Hallå amatörryttare, var är ni?
 

 

Förra året var det 53 amatörryttare med svensk licens som red lopp i Sverige (2016: 58). Hittills i år när det är två veckor kvar till årets första amatörlöpning är det bara 32 som har förnyat sin licens i hela landet enligt Svensk Galopps Sportsystem.

Cecilia Gråberg är ansvarig för Svensk Galopps licenskurser för ryttare.
Hon uppger att det finns några ryttare som ännu inte har klarat det fystest som krävs och fler är alltså på gång.
 

Årets svenska amatörlöpningar

Så har då propositionshäftet för säsongen 2018 kommit. Av intresse för amatörryttarna är att det har skrivits ut 52 amatörlopp fördelade med 25 på Bro Park, 19 på Jägersro Galopp, fem på Göteborg Galopp och tre på Strömsholm.

Sett till prispengar är det en tydlig skillnad mellan Bro Park och Jägersro. På Bro Park finns det 13 lopp (av 25) med ett segerpris på 19.000 kr, på Jägersro är 14 (av 19) utskrivna i lägsta klassen med 19.000 kr i förstapris.
På Bro Park har 11 lopp ett segerpris på 28.000 kr, på Jägersro endast tre.

Båda banorna har vardera ett lopp med 48.000 kr i förstapris, Cupdagens Prix de l´ ARK respektive  Derbydagens Husarregementes Memorial. Dessutom har Börjes Champion ARK Cup avd. 4 på Jägersro ett förstapris på 37.500 kr.

På Göteborg Galopp finns det fyra amatörlöpningar i Järnklass med ett förstapris på 19.000 kr samt ett arabhästlopp där segraren får 15.000 kr.

Strömsholm har som vanligt en egen profil för sina prissummor med 30.000 kr till vinnaren i de manliga ryttarnas Fegentrilöpning, 25.000 kr i Måns Alexanderson Memorial och 20.000 kr i ryttarinnornas lopp om vandringspriset Silverstöveln.

Två ryttarserier rids, Börjes Champion ARK Cup startar den 15 april på Bro Park och på Jägersro rids den första avdelningen i Wendes Artilleriregementes Cup den 18 april.

 
 
 

 

Tina Henriksson om sin USA-seger

 

"This is like a dream come true, winning the HH Sheikha Fatima Ladies race. I am very excited and looking forward to participate in the final of the World Championship to be held in November.”

Den Abu Dhabi-sponsrade Sheikh Mansoor-Festivalen firar tio årsjubileum i år.

Lara Sawaya: “This year the Festival is not only marking its 10th year but we are celebrating the Festival in the 100th year since the birth of Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, who was a passionate supporter of Purebred Arabian racing."
 
 

Vad gäller om arabgaloppen på Gärdet?

Gärdet 6 juni.Svensk Galopp lämnar olika uppgifter om de två arabhästlöpningarna på årets National-dagsgalopp i de två publikationerna Propositioner Större löpningar och Propositioner Säsongen 2018.

I Storloppshäftet anges att anmälningsdag är tisdagen den 22 maj och att det är lika vikt för 4-åriga och äldre hästar i de två löpningarna HH Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (59 kg, prissumma 35.000 euro) och HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup (60 kg, prissumma 30.000 euro).

I propphäftet för säsongen 2018 har anmälningsdagen tidigarelagts till måndagen den 21 maj, prissummorna är ändrade till 320.000 kr resp. 275.000 kr och vikterna är ändrade så att fyraåriga hästar har lägre vikt gentemot de äldre hästarna. Även vikttillägget i Sheikha Fatima-loppet ser annorlunda ut. Det anges till 2 kg för varje fr.o.m. 1 juni 2016 vunnet pris/platspris på 60.000 kr t.o.m. 6 kg.

Stefan Jönsson på Svensk Galopps Sportadministration förklarar vad som gäller?

- Det är den senast publicerade propositionen som gäller, alltså den i ordinarie propphäftet. Vi ska gå ut med ett förtydligande på hemsidan.
 
 

Fegentrichampion vill rida på Bro Park

Sara Vermeersch, förra årets Fegentrichampion, vill rida på Bro Park den 25 mars. Hon är numera jockey och rider 52 kg.

 

Årets Cheltenhamfestival är här

På tisdag-fredag rids det 28 hinderlöpningar på Cheltenham.  
Huvudloppet Timico Cheltenham Gold Cup rids på fredag. 

 
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej