Två segrar för Lea Olsen i Århus

Danmark. Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus hade sin största tävlingsdag för året i dag med Jydsk Derby som huvudlöpning. Dagen till ära tog Lea Olsen två ryttarsegrar och hon är nu på god väg mot sitt 14:e danska championat.

I dagens andra lopp red Lea Olsen sin egentränade Hongkong Star och vann med nästan två längder före nio medtävlare varav åtta jockeys, och i dagens nionde och sista lopp för amatörer och lärlingar vann hon efter strid med huvud på Exquest. Tvåa blev Rikke Rohbach Bonde med Amelia Jay och trea kom Lisa Lindbjerg med Desert Eagle.

Lea Olsen har nu tagit tre segrar och fem andraplatser på elva starter. Vem ska kunna hota henne i kampen om amatörernas ryttarchampionat?

 

Ny seger för Jay Drew Kovaczek

Övrevoll 23 maj. Nye amatörryttaren Jay Drew Kovaczek har på tre ritter tagit två segrar, först en på hinder på Göteborg Galopp med Oui Je Veux och nu en på slätt på Övrevoll med Stogas Fairytale.

Torsdagens amatörlöpning var för hästar i den absolut lägsta klassen. Proppen var aktuellt formtal +20, sådana löpningar rids inte i Sverige där gränsen är +12. Men alla löpningar har en vinnare, så även denna.

Stogas Fairytale (Jay Drew Kovaczek) var direkt med bland täthästarna från boxarna. Fort (Jana Kolackova) var något sen från start men hade pullat sig upp till utvändig ledning vid målgång ett varv kvar. När hästarna sedan svängde in på upploppet hade ledarduon kompletterats med Minas Tirath (Emelie Finckenhagen). Stogas Fairytale var klart starkast och vann med 1½ längd före Fort som var en längd före Minas Tirath. 

 

Mikkel Johansen tog sin andra seger

Klampenborg 25 maj. Liksom på Övrevoll två dagar tidigare var det en manlig ryttare som vann lördagens amatörlopp och på Klampenborg var det genom Mikkel Johansen.

Innerspårets Otama Mareld (Emelie Gustafsson) tillhörde de som kom bäst iväg från start och övertog ledningen i svängen. I det skedet låg blivande vinnaren mitt i tiohästarsfältet. En bit in på det långa upploppet styrde Mikkel Johansen ut Forever Romande och fick press av Cecilie Sjörup-Johansen som red Houdinithemagician. Kort före mål kom Lea Olsen på Holy Star allra längst ut och tog andraplatsen efter Forever Romance.  

Loppets favorit Final Experiment, som reds av debutanten Thea Hildebrandt, var sen från start och sågs aldrig med chans.

För Mikkel Johansen var detta hans andra ryttarseger. Hans första segerhäst förra sommaren var Very Special som liksom Forever Romance tränas av Tine Hansen.

 

3 500

kronor delar ARK ut i tränarbonus i Fegentriloppet på Strömsholm den 15 juni fördelat på 2.000-1.000-500 kr till tränarna av de tre främst placerade hästarna med anvisade ryttare. Det anmäls till loppet den 3 juni

 

Ingen lycka för Elliot Öhgren i Budapest

Ungern. Sex manliga ryttare från lika många länder red ett Fegentrilopp i Budapest på söndagen.

Elliot Öhgren satt som trea utvändigt när hästarna skulle svänga in på upploppet.

- Hade en helt okej position i loppet och började få litet svar när jag började rida finish men hästen tar en pust och mjölksyran kickade in och det tog stopp för hästen, kommenterar en något besviken Elliot Öhgren som blev sist i loppet.

Fransmannen Alexis Lemer segrade och har nu ryckt ifrån i rankinglistan med 35 poäng. Tvåa kom britten Pat Millman och han avancerade därmed upp till en andraplats med 14 poäng. Mark Galligan från USA tog tredjeplatsen och ligger även trea totalt med 13 poäng.  

                                                     

Galoppbanan i Budapest är namngiven efter hästen Kincsem som är världens genom tiderna segerrikaste galopphäst. Hon (för det var ett sto) var obesegrad i 54 starter på 1870-talet.

 

Eilidh Grant vann i sin Fegentricomeback

Schweiz. Amerikanskan Eilidh Grant vann tre Fegentri-löpningar 2013 och kom femma i det årets mästerskap. 

Under ett par veckors vistelse hos Hillevi Ljungqvist den sommaren hann hon även med att vinna en vanlig amatörlöpning på Täby Galopp med Miss Marple.

I dag gjorde Eilidh Grant comeback i mästerskaps-sammanhang och vann direkt på 100 årsjubilerande banan Frauenfeld. Tvåa blev en icke-nominerad hemma-ryttarinna och trea kom fransyskan Mathilde Bourrillon

Sex ryttarinnor från fyra länder deltog. Varken Sverige eller Norge hade fått någon inbjudan till loppet. Redan på torsdag rids nästa damlöpning i tyska Magdeburg och Sofia Presits, nu på väg hem från Martinique, hoppas på att få en ritt. Åtta hästar har startanmälts utan ryttare.

                        

Ändring i utgivningen av nyhetsbrevet

I flera år har nyhetsbrevet ARK GaloppNytt sänts utan problem med mottagarna som Hemlig kopia. Nu har tydligen Google reagerat över mängden mail som sänts och stängt denna möjlighet. Nyhetsbrevet kommer framöver att finnas tillgängligt på klubbens hemsida www.amatorryttarklubben.se på samma sätt som tidigare samt aviseras på ARK Facebook.

 

 

                                                                   

 

                                                                   

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej