Jägersro 24 oktober. Jessica Vadst tog sin andra seger inom loppet av en vecka när hon red Mrs Tovelo till seger i Börjes Champion ARK Cup avd. 12.

Så sent som i torsdags vann Jessica Vadst loppet om Britta Strokirk Memorial med hästen Honour Roll på Bro Park. 

Regerande championryttaren Jessica Vadst har därmed skaffat sig ett litet övertag mot Sofia Presits i kampen om årets ryttarchampionat. Ställningen är 7-5 i segrar. 

Förra året var Jessica Vadst den i särklass bästa poängplockaren i Börjes Champion ARK Cup och vann resestipendiet. I år har det gått litet trögare och det var först i dag som hon tog sin första seger i årets ryttarserie. 

Med tre löpningar kvar att rida inklusive finalen på Bro Park, som ger dubbla poäng, har Jessica Vadst nu avancerat till en sjundeplats i rankingen. Lika överlägsen poängplockare som Jessica Vadst var ifjol är Sofia Presits i år. Men rent teoretiskt är slutsegern för Sofia Presits långt ifrån klar.

Onsdagens amatörlöpning reds över 1200 m. Innerspårets Cool Silk Boy (Jonna Larsson) forcerades till front trots missad start och fick strax Zewina Zaid (Sofia Presits) närmast sig. I slutsvängen avancerade Mrs Tovelo och fick ledningen vid upploppets början. Zewina Zaid försökte utmana men blev slagen med 1½ l. Trea blev Nathalie Johnsson på Corcuvelo.

 

 
 

Camilla Graver trea i Toulouse

Frankrike. Norskan Camilla Graver, som vann på Jägersro i somras med hästen Oui Je Veux, tog en meriterande tredjeplats i onsdagens löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Toulouse.

Loppet favoritvanns av fransyskan Megane Peslier och tvåa kom tyskan Lilli-Marie Engels, årets blivande vinnare av Longines World Fegentri Championship.

Lisa Lindbjerg från Danmark kom på sjunde plats av nio. Tre franska ryttarinnor deltog i loppet. Sverige fick ingen inbjudan.

 

60
ryttarsegrar har fransyskan Mickaëlle Michel (23) tagit i år. Hon är den kvinnliga ryttare som tagit flest segrar i Frankrike på ett och samma år. 

Rekordsegern togs på hästen Canouville i en löpning för kvinnliga jockeys och lärlingar på banan Compiegne den 15 oktober. Det förra rekordet på 59 segrar innehades av Delphine Santiago och sattes förra året. 

I mars förra året införde France Galop en regel som ger kvinnliga jockeys, oavsett hur många segrar de har, vikt-lättnad i förhållande till manliga jockeys. Ursprungligen var det 2 kg, numera är det ändrat till 1½ kg. Det gäller i ungefär 90 procent av alla löpningar, både på slätt och hinder. Undantagna är Pattern races (Grupp, Listed) och dagliga Quinte handicaps.

I Storbritannien hade Hayley Turner 100 segrar år 2008 och förra året hade Josephine Gordon 106 segrar. 

För svenskt vidkommande kan tilläggas att när Sofia Nordgren blev svensk jockeychampion år 1982, hon var fortfarande lärling då, hade hon 61 segrar och Susanne Berneklint hade 71 segrar när hon blev jockeychampion år 1991.

 

 
 

Årets danska säsong lider mot sitt slut

På lördag har Klampenborg sin 20:e och sista tävlingsdag för året. Som allra sista löpning rids Amatörfinalen med nio deltagare. Fem danska ryttare utmanas av fyra svenska.

Racing Arena i Ålborg har sin årsfinal på tisdag den 30 oktober och sedan återstår en tävlingsdag på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus den 10 november.