Första årssegern för Kim Stern

Kim Stern tar årets första ryttarseger med Fortinbrass som tränas av Bro Parks anläggningschef Dennis Persson. Foto: Elina Björklund.

Bro Park 10 juli. Kim Stern vann fem ryttarsegrar på slätt och hinder ifjol. I år har han haft det motigt. Men i dag kom första årsseger ombord på Fortinbrass.

Eftersom Kim Stern helst rider hinderlöpningar är det kanske inte förvånande att dagens distans 1200 m är den i särklass kortaste han någonsin vunnit över.

Fortinbrass var snabbast i väg från start men Kim Stern lät en trio ta över ledningen. I svängen förde L´Hymne a l´Amour (Vilde Svenkerud Wickmann) och Lady Kheleyf (Tina Henriksson). In på upploppet styrde Kim Stern ut något spår och tog upp jakten på ledande Lady Kheleyf. Samtidigt kom Blazing Beryl (Hillevi Ljungqvist) med en riktigt vass spurt. I mål var Fortinbrass en halv längd före Blazing Beryl.

 

Vem vinner Amatörernas Derby 2019?

Jägersro 14 juli. Amatörernas Derby, Kronprinsens Husar-regementes Memorial, rids på den svenska Derbydagen och är en av årets mest åtråvärda löpningar att vinna.  

Löpningen reds första gången 1935 under namnet Amatörernas Grand Prix vilket ändrades 1944 till Amatörernas Pokal. Under en följd av år hette löpningen Savoy Cup (1964-1996). Sitt nuvarande namn har loppet haft sedan 1998. 

Av ryttarna på söndag är det två som har vunnit loppet tidigare. Tina Henriksson har tre segrar med Downbeat (2008, 2011) och El Raton (2009) och dansk amatörryttarsports dronning Lea Olsen har två segrar med Secret Logan (2003) och Aithusa (2018). Nu åttaårige Aithusa, som återigen startar med Lea Olsen i sadeln, har också två segrar. Han vann även 2017 riden av Yasmine Nilsson. Aithusas tränare Thomas Fredlund tog för övrigt själv en ryttarseger i loppet 1992 med Milton Duff. 

Sett tillbaka i ett historiskt perspektiv har flera ryttare tagit två segrar men den enda ryttare som förutom Tina Henriksson har tagit tre segrar är Göran Westerlund. Han vann med Baccarat (1980) och Hedetrolden (1982, 1983).

 

Ny ARK-medlem: Ann Thilderkvist

 

Jessica Ohlson är tillbaka som amatör

Det är på dagen ett år sedan Jessica Ohlson (t.v.) senast tränade en vinnare, Made of Star som vann på Bro Park riden av Annie Nilsson Lindahl. Foto: Elina Björklund.

29-åriga Jessica Ohlson från Tystberga har bytt status och är tillbaka som amatör med licens att både rida och träna.

Hon fick en fantastisk start då hon som 17-åring vann i sin första ritt på egentränade Sweet Pennie, startfältets minst spelade häst. Efter några år som amatör blev hon lärling hos Catharina Vång under en period men red inte så ofta utan kunde växla tillbaka till amatör. Hon fortsatte även att träna och tog ut proffstränarlicens förra året.

Men nu har suget efter att få rida löp blivit så starkt att hon åter-gått till amatörstatus. Jessica Ohlson har tagit sex ryttarsegrar och hennes mål är närmast att komma upp i tio segrar så att hon kan rida sina hästar i proffslöpningar. Hon har en handfull helt och delvis ägda hästar i träning.

 

Vinner Aithusa sitt tredje raka Derby?

 

 

Ifjol vanns Kronprinsens Husarregementes Memorial av Lea Olsen på Aithusa tränad av Thomas Fredlund. Aithusa vann även 2017 riden av Yasmine Nilsson. Ska det bli en tredje seger i år återigen med Lea Olsen? Foto: Stefan Olsson.

 

 

 

 

 

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej