Tjejerna som sätter rubriker

 Lisa O´Neill, utsedd till Ambassador for the 2019 July Festival på den irländska banan Bellestown, tog nyligen en meriterande Gr 2-seger på Leopardstown med Darling Daughter.

 

Det är de kvinnliga ryttarna som sätter de feta rubrikerna för tillfället, både i Sverige och på de brittiska öarna.

Hollie Doyle blev historisk ifjol då hon som den tredje kvinnliga jockeyn genom tiderna passerade 100 årssegrar på brittiska slätloppsbanor. Vid årets slut hade hon vunnit rekordantalet 116 segrar. I år har hon redan vunnit 26 årssegrar.

Bryony Frost är den brittiska hinderpublikens gunstling efter flera Gr-segrar med Frodon.

Rachael Blackmore är Irlands bästa kvinnliga hinderryttare. Hon skapade stora rubriker på Leopardstown den 1 februari då hon vann två Gr 1-löpningar, Arkle Novice Chase med Notebook och Irish Champion Hurdle med Honeysuckle.

Lisa O´Neill var irländsk Fegentriryttarinna 2012-2013 utan att hamna i toppen av rankingen. På senare år har hon jobbat för stortränaren Gordon Elliot och ridit främst i s.k. bumper races, alltså National Hunt Flat races. 2017 vann hon en hinderlöp-ning vid Cheltenham Festival med blivande GN-vinnaren Tiger Roll. I söndags vann hon en ny meriterande seger med Darling Daughter i ett Gr 2-bumper race för ston på Leopardstown med drygt 600.000 kr till vinnaren. Hon rider fortfarande som amatör.

I sammanhanget ska vi inte glömma bort Emma Nordin som haft en makalös start på sin lärlingskarriär med sex årssegrar.

 

International Women´s Day

Storbritannien. Sedan flera år tillbaka har den brittiska banan Carlisle en årlig tävlingsdag i augusti då alla löpningarna (slätt) är förbehållna kvinnliga ryttare, professionella och amatörer.

Nytt för i år är att banan Southwell på den Internationella Kvinnodagen den 8 mars ska arrangera en tävlingsdag med slät- och hinderlöpningar förbehållna kvinnliga ryttare. Det ingår i konceptet att alla funktionärer om möjligt ska vara kvinnor.

 

Nyhetsredaktören tar till orda:

Female jockeys: who needs them?

 

Ingenting är längre som förr. Allting förändras.

Kanske framför allt i Europa, Nordamerika och Oceanien har både antalet och andelen kvinnliga ryttare ökat de senaste decennierna. Fram till för ungefär 50 år sedan var galopp-sporten så gott som helt mansdominerad på ryttarsidan.

På väggen i min studentlya i Lund i början på 1970-talet hängde ett collage som jag gjort av bilder med häst- och natur-motiv samt utklippta tidningsrubriker. En fet rubrik löd: ”Female jockeys: who needs them?” Jag vill minnas att den kom från bildmagasinet Life som jag köpte då och då.

Reportaget i Life handlade om Barbara Jo Rubin som 19 år gammal blev den första kvinnliga ryttare som vunnit mot manliga medtävlare på en ordinär galoppbana i USA. Loppet reds den 22 februari 1969 på banan Charles Town och hon red hästen Cohesian.

I början på 1970-talet var det främst tre kvinnliga jockeys som bröt könsbarriären i Sverige: Elisabeth Welinder, Lisbeth Nilsson och Bisse Lundgren. Kristina Lokrantz tillhörde också pionjärerna även om hon mest var tränare.

I dag ser det som bekant helt annorlunda ut. Galoppsporten skulle inte överleva utan kvinnliga ryttare - jockeys, lärlingar så väl som amatörer.

 

Svensk Galopp backar om prispengarna

Som tidigare aviserats sänks prispengarna i år med 17 procent till följd av besparingskrav. Men Svensk Galopp backar när det gäller lägsta klassen (Järn) som undantas från besparing. Där kommer prissumman även i fortsättningen att vara 40.000 kr. En glädjande nyhet eftersom ungefär hälften av alla amatör-löpningar rids i Järnklassen.

 

Fel om 50 årsjubilerande Grand National

I de nyligen publicerade propositionerna för större löpningar i Skandinavien 2020 anges att årets Svenskt Grand National är det 49:e i ordningen och att Svenskt Champion Hurdle är det 42:a. Det är samma text som i förra årets propphäfte. Årets Grand National är alltså det 50:e och Champion Hurdle rids för 43:e gången. Prissumman i GN sänks i enlighet med Svensk Galopps sparplan med 17,9 % från 280.000 kr till 230.000 kr och i Champion Hurdle blir prissumman 160.000 kr (- 20 %).

 

Fredrik Janetzky vann ATG:s hederspris

Fredrik Janetzky (28) fick igår ATG:s nya hederspris till en person som genom sina bestående insatser berikat svensk galopp-sport. Han var amatörryttarchampion 2013 och tillhör idag landets mest framgångsrika jockeys. Kanske något överraskande att en så ung person vann priset. Priset delades ut vid ATG:s och travets hästgala. 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej