De historiska hinderryttarna på Bro Park

Ovan ses de nio ryttarna som red i de två första hinderlöp-ningarna på Bro Park den 19 augusti. Stående: Christopher Roberts, Jay Drew Kozaczek, Michelle Rosenqvist (a), Niklas Lovén och Elliot Öhgren (a). På knä: Kim Stern (a), Kevin Parkin, Anna Pilroth och Daniel Wirenstål (a). Foto: Elina Björklund.

 

Mer om Åbys finalsteeplechase 1976

En som har hört av sig efter notisen i ARK GaloppNytt nr 35 om det sista loppet som reds på Åbys finaldag 1976, Kviberg steeplechase, är Jan-Erik Almqvist. Han redhästen Mesnil le Roi som var uppe i front ett tag men fick nöja sig med en andraplats i mål. Här berättar han om loppet.

”Än idag kan jag gräma mig över att jag inte gick med när Johan [Persson, red anm] drog iväg - jag tyckte dels att det var för tidigt och dels att det var "Nalle" Lovén [Jarl Lovén, pappa till Niklas, red anm] vi behövde slå och hade följaktligen full koll på honom och för lite på Johan och Pepe. Jag tror (som man alltid gör när man missat något) att vi kunde ha vunnit och blivit historiska på så sätt.

Vi hade för övrigt en diskussion före loppet att man kanske istället skulle ha siktat på att komma sist i mål för att på sätt blivit historisk som den sista som red galopp på Åby. Det föll naturligtvis på den etiska aspekten att rida för bästa möjliga placering, för att nu inte nämna ägare, tränare och spelares ekonomiska insatser.”                              

Fotnot. Jan-Erik Almqvist var amatörryttare på 1970-talet och ägde den goda hinderhästen Ahab.
 
 

SM med jubileumspris från Täby

Bro Park 30 augusti. Nästa söndag rids SM för amatör-ryttare. Loppet instiftades 1994.

I år utgörs priset till segrande hästens ryttare av en glasskål som ursprungligen delades ut i samband med firandet av Täby Galopp 25 år för 35 år sedan.

Det var den 28 augusti 1960 som Täby Galopp invigdes, på två dagar när för exakt 60 år sedan.

Täbypremiärens amatörlöpning Amatörernas Grand Prix vanns av Kerstin Strömbom på Flamingo. Några av loppets del-tagare hade säkerligen kommit till Bro Park på årets SM-dag om det inte hade varit för Coronarestriktionerna eller vad sägs om personer som Christina Odenberg, Lars Rydén, Ulf Paulin och Carl Magnus Ekander.

 

Nyheter i korthet:

-  ATG stoppade av försiktighetsskäl allt spel i amatörloppet Britta Strokirk Memorial på Bro Park den 19 augusti. Anled-ningen var att fyra av de åtta ryttarna, alltså hälften, inte hade fyllt 18 år. Enligt reglerna för spel på fotboll och andra sporter gäller att spel inte får erbjudas om mer än hälften är under 18 år. En struken häst kunde ha ändrat fördelningen.

-  Jessica Marcialis, italienskan som var Fegentrichampion år 2013, vann en Gr 3-löpning i Deauville för en vecka sedan. Det var första gången på fem år som en kvinnlig ryttare har vunnit en Grupplöpning i Frankrike.

-  Hinderryttaren Elliot Öhgren hade ingen lycka med sig när han i lördags red i Merano i Italien. I den inledande Cross Country-steeplechasen gled sadeln efter att han kommit i obalans vid landningen efter ett hinder och han tvingades att stanna av sin häst.  Sedan kom ett våldsamt regnoväder och tävlingsdagen avbröts innan andra loppet.

-  Sju ryttare från fyra nationer deltog i söndagens Longines Fegentri Friendly Race på banan Karlovy Vary i Tjeckien. Bäst av de inbjudna utländska ryttarna var fjärdeplacerade Jenny Langhard från Schweiz.  

 

Ryttarlicenskurser

Svensk Galopp planerar att hålla två ryttar-licenskurser i höst. Kursen är obligatorisk för alla blivande amatörryttare och lärlingar.

På Jägersro

Lördag den 19 september med uppridning söndag den 27 september.

På Bro Park

Lördag-söndag den 17-18 oktober.

För mer info se SG:s hemsida eller maila

cecilia.graberg@svenskgalopp.se

 

 

Minnesrik Derbydubbel för Ida Tandberg

Övrevoll. Ida Tandberg vann Derbyhelgens två amatör-löpningar med Eternal Flame och Buffalo Soldier.

Eternal Flame var helt överlägsen sina åtta motståndare på lördagen och vann med 13 l. Tvåa blev Linda M.A. Dahl på Black Million. I söndagens Longines Ladies Cup agerade My Cup of Tea (Ingrid Vik) farthållare men orkade inte fullfölja. Fram stormade i stället Buffalo Soldier som slog  Danny´s Roop (Emilie Finckenhagen) med 5 l. Åtta hästar startade. Efter Derbyhelgens två segrar har Ida Tandberg nu tre årssegrar. 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej