Fegentris årsmöte skjuts upp 
Fegentris styrelse har beslutat att årsmötet den 21 mars i Paris skjuts upp på obestämd tid på grund av oron för spridning av Coronaviruset.

Sicanelöpning inleder på nytt

Malva Blademo intervjuas av David Crona efter sin seger i fjolårets Sicanelöpning med Persian Wave. ARK:s Hans Engblom överlämnar vinnartavlan. Foto: Elina Björklund.

Bro Park 5 april. Liksom ifjol är vårpremiärens amatörlöpning namngiven efter hästen Sicane. Förra året segrade Malva Blademo med Persian Wave.

Sicane (f. 1968) var mycket segerrik på Täby som äldre häst då han ägdes av amatörryttaren Bengt-Olov ”Bowen” WesterbergKronan på verket var när ”Bowen” själv red Sicane till seger i en Fegentrilöpning på Strömsholm år 1975.
”Bowen” är i dag 81 år gammal. Förra året skänkte han några tavlor till ARK att dela ut som hederspriser. Segrande ryttare i årets Sicanelöpning kommer att få en av dessa tavlor.


Tjejerna som vann på Kvinnodagen

Det blev svensk seger i den internationella turneringen för kvinnliga jockeys i Madrid genom Ulrika Holmquist.
På Southwell i Storbritannien blev det två segrar vardera för 
Bryony Frost (hinder) och Megan Nicholls (slätt) då dagens samtliga åtta löpningar var förbehållna kvinnliga ryttare.


Christophe Soumillon segerrikast

Med 3.315 segrar är Christophe Soumillon den ryttare med fransk licens som har tagit flest segrar.
Christophe Soumillon 
(38) är egentligen född i Belgien men har hela sin ryttarkarriär bakom sig i Frankrike. Han började som lärling på Chantilly hos Cédric Boutin och tog sin första seger i november 1997. 18 år gammal började han som stalljockey hos André Fabre och han har varit fransk championjockey sex gånger. Det tidigare rekordet, 3.314 segrar, innehades av Yves Saint- Martin (f. 1941) och han var fransk championjockey 15 gånger.


Presentation av ARK-styrelsen

Efter hand kommer klubbens styrelse att presenteras. Först ut är klubbens nuvarande sekreterare Hans Engblom.

Möt ARK-styrelsen: Hans Engblom

 
Berätta om dig själv. Arbete, sysselsättning.
Pensionerad jurist. Har hållit på med migration inom myndigheter, regeringskansliet och domstol.

Vilken är Din bakgrund inom galoppen?
Träningsryttare, skribent, sportchef på Jägersro 1980, hästägare, trottoaruppfödare, mångårig ledamot i Täby Galopps lokala galoppdomstol, Svensk Galopps högre galoppdomstol, avelsvärderingsnämnden, mångårig fullmäktigledamot i Svensk Galopp, ledamot i Fegentris styrelse, m.m.

Vilken är Din största framgång som ryttare eller på annat sätt i galoppen, Ditt största ögonblick?
Som hästägare har det varit då Hands Up vann på Gärdet, andraplatsen för Dundee i Jockeyklubbens Jubileumslöpning och Stenids fem segrar 2018. Som stolt fader vid Fegentris Gala Dinner 2006 i Kuala Lumpur då Henrik hyllades som Fegentrichampion för andra året i rad.

Vilket lopp skulle Du helst vilja vinna, och varför?
Jockeyklubbens Jubileumslöpning 2021 med Princefortyfour. Ett klassiskt lopp och det är inte alltför långt bort i tiden.

Vad gjorde att Du blev styrelseledamot i ARK? Vilka frågor intresserar Dig?
Det behövdes en sekreterare till ARK år 1983. Eftersom jag hade erfarenhet av att skriva och var gift med en ryttarinna tyckte Björn Zachrisson att jag var lämplig för uppgiften. Sedan var jag vice ordförande till Kjell ”Lillis” Olsson i 12 år och ordförande i 18 år innan Anna Öhgren tog över ifjol. På den tiden då ARK var ansvarig för Strömsholmsgaloppen tog det merparten av arbetet och krafterna. Hederspriserna till segerryttarna tycker jag är en viktig fråga. Det ska vara något som ryttaren stolt kan visa upp och säga ”Se det här fick jag när jag vann som amatörryttare” samtidigt som det måste vara litet variation för de som vinner flera gånger. I år har vi köpt in ett parti champagneglas att dela ut i de löpningar där det inte finns något speciellt hederspris som i t.ex. Prix de l ́ARK och SM för Amatörryttare.

Vilken är den största utmaningen för svensk amatörryttarsport? Förslag till lösning?
Ett prioriterat mål måste vara att öka antalet ryttare. Svensk Galopps nya ryttarserie är ett lovvärt initiativ och lockar förhoppningsvis nya ryttare men det kan ändå ta flera år innan vi kommer upp i samma antal ryttare som för tio år sedan. Vi måste ställa oss frågan ”varför börja rida amatörlopp” och utifrån det göra det attraktivt att rida löp och entusiasmera ryttarna till att fortsätta. Utan att göra avkall på säkerheten får det inte vara alltför svårt att få ryttarlicens och sedan måste det finnas ridtillfällen. Därför är det extra trist att det skrivits ut tre amatörlöpningar mindre på Jägersro än ifjol.

Hur ser Du på svensk amatörryttarsports framtid, vilka förändringar tror/hoppas Du på inom en femårsperiod?
Jag ser en stark svensk amatörryttarsport, att vi har betydligt fler amatörryttare än i dag, att standarden har höjts ytterligare och att fler med 10+ segrar har möjlighet att rida i proffslopp. Sedan hoppas jag att hindersporten får ett uppsving när de nya hinderbanorna på Bro Park invigts och att fler amatörer rider på hinder. Och så ser jag fram emot en ny svensk Fegentri-champion.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej