Elliot Öhgren vinner Amatörderbyt
 
 Elliot Öhgren vinner Amatörernas Derby med All Run. Foto: Stefan Olsson.

 

Jägersro 12 juli. Årets mest åtråvärda amatörlöpning, Derbydagens Kronprinsens Husarregementes Memorial, vanns av Elliot Öhgren på All Run.

Efter en sen strykning kom nio hästar till start i Amatörernas Derby. Loppet har ridits alltsedan 1935 under olika namn. Sitt nuvarande namn fick loppet 1998. Elliot Öhgren är den fjärde manliga ryttaren som vunnit loppet i nuvarande skepnad. De övriga är Peter Jarvén (1998 Rutger Othello), Jan Olsen (2000 Do Not Disturb) och Roger Osberg (2015 Hat Parade).

Ledarhästarna från start hade gjort sitt när det drog ihop sig till avgörande. Först in på upploppet var i stället Jessica Wadst på favoriten Leo The Lion som stretade på så gott det gick men blev besegrad med två längder av All Run som länge avvaktat i fältets bakre halva. De två första hästarna tränas av Lennart Reuterskiöld jr. Trea blev Malva Blademo på Label och fyra kom debuterande Frida Lööv på Stirred Not Shaken.

För Elliot Öhgren var det första årssegern på slätt. Han har tidigare vunnit en häcklöpning med Point Taken.

Segerhästen All Run var ifjol trea i Derbyts tröstlöpning och det var riktigt hög klass på hästarna i Amatörernas Derby med ett formtal på 70 eller högre för sju av dem. Loppet ingick som avd. 2 i ryttarserien SG-JK Amateur Grand Prix.

 

Kronprinsens Husarregementes Memorial

SG-JK Amateur Grand Prix avd. 2

1.   Elliot Öhgren-All Run

2.   Jessica Wadst-Leo The Lion

3.   Label-Malva Blademo

 

Helsvenskt i norsk häcklöpning

Övrevoll 9 juli. Sex av sju startande hästar i årets första häcklöpning på Övrevoll var svensktränade och de lade beslag på hela prissumman.

Det handlade om spel mot ett mål när Kevin Parkin på Trautmann utklassade sina konkurrenter. Trautmann tog direkt ledningen och dirigerade sedan loppet helt ensam. I mål skilde det elva längder till Boss Mans Ladder (Nathalie Mortensen). Trea kom Call Me Back (Christopher Roberts).

Endast tre häcklöpningar har skrivits ut på Övrevoll i år. Nästa starttillfälle blir den 6 augusti och därefter den 16 september.

 

Ny milstolpe nådd för Kim Stern

 Kim Stern vinner sin första seger i ett proffslopp på slätt med familjehästen Artful Rogue. Foto: Elina Björklund.

 

Bro Park 8 juli. Kim Stern nådde en ny milstolpe då han för första gången vann mot professionella proffsryttare på slätt. Segervapnet hette Artful Rogue.

Den småländske hovslagaren rider egentligen helst hinder-löpningar varvat med amatörlöpningar på slätt. Då och då rider han även på slätt mot proffsryttarna som i onsdags då han red Art Rogue, som tränas och ägs av lillasyster Anna Klaesson, i en Järnhandicap. Det blev seger, hans andra för året, och han intar nu en femteplats i listan över landets segerrikaste amatör-ryttare på slätt.

 

 

Segerrikaste amatörryttare slätlöpningar

Plac/ryttare                                   Ant st: 1-2-3        Vinstsumma

1. Malva Blademo                              16:  5-2-2           167.278 kr

2. Hanna Nimåker                              11:  5-0-2           135.796 kr

3. Alina Öhgren                                  13:  2-3-1             99.330 kr

4. Michelle Rosenqvist                     10:  2-2-1             74.468 kr

5. Kim Stern                                        14:  2-0-3            68.358 kr

6. Jessica Wadst                                  8:  1-4-1             90.022 kr

7. Louise Pettersson                        16:  1-3-2            67.038 kr

28 ryttare har ridit på slätt, 14 av dem har segrat.

 

Lättnader i covid-19-restriktionerna

I Danmark och Norge har det beslutats om vissa lättnader i covid-19-restriktionerna till glädje för amatörryttarna.

Från och med den 8 juli tillåts amatörryttare att rida i Danmark. Den första amatörlöpningen på Klampenborg planeras till Derbydagen den 8 augusti. Men det är inte möjligt att avhålla det utskrivna Viking International Cup med inbjudna ryttare från Storbritannien, Irland och Nederländerna. I stället kan det enligt Dansk Galop bli Dansk Mesterskab for Amatörryttere, ett lopp som egentligen skulle ha ridits den 18 juli.

I Norge har man hävt inreserestriktionerna för personer från Skåne, Blekinge och Kronoberg vilket torde glädja några syd-svenska amatörryttare som återigen kan få rida på Övrevoll.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej