Vem vann första amatörloppet 1993?

Jägersro. Årets första amatörlöpning på Jägersro rids den 11 april. År 1993 hade banan säsongspremiär just den 11 april och ett lopp var förbehållet amatörerna.  

Vem vann den första amatörlöpningen för 25 år sedan?

Det blev dubbelseger för familjen Lovén från Kvistofta utanför Helsingborg. Vann gjorde mamma Tove Lovén med 21-oddsaren Tam The Tiger och tvåa kom sonen Niklas Lovén med 15-oddsaren Two Pairs, båda hästarna tränade av familjefadern Jarl ”Nalle” Lovén.

Tove Lovén har 58 segrar registrerade i Svensk Galopps Sportsystem och är en av de mest segerrika ryttarinnorna genom alla tider. Enligt Sportsystemet har Cecilia Gråberg 59 segrar och Josephine Kelly 55 segrar. Ytterligare en ryttarinna med mer än 50 segrar är Maj-Lis Söderberg med 52 segrar.

Fjärdeplacerad i premiärdagens amatörlopp 1993 var Bettina Wilson (nu gift Andersen), tränare på Klampenborg och mor till jockeyn Oliver Wilson. Femma kom Svensk Galopps nya VD Fredrik Reuterskiöld. Sist i tiohästarsfältet var Annette Bengtsson som är mor till fjolårets champion Jessica Vadst.

 

 
 
 
 

Böckman-litografi till vinnaren

Jägersro 11 april. ARK:s hederspris till segerryttaren i årets första amatörlöpning på Jägersro är en liten inramad Bengt Böckman-litografi med galoppmotiv.

Det var år 1985 som den skånske bildkonstnären och hästägaren Bengt Böckman (1937-2014) presenterade sitt Project Racing Form som består av 40 grafiska blad (litografier och etsningar) med olika galoppmotiv. Bengt Böckman:

- ”Galoppens själ är längtan, dröm och besatthet. Varje lopp är en katalysator för mänskliga känslor. Varje kapp-löpning föds ur hårt, dåligt ansett och illa betalt arbete i förvissningen om att detta är Din tid, Ditt hopp, Din fullbordan. I denna värld reser man sig åter efter varje hårdhänt landning, varje alltför sen målgång, och tror att nästa gång, nästa löpning, nästa häst …”

 
 
 

Inställda tävlingar ett aber för lärlingarna

När Jägersro Galopp öppnar årets galoppsäsopng den 4 april har det varit tävlingsuppehåll i Sverige i fyra månader.

Det slår hårt mot lärlingarna vars lärlingstid tickar på, månad efter månad, utan att de har möjlighet att göra det de utbildas för – att rida löp.

Med en motsvarande tävlingskalender utan vintergalopp i framtiden innebär det att av lärlingstiden på fyra år är inte mindre än 16 månader helt tävlingsfria.

För ryttare som vunnit 70 segrar innan fyraårsperioden löper ut kan lärlingstiden förkortas.

 

Månadens ryttarutbildning

 
 

Winmachine söker din hjälp

Svensk Galopp söker ett par personer, gärna amatörryttare, som kan hjälpa till med Winmachine på Gärdet den 6 juni.

För mer info kontakta cecilia.graberg@svenskgalopp.se

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej