Malva Blademo vinner Hipp´s Whip

Malva Blademo med vandringspriset Hipp´s Whip och pris-donatorn Claes Björling. Foto: Elina Björklund.

 

Bro Park 29 juli. Suverän segrare i den 35:e upplagan av löpningen om vandringspriset Hipp´s Whip blev Malva Blademo på Mr Tooma Global.

Tyvärr startade endast fem ekipage i loppet som reds över 1200 m. Frida Lööv satsade på ledarposition med Bear Wells och fick Malva Blademo på Mr Tooma Global närmast sig. Även Tina Henriksson på Vejovis hade häng på ledaren ett tag. Bear Wells höll ledningen till halvvägs in på upploppet då Mr Tooma Global passerade och spurtade ifrån till en lätt seger med 3 l. Trea blev Louise Pettersson på Carry On Deryck.

Malva Blademo, som fyller 18 år om en månad, har lyckats med det mesta i år. Detta var hennes sjunde årsseger på 21 ritter och den första utan viktlättnad.  Alltsedan debuten i december 2018 har hon visat stor talang och målmedvetenhet. Hon har fått ett stipendium av Jockeyklubben att använda till en studie-resa till Australien men till följd av Coronapandemin har resan senarelagts till nästa år. Hon har för övrigt även god chans att vinna resestipendiet i årets Börjes Champion ARK Cup.

 

 

 

Ryttarcomeback med komplikationer

Övrevoll 30 juli. Det skulle ha varit tolv startanden i torsdagens amatörlöpning. Men det blev en sen strykning.

Glenn Smith, som skulle göra comeback som ryttare, klarade inte programvikten 69 kg utan vägde ut med 2,1 kg för hög vikt. Glenn Smith började som amatörryttare på Övrevoll år 1989 och red sedan som lärling och jockey på 1990-talet och lade stövlarna på hyllan år 2001.

Den lokala galoppdomstolen gav honom två dagars ridförbud för att inte ha kunnat rida accepterad ridvikt. Till råga på allt skadades hästen Simmy´s Copshop, som han skulle ha ridit, på väg till banan och fick startförbud.

Lika dramatiskt blev inte loppet. Det blev en svensktränad vinnare genom Silky Road för dagen riden av Linn Christine Arntzen. Detta var hennes första ryttarseger på 11 ritter sedan debuten i maj 2019. Tvåa kom Ida Tandberg på Eternal Flame och trea Cicero Lemos på likaså svensktränade Lovetorun.  
 

 

Louise Pettersson blir jockey

Louise Pettersson efter seger med Surfers Paradise på Bro Park 2019. Foto: Elina Björklund. 

 

Efter fem år som amatörryttare tar 37-åriga Louise Pettersson steget fullt ut. Hon blir jockey direkt eftersom den normala vägen som lärling är stängd. Enligt regelverket kan lärlingslicens inte beviljas den som har fyllt 30 år.

Hon red sin första löpning på Täby den 26 augusti 2015 och första segern kom med Little Warrior i den femte ritten den 14 februari 2016. Med Philiango vann hon sin tionde och senaste seger den 26 april på Jägersro. Hon har varit styrelse-ledamot i ARK 2016-2018. 

 

Nyheter i korthet:

-  Nio hästar har startanmälts till årets första amatörlopp på Klampenborg, Dansk Mesterskab for amatörryttere som rids på Derbydagen den 9 augusti. Lea Olsen är titelförsvarare. Ifjol red hon Sun of a Gun till målfotoseger, i år rider hon Warp Core.

-  Tre ryttare, två amatörer och en jockey, bestraffades för viktförlust med mellan 0,35 och 0,7 kg på Övrevoll i torsdags. Två av dem förklarade att de hade svettats mycket.

-  Ett par traditionella Fegentrilöpningar reds i Deauville i helgen om än under andra former. I lördags vanns herrarnas 65. Prix Georges Courtois av Florent Guy (Fegentrichampion 2010) och Prix Royal Barrière (mixed) av Vinzenz Schiergen (Fegentritrea 2016). I söndagens Prix du Clos Fleuri för ryttarinnor vann Diana Lopez Leret (Fegentritrea 2004) och i Prix de L´amitié Longines Fegentri (mixed) segrade Pauline Mengèr.

 

Drömmen har slagit in för Frida Lööv

 

Frida Lööv tas emot i vinnarcirkeln av uppfödare/ägare/tränare Torbjörn Nobel och träckare Emma Marcusson efter seger med Philiango i Ingen dröm är för stor. Foto: Stefan Olsson.

Jägersro 2 augusti. Oaksdagens amatörlöpning Ingen dröm är för stor vanns av 27-åriga Frida Lööv, ny som tävlingsryttare men med bred bakgrund inom galoppen.

Hon gick på Frans Suell/Jörgen Kocks gymnasium i Malmö med travinriktning, men när hon provat på galoppen fastnade hon direkt.

– Det är ju det här jag ville hålla på med, minns hon.

Sedan blev det utlandspraktik hos bl.a. Pia Brandt i Chantilly innan hon kom tillbaka till Sverige 2019.
 
Sedan oktober jobbar hon hos tränaren Patrick Wahl på Bro Park och var stationerad i Dubai i vintras med bl.a. nästa söndags danska derbyhopp Silent Night.  

– Jag har egentligen alltid velat rida löp men inte vågat tidigare, men nu var tiden mogen tyckte jag, berättar Frida Lööv.

Fyra ritter har resulterat i två segrar. I söndagens lopp över 2400 m på Philiango avvaktade hon en bit bakom de flyende ledarna innan hon tog upp jakten genom slutsvängen. Rintintin (Emelie Gustavsson) var gynnad av sänkt formtal och gjorde sin bästa löpning för året. Direkt till front och höll till en bit in på upploppet, svarade på angreppet från stallkamraten Clauses Henry (Mikkel Johansen) men fick ge sig för Philiango som vann med 2 l. Clauses Henry höll till tredjeplatsen. En debutant presenterade sig, Thuva Hjalmarsson som fick nöja sig med jumboplatsen i sin första ritt på familjehästen Blooming Meadows.

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej