Äntligen seger för Lucas Olsen

Tränare Paul Fitzsimons och träckare Chris Nilsson tar emot Lucas Olsen efter segern med Label. Foto: Stefan Olsson.

 

Jägersro 15 maj. I sin 33:e ritt lyckades det äntligen för Lucas Olsen att vinna en amatörlöpning och det gjorde han med besked – segermarginalen blev 15 l.

Dansken Lucas Olsen red sin första löpning för snart fem år sedan. Han gjorde ett längre uppehåll från tävligsridandet då han var arbetsryttare i Newmarket men nu har han på allvar presenterat sig som en ryttare att räkna med. Som bäst hade han tidigare fyra andraplatser, bl.a. en just på Label. Om några veckor tar han studenten och sedan har han planerat för ett sabbatsår som arbetsryttare i Nya Zeeland.

Fredagens lopp över 2400 m blev tämligen odramatiskt från-sett att Emma Markusson tappade stigbyglarna på favoriten Philiango då hon avancerade på bortre lång. Lucas Olsen på Label övertog ledningen från Emelie Gustafsson på Rintintin vid målgång ett varv kvar och var sedan ohotad i sin ledning. Tvåa blev The Pope (Tina Henriksson) som var en halv längd före Broughtons Story (Hanna Nimåker). Sex hästar startade.

 

Stor diskussionslystnad vid hindermöte

Föreningen Skandinavisk Hindersport höll sitt årsmöte den 27 april som telefon/videomöte pga Coronaviruset.

Klubbens ordförande K-B Wirenstål valdes om liksom övriga styrelseledamöter som var uppe för omval.

Medlemmarna deltog aktivt i diskussionen om byggnation av hinder på steeplechasebanan på Bro Park. Det utmynnade i att K-B Wirenstål, Dennis Persson och Anders Herlin jämte tre adjungerade ryttare fick i uppdrag att utarbeta ett förslag över lämpliga hinder.

Det blev även en djupgående diskussion om konsekvenserna av att Grand Nationaldagen på Strömsholm har ställts in. Inte nog med att fyra av årets hinderlöpningar riskerar att gå för-lorade. Det påpekades också att 30 procent av prispengarna i årets hinderlopp, dvs hästarnas försörjningsmöjligheter, riskerar att försvinna om det inte skrivs ut ersättningslöpningar på andra banor eller prispengarna från GN-dagen används till att höja prissummorna i de redan utskrivna hinderloppen.

 

”Lillis” vann fyra segrar på fyra ritter

 

På onsdag tävlas det om Lillis Cup för 15:e gången. Det var år 2006 som ARK:s tidigare ordförande Kjell ”Lillis” Olsson instiftade sitt vandringspris som ifjol vanns av Malva Blademo (foto: Elina Björklund).

”Lillis” var en framgångsrik amatörryttare på sin tid. 1976 var ett av hans bästa år då han vann ett av sina två championat på slätt. Med anledning av att Malva Blademo nyligen vunnit tre raka segrar på Bro Park berättar han:

- På Täby under april/maj 1976 vann jag tre raka amatörlopp  om man bortser från en ryttarinnelöpning (vanns av Mona Mitchell på Sir Lorry, red anm)  som var inklämd mellan två av loppen  med  tre olika hästar - Seastrom, Moon Star och Ninjo.

Vet inte om det kan räknas som tre raka? Som extra krydda så vann jag även i min nästa ritt, då på Strömsholm med Moon Star. Fyra uppsittningar – fyra segrar.

 

Var minst betrodd – vann överlägset

Övrevoll 7 maj. Mai Elin Fjellheim hade tidigare varit tvåa en gång i sina 14 ritter på Dark Money som var segerlös efter 34 starter. Men i årets första amatörlöpning på Övrevoll vann de en förkrossande överlägsen seger med 17,5 längder efter ledning från start till mål. Dark Money var minst spelad av fem startande hästar. Tvåa blev Jana Kolackova på Elusive Thought.

 

Uppdaterad information om licenser

Läs mer om rutiner för nya amatörryttares dagslicens på

https://www.svenskgalopp.se/artikel?cid=2.4274&defaultMenuId=truewww.svenskgalopp.se

 

Nya ARK-medlemmar

Jasmin Albinsson och Johanna Hederström.

 

Noterat vid ARK:s årsmöte:

-  Johanna Hederström och Kim Stern valdes in som nya ledamöter i styrelsen

-  Magnus Gustavsson omvaldes som revisor

-  till valberedning utsågs Cecilia Gråberg (samman-kallande), Charlotta Ericsson och Mimmi Jarl

-  på styrelsens förslag valdes Jesko von Koenigsegg och Hans Engblom till heders-medlemmar i klubben

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej