Resumé av Fegentriåret 2018

Det reds totalt 56 Fegentrilöpningar förra året.

Flest var det i Longines World Fegentri Championship Ladies med 27 lopp i 15 länder. I de manliga ryttarnas mosvarande serie blev det 16 lopp i åtta länder. Vidare reds det åtta hinder-lopp och fem lopp i World Cup of Nations.

Tyskan Lilli-Marie Engels som blev damchampion deltog i 24 lopp och vann fem av dessa, bland annat på Bro Park med  Philadelphia. Det startade i snitt 8,85 hästar i varje lopp. Ryttarinnor från 12 länder deltog. Jessica Wadst (tre segrar) kom femma och Willa Synöve M Schou (en seger) sjua.

De manliga ryttarna blev litet snuvade på konfekten. Tre ryttare kunde bli champion inför finalloppet i Oman, ett lopp som först sköts upp och sedan ställdes in helt. Italienaren Alberto Berton blev champion. Han deltog i samtliga 16 lopp och tog tre segrar. Ryttare från åtta länder deltog och startfrekvensen var 6,93 hästar per lopp. Elliot Öhgren vann två lopp och kom fyra.

Bäste hinderryttare var fransmannen Guillaume Viel och Tyskland blev bästa lag i World Cup of Nations.

Mycket av styrelsearbetet ifjol ägnades åt den nya ryttarserien Amateur Riders Champion Cup som hade premiär i St. Moritz

Vem vann amatörloppet för 35 år sedan?

Täby Galopp. Söndagen den 12 februari 1984.  Halmbana, god. Något disigt, nollgradigt.

Det krävdes målfoto för att sära de två först placerade. Segern gick till då 23-åriga Anette Nilsson på Water Treatment som med huvud besegrade Christer Segner på Kentucky Boy.

Anette Nilsson är dotter till jockeyn A. Beyron Nilsson och bodde några av sina barnaår på Toftesta Gård i Brottby innan familjen flyttade till Täby. Hon gifte sig sedan och tog sig efternamnet Killick. Hon red 38 löpningar åren 1982-1993. Förutom segern med Water Treatment vann hon även med Tumble Bloom år 1989. Bägge vinnarhästarna tränades av hennes svärfar Robert ”Bobbie” Killick. I dag bor hon utanför Vallentuna och jobbar på hunddagis.

Christer Segner tog fyra nationella championat på slätt och vann även titeln som Fegentrichampion på slätt. Han är tvåa på listan över alla tiders segerrikaste amatörryttare på slätt på svenska banor, en lista som toppas av Lennart Jarvén

Trea i loppet kom hästen Worstead riden av Mona Mitchell, som var gift med tränaren Derek Mitchell. Fjärdeplacerade Gentle Touch hade gett skrälloddset 199 gånger pengarna vid eventuell seger. Ylva Engblom både red, ägde och tränade. Tolv hästar startade i loppet.