Årets Punchestown Festival på Irland skapade åtskilliga rubriker, inte minst sedan Iandets två mest framgångsrika kvinnliga amatörryttare Nina Carberry och Katie Walsh deklarerade att de slutar med tävlingsridandet.

Katie Walsh fick en vinnande ”spare ride” på Antey i Novishäcken i fredags och meddelade sedan direkt att hon avslutar sin ryttarkarriär. Hennes svägerska NinaCarberry, gift med Katie Walshs bror Ted Walsh som hon har dottern Rosie med, vann en Cross Countrylöpning i lördags med Josies Orders och var inte sen med meddelandet att hon också lägger stövlarna på hyllan. 

Båda ryttarinnorna är 33 år och kan se tillbaka på fantastiska resultat. De kommer båda från klassiska galoppfamiljer med fädrar och brödrar som varit framgångsrika ryttare eller tränare som t.ex. Nina Carberrys far Tommy Carberry respektive Katie Walshs bror Ruby Walsh, men de har inte fått sina framgångar gratis, det har krävt hårt arbete. 

Båda har vunnit irländskt Grand National på Fairyhouse. Nina Carberry vann år 2011 med Organisedconfusion och Katie Walsh vann år 2015 med Thunder And Roses. 

Katie Walsh har lyckats bäst i det engelska Grand National på Aintree med en tredjeplats år 2012 på hästen Seabass, vilket är det bästa resultat en kvinnlig ryttare uppnått i loppet. 

Nina Carberry var å sin sida den första kvinnliga ryttaren som vann en National Hunt Gr 1-löpning. 

När det gäller deras segrar i National Huntlöpningar har merparten tagits i s.k. Bumper races utan hinder (NHF). 

 

Källa: Racing Post.  Fotnot. Irland och Storbritannien har skilda licenssystem för slätt (flat) och hinder (National Hunt).  

 

 

Tyskland. Favoriten Falconettei fick nöja sig med en fjärdeplats i Tysklands största steeplechase 115. Badenia Jagdrennen (Listed) över 4200 m i Mannheim i söndags. 

Loppet vanns med ¾ längd av det nya tjeckiska hinderlöftet Northerly Wind som nu är obesegrad i fyra starter i steeple-chaselöpningar. Sexårige Northerly Wind tränas av Pavel Tuma och reds av Centraleuropas kanske bästa hinderryttare Jan Faltejsek. De tidigare segrarna har tagits i Karlovy Vary, Pardubice och Milano. Segern var värd 7.000 euro. 

En titt bakåt i historiken visar att Badenia Jagdrennen år 1997 vanns av Serafin, tränad i Norge av Nils-PetterBogen och riden Roy-Arne Kvisla!

 

Se söndagens lopp här (pga tekniskt fel saknas slutstriden)

 

 

 

Tina Henriksson leder Börjes Cup

Efter två av 15 löpningar i årets Börjes Champion ARK Cup har 2011 års slutsegrare Tina Henriksson tagit ledningen med 24 poäng. Systrarna Sofia och Julia Presits ligger tvåa (15 poäng) respetive trea (12 poäng). Avd. 3 rids på Bro Park den 23 maj. 

 

Ny manlig amatörryttare debuterar

Klampenborg 5 maj. Det är ont om manliga amatörryttare i Skandinavien. På lördag debuterar Mikkel Johansen på hästen Indika i ett startfält på åtta. Fyra svenska ryttarinnor är startanmälda. Lea Olsen som vann på Doc Martin helt nyligen startar på nytt.  

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej