Det var den 13 mars 1944 som Amatörryttarklubben bildades vid ett konstituerande sammanträde. Till klubbens förste ordförande valdes Hans von Blixen-Finecke. Han var amatörryttarchampion på hinder två gånger, 1943 och 1944. 

Till en början var klubben öppen endast för manliga ryttare. Det var först vid höstmötet den 7 november 1978 det röstades igenom att ”Damer med amatörryttarlicens” också kunde bli medlemmar. Som alla vet är amatörryttarsporten i Sverige starkt kvinnodominerad i dag. 

ARK:s kommande årsmöte lördagen den 27 april på Bro Park kan bli historiskt så tillvida som att klubben föreslås få en kvinnlig ordförande för första gången. 

 
 
Internationella nyheter


Sänkta prispengar utlöser bojkott

Storbritannien. Brittiska tränare bojkottar några banor genom att inte startanmäla några hästar. Anledningen är att ägaren Arena Racing Company (ARC) beslutat att sänka prispengarna till följd av förväntat minskade intäkter för mediarättigheter. Allt har sin grund i ett regeringsbeslut att sänka högsta tillåtna insats från 100 GBP till två GBP på spelmaskiner (FOTB, Fixed Odds Betting Terminals) vilket kan få till följd att tusentals spelbutiker tvingas stänga. Tränarnas bojkott har lett till att några löpningar har ställts in. I något fall har den enda startande hästen vunnit på walkover. Segerpriset har sedan skänkts till välgörande ändamål. 
[Källa: RacingPost]

 

Även Irland ser över sina spöregler

Irland. I fotspåren efter beslutet nyligen från France Galop att skärpa reglerna om bruket av spö har nu även Irish Horseracing Regulatory Board bestämt sig för att se över det irländska regelverket. Översynen ska gälla både antalet tillåtna slag och påföljdssystemet. En anledning till översynen är att antalet förseelser steg med 26 % förra året och nådde det högsta antalet sedan år 2013 då regelverket senast ändrades. Irländsk galopp har även problem med ryttare som tagit otillåtna medel. Förra året var det fem ryttare som ertappades med kokain i kroppen. De har dömts till mellan tre och fem års avstängning. 
[Källa: RacingPost]

 

 

Martinique nytt resmål för Fegentri

Den franska ön Martinique i Karibien blir ett nytt resmål för Fegentriryttarinnorna. 

Ett lopp ska ridas på Hippodrome de Carrère den 22 maj och sju ryttarinnor är inbjudna till en veckas vistelse där.  Sofia Presits och norskan Willa Synöve M.Schou tillhör de inbjudna. 

 
 

Fegentrisäsongen börjar för Elliot Öhgren

Svenske Fegentriryttaren Elliot Öhgren har tackat ja till två inbjudningar de kommande veckorna.

Han startar årets tävlande med en slätlöpning i Muscat, Oman den 14 mars och en vecka senare den 21 mars ska han rida en häcklöpning i Cork på Irland. 

 

 
 

Inställt Sheikha Fatima-lopp i Texas

Det skulle ha ridits ett lopp i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Texas men loppet har ställts in. De inbjudna ryttarinnorna, däribland danskan Rikke Munk Sörensen, har i stället bjudits in till nästa lopp som ska ridas i Rumänien den 6 juli. Sverige har inte fått någon inbjudan. För övrigt saknas kalender över kommande lopp i ryttarinneserien. 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej