-styrelsen tiden för att utnyttja stipendiet en bit in på 2018. 

Jag fick förslaget att följa med till Irland på deras Flat Breeze Up Sale den 24-25 maj på Goresbridge Racecourse. Det blev en oförglömlig resa. 

 
 

Dag 1, den 23 maj; avresa från Kastrup med sällskapet Mikaela, Marianne, Lars och Madeleine Jahreskog samt Christer Hederud och Maria Wanjura.


Väl framme på Irland blev vi upphämtade av ITM (Irish Thoroughbred Marketing), som var engagerade av auktionsbolaget att köra oss både till och från auktionen och tävlingen. Vi bodde på ett fint och behagligt hotell i Kilkenny. Dagen blev inte så avancerad mer än att vi satt ute på serveringen med god mat och dryck och berättade historier. Senare på kvällen gick vi ner på stan för att avnjuta kvällens fantastiska väder och utsikt.


Dag 2, den 24 maj; buss hämtade oss vid hotellet på fm och körde oss till Breeze Upen som låg i Goresbridge, ca 20-25 min från hotellet med bil. Fantastisk omgivning med bara kullar, träd och oändliga fält. Små söta hus och gårdar. Välhållet med gammal stil men också en del nybyggt. 


246 hästar var anmälda i katalogen, några var strukna (av okänd anledning). Så det blev nog ca 225 hästar som visades upp både på torsdagen och fredagen. Vi började med att gå runt på stallområdet. Där visades hästarna upp, som de även gör i Sverige (spekulant frågar om dem kan ta ut hästen på stallbacken osv). Och innan varje visning var skötarna där och putsade av hästarna och gjorde mönster på rumporna. 


Jag noterade att ALLA hästar var i ett fantastiskt skick vid visningen. Blanka, fint musklade, fint hull och väluppfostrade/ hanterade. 


Vid själva Breezen som utfördes på en otroligt fin gräsbana löpte de en och en. En del var väldigt gröna och fattade inte riktigt det här med att springa rakt och en del hade förstått hela grejen. Men överlag tycker jag att dem flesta gjorde fina Breeze. 


Mycket häst att gå igenom och även om man inte var så delaktig i något fysiskt så blev man trött i huvudet efter 200 hästar som man tittat på, läst stam och antecknat hur de breezat mm. 


Vi träffade även på tränare som Vanja Sandrup, Hans-Inge Larsen och Caroline Malmborg på Breeze Upen samt på auktionen.


Kvällen bjöd sedan på god mat på ett mysigt ställe nere i stan i Kilkenny. 

 

Irland är vad jag har tidigare hört, känd för att ha många pubar. Minst sagt! Det har jag fått bekräftat nu! Mysiga små pubar fanns längst gatorna med live musik - mitt i veckan!


Dag 3, den 25 maj; tidig morgon för avfärd till auktionen. Som låg i anslutning till där själva Breezen hade ägt rum. Här var det full rörelse på visningen av hästarna redan kl 9 och nu märktes det att spekulanterna var intresserade av hur hästarna var i benen efter gårdagens breeze samt hur de rörde sig i skritt och trav. Överlag, vad jag kunde se, rörde sig de flesta hästarna rörligt och ledigt. Sen fanns där några som var lite styva i sin gång, vilket var helt förståeligt. 


Här preppades hästarna ordentligt och gick man nära någon box var skötaren där direkt och frågade, ”do you want to see her/him - it’s a lovely horse”. 


Auktionen höll på i många timmar och alla hästar blev nästintill sålda. Det var belopp allt i från 2.000 € till 300.000 €. 


Auktionen arrangerade dessutom en utsökt lunchbuffé med smarrig efterrätt som alla besökare fick äta av gratis. Under dagen fanns också smörgåsar, muffins & kaffe/te att tillgå gratis i ett tält. 


En fantastisk tillställning med mycket trevliga människor och enormt fina hästar. Inte svårt att hitta inspiration och motivation efter ett par dagar här!


Jag känner att auktionen blev väldigt givande för mig och jag är väldigt glad att jag har fått uppleva detta. Kommer bli fler gånger - det är jag helt säker på!


Dag 4, den 26 maj; avfärd mot galoppbanan The Curragh Racecourse som ligger strax intill huvudstaden Dublin. Under ”renovering” eller utbyggnad av bl.a. läktare. Men vilket ställe!


Ojoj! Här var det mycket fint med bl.a. förledvolt med uppsadlingsboxar som sedan gick smidigt upp till huvudledvolten. Båda volterna var publikanpassade. 


Gräsbanan var otroligt stor med underbart fint gräs! Rakbana på 1200 m.


Dagen till ära avreds 2000 Guineas (Gr1) med ett seger pris på 230.000 €.


William Buick gjorde även ett besök ombord på en av Godolphin’s hästar, häftigt att få se live. 


Publiken var på ett gott humör med bubbel, spelkuponger och tjoande vid upploppsstriderna. Vilken stämning! Kostym, klänning och hatt var det som satte färg på det hela. 

 

Dag 5, den 27 maj; avresa hem med ett kort besök på stan i Dublin med lite shopping och sevärdheter. 


Det roligaste var ju helt klart att familjen Jahreskog köpte en fin tvååring på auktionen, blir kul att följa den sen när hon kommer på svensk mark!

 

Vilket land! Irland har definitivt blivit ett av mina favoritländer. Vackert, mysigt och trevligt. Rekommenderar verkligen att resa hit! Om man inte är intresserad av galopp så är det ju också ett stort ridhästland med mycket fälttävlan och banhoppning, väl värt att besöka! 


Tack till ARK och Börjes i Tingsryd och ett lycka till, till vinnaren av Börjes Champion ARK Cup 2018 med ditt val av resa! 

 


Författarinnan Nathalie Johnsson och Mikaela Jahreskog på The Curragh.
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej