En amatörryttare efterträder en annan amatörryttare som projektledare för Grand Nationaldagen på Strömsholm.

Svensk Galopp meddelar på sin hemsida att Johan Persson efterträder Elisabeth Oldengren som ansvarig för Strömsholmsgaloppen. I yngre dagar var Johan Persson framgångsrik amatörryttare på hinder (champion 1977, 1979). Han deltog fyra gånger i Grand National och var som bäst tvåa med Ostiano. 

 

Altior obesegrad i 16 hinderstarter

StorbritannienNioårigeAltior (e. High Chaparral) har blivit den brittiska hindersportens nya gunstling. Tränad av Nicky Henderson och mestadels riden av Nico de Boinville är han obesegrad i 16 starter över hinder.

Efter tre starter i s.k. bumper races (NHF) vann han sin första start över häckar med 34 längder på Chepstow den 10 oktober 2015. Efter att ha startat i fem häck- och elva steeplechaselöpningar, varav flera med Grade-status, är han fortfarande obesegrad. 

Den senaste segern vanns med 19 längder i Unibet Desert Orchid Chase (Gr 2) på Kempton den 27 december. Hittills har Altior sprungit in 838.821 GBP, alltså en bra bit över tio miljoner svenska kronor. 

Det är nu 40 år sedan som Nicky Henderson efter en framgångsrik karriär som amatörryttare med 78 segrar sadlade ut sin första vinnare. Han har varit hindertränarchampion fem gånger och tagit totalt 3.106 segrar. Det ger honom en åttondeplats i den brittiska topplistan över alla tiders segerrikaste tränare. Listan toppas av Mark Johnston med 4.244 segrar. Bästa hindertränare är Martin Pipe med 4.183 segrar.

Nico de Boinville, Fegentritrea 2011 då Christopher Roberts kom tvåa, har arbetat hos Nicky Henderson alltsedan sina dagar som amatörryttare. Han är en av örikets bästa hinderryttare och håller ständigt mycket hög segerprocent. De senaste fem åren har hans 1.406 hinderritter resulterat i 300 segrar, alltså 21 procent segrar. 

 

Vem vann årets första för 50 år sedan?
Eller: Det är amatörerna som gör det 

Täby. Söndagen den 5 januari 1969. Bana halmbelagd, snö. Mulet – 2. 

Tävlingsdagens amatörlopp vanns i överlägsen stil av årets blivande championryttare Fredrik Swartling på favoriten Abbot´s Quill ägd och tränad av pappa Reihe Swartling

Efter en karriär som lärling, jockey och tränare fortsatte Fredrik Swartling inom galoppen som ledamot i den lokala skiljedom-stolen på Täby och sedan som tävlingsledare fram till banans nedläggning 2016. 

Tvåa i loppet blev Staffan Möller på egenägda/tränade Another Nightbird. Hästen övertogs en kort tid senare av Stall Strömsholm och tog en ny andraplats i en slätlöpning på Strömsholm den 25 maj återigen riden av Staffan Möller. Han blev senare banmästare på Strömsholm och hedersmedlem i ARK. 

Både Fredrik Swartling och Staffan Möller gick bort i början på 2018 (se ARK GaloppNytt nr 3 och nr 4/2018).

Tredjeplacerade Bengt Mattsson på Sir Henry är också ett exempel på en amatörryttare som efter avslutad ryttarkarriär fortsatte som funktionär på Täby Galopp där han blev tävlingsledare. Han avled år 2012 (se ARK GaloppNytt nr 10/2012).

Bästa ryttarinna i loppet var Anna Fischer och hon arbetar numera på Svensk Galopp/anläggning Bro Park och tidigare på Täby Galopp bl.a. med ansvar för ATG-ombuden. 

Femtepengen reds hem av Ulla Wiklund Turén, amatörryttare/ tränare som hade starthäst så sent som år 2015 och fortfarande är ARK-medlem. Numera är det mest trav för hennes del. 

Sexa i loppet var hennes på den tiden västsvenske kollega Lennart Jarvén som fortfarande sadlar ut vinnare och sisteryttaren Wenche Buttedahl Allen flyttade för länge sedan till Frankrike där hon bedrivit träningsverksamhet i mindre skala. 

 

Fakta om svensk amatörryttarsport 1969

Antalet amatörryttare som red på slätt i Sverige för 50 år sedan var 83.

Av dessa var hör och häpna inte mindre än 49 manliga och 34 var kvinnliga. Flera av dem red endast något enstaka lopp men har ändå satt stora avtryck i svensk galoppsport.  
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej