Övrevoll 17 oktober. Svensktränade Royal Starlight har tidigare vunnit två amatörlöpningar med Mina Haug i sadeln. I dag red Sofia Presits och det blev seger igen.

Starten försenades ca 2 tim 15 minuter pga att det inte fanns någon ambulans. 

Callaway Of Course (Camilla Graver) var startsnabbast och följdes närmast av Extreme North (Louise Arnshed) med Royal Starlight på en fjärdeplats vid mål ett varv kvar. I slutsvängen tog Royal Starlight upp jakten på ledande Callaway Of Course och övertog ledningen vid upploppets början. Det skilde 2½ l i mål. Trea kom Linda M.A. Dahl på Youessey. 

 

 

Sofia Presits vinner Amazon Cup

År 2013 instiftades vandringspriset Amazon Cup till årets segerrikaste kvinnliga amatörryttare på Göteborg Galopp. 

Det är förre amatörryttaren och ARK-medlemmen James Holm som har skänkt en pokal (cocktail shaker) i silver. 

Priset delades ursprungligen ut några gånger på Jägersro i särskilda ryttarinnelöpningar och har vunnits av bland andra Ylva Lovén Swärd 1977 och Gisela Jardby (då Olsson) 1982 och 1984.  

Priset vinns i år av Sofia Presits som är ensam om att ha hemfört två amatörlöpningar på Göteborg Galopp. Hennes segerhästar har varit Expensive och Elbling.  

 
 

Fegentris styrelse sammanträdde i Paris

Onsdagen den 10 oktober hade Fegentri styrelsemöte på Hotel Le Bristol, ett av Paris mest fashionabla hotell där åtskilliga världskändisar bott. 

 

En stor del av mötet ägnades åt det nya konceptet för Fegentris världscup och regelverket bakom det, Sporting Regulations. 

Det står nu klart att Longines förlänger sitt sponsoravtal för ytterligare fem år, 2019-2023. 

Nästa årsmöte ska hållas i St Moritz i Schweiz den 2 februari.

Dagen efter planeras det för premiär av den nya Grand Slam-serien, ett mästerskap för de allra bästa Fegentriryttarna. 
 
 

Hur var det för 20 år sedan?

Allt var inte bättre förr, men en del var det. 

År 1998 reds det 70 amatörlöpningar i Sverige och andelen amatörlöpningar i procent av det totala antalet löpningar var i det allra närmaste tio (9,7 %). Det startade i genomsnitt 10,6 hästar per löpning. Champion på slätt blev Ninni Westerlund.

Hur ser det ut i år? Förhoppningsvis blir det 49 amatörlöpningar vilket är detsamma som förra året. Fyra utskrivna löpningar har ställts in och en har tillkommit. Ifjol var andelen amatörlöpningar 8,4 procent av samtliga löpningar. Ingenting talar för att någon påtaglig ändring sker i år.

Efter 38 löpningar har startfrekvensen varit 7,4 hästar per lopp att jämföra med 8,4 för helåret 2017, alltså klart lägre, och jämfört med 10,6 för 20 år sedan klart alarmerande. 

Det finns framför allt två bakomliggande orsaker. Antalet licensierade amatörryttare minskar år efter år och nyrekryteringen är svag. Vidare har propositionerna i årets amatörlöpningar till stor del vänt sig mot en kategori hästar som varit väldigt liten till följd av att antalet hästar i träning sjunkit oroväckande mycket på senare år. 

Sportsligthar vi sett flera fina amatörlöpningar med rafflande upploppsstrider. Två ryttare, Sofia Presits och Jessica Vadst, utkämpar en duell om vem som ska bli årets champion på slätt.

 

 

 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej