Bro Park 12 december. Årets sista amatörlopp blev tämligen odramatiskt. Kim Stern på Dudhsagar försvarade sitt innerspår och ledde sedan från start till mål.
Tina Henriksson på Loki höll andraplatsen större delen av loppet som reds över 2100 m och blev tvåa besegrad med 6 l. Redan i sin andra ritt var Patrik Sandin mogen att ta en tredjeplats med sin Philadelfia. Tävlingsdagen var unik så till vida som den helt och hållet möjliggjordes genom att Stockholms Galoppsällskap stod för kostnaden för såväl prissummor som genomförandet.
 
 

Stopp för ryttarchampion att rida
Svensk Galopp (SG) har meddelat att endast ryttare över 18 år kommer att få rida löp på Bro Park i januari-februari.
Anledningen är att Spelinspektionen inte kommer att tillåta vadhållning på deltagare som är under 18 år. SG arbetar på att hitta en lösning inför huvudsäsongen. Det innebär att en handfull amatörryttare, däribland årets champion Hanna Nimåker, tills vidare inte tillåts rida löp. Fyra amatörlopp har skrivits ut i januari-februari. Om ingen lösning kan nås innebär det ett allvarligt hot mot framtida rekrytering av ryttare.
 
Nytt vandringspris på Jägersro
Från och med nästa år kommer samtliga tre galoppsällskap i Sverige att ha sin egen amatörlöpning.
Förra året instiftade Stockholms Galoppsällskap (SGS) en amatörlöpning på Bro Park, SGS Amatör Cup. Loppet har nu ridits två gånger och vunnits av Elliot Öhgren på Regan Budget 2019 och Giovanni Neri på Isidor Almqvist 2020.
I år instiftades vandringspriset Babs Minneslöpning på Göteborg Galopp till minne av Barbro Frodi och i det loppet skänker Göteborgs Galoppsällskap (GGS) ett hederspris. Loppets första vinnare blev Alina Öhgren på Stenid.
Sist ut är Skånska Fältrittklubben (SFK) vars styrelse nu har beslutat att skänka ett vandringspris och hederspris till ett lopp på Jägersro som ska kallas SFK Pokal för Amatörryttare.
 
 
 
Täby Galopp söndagen den 12 december 2010. Klart, -9 grader. Bana dirttrack tung.

Segerpremien i amatörloppet i lägsta klassen (aktuellt hkp +10) 20.000 kr var densamma som den är i dag tio år senare! Efter två strykningar kom ändå 13 hästar till start, alltså fullt fält. Vann gjorde Son of Sky riden av Elin Ahlin. Det var den andra av tre segrar som Elin Ahlin vann med familjehästen Son of Sky den vintern. Totalt har hon fem ryttarsegrar. Hon gjorde nyligen comeback och var fyra med Mr Pimms i finalloppet av Börjes Champion ARK Cup 2020. Tvåa i amatörloppet för tio år sedan var Richard Costello med Weasel och trea var Christopher Roberts med The Rock. I det slagna fältet återfinns namn som Fredrik Janetzky, Daniel Wirenstål (det årets hinderchampion) och Sandra Brolin. Champion på slätt det året var Tina Henriksson.
 
 
Melissa Vesterholm champion i Danmark
 
På grund av Coronapandemin har det inte ridits några amatörlöpningar på Klampenborg i år och några amatörryttare har över huvud taget inte tillåtits att rida på Klampenborg. Däremot har det ridits enstaka amatörlöpningar i provinsen och amatörryttare har kunnat delta i proffslöpningar där. Nationell dansk champion är Melissa Vesterholm som vann fem segrar och även vann DM för ryttarinnor. 14 ryttare red. 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej