ARK ÅRSMÖTE

Måndagen den 19 april kl 19.00.

Pga rådande Coronapandemi hålls mötet som telefonmöte.

Tel 08-124 105 56

Kod 49 11 71 #

Ta tillfället i akt att fråga eller framföra Dina synpunkter till styrelsen.

Anmäl gärna om Du avser delta till

ohgren.anna@gmail.com

 

Medlemsavgiften

Medlemsavgiften är 300 kr

och betalas enklast in på ARK:s BankGiro 805-8851.

 

 

Inställt lopp på Bro Park

Det skulle ha ridits en amatörlöpning på Bro Park den 14 april. Men det blev för få startanmälda hästar så loppet ställdes in.

Loppet skulle ha ingått i ryttarserien Börjes Champion ARK Cup och kommer att ridas vid ett senare datum. Men det innebär att numreringen av ryttarseriens lopp ändras och loppet på Jägersro den 21 april blir avd. 1.

 

Hillabilitylöpning

Bro Park 18 april. Amatörloppet på söndag är namngivet efter Irlands-födde Hillability som Lennart Sachs vann fem amatörlöpningar med, bl.a. det allra första Prix de l´ARK på Stockholm Cupdagen 1980.

Fem hästar har startanmälts till löp-ningen på söndag. Segerryttaren får en tavla som har tillhört Lennart Sachs (1941-2019).

 

Övrevoll ställer in

Övrevoll 15 april. Årets första tävlings-dag på Övrevoll har ställts in. Väldigt få hästar hade anmälts vilket har sin bak-grund i Coronapandemin och gällande restriktioner för gästande deltagare. Anmälan till tävlingsdagen den 22 april görs i dag.

 

 

Kvinnliga hinderryttares framfart i Storbritannien  

 
 

Rachael Blackmore skriver historia igen

Storbritannien. Inte nog med att Rachael Blackmore som första kvinnliga ryttare vann Champion Hurdle på Cheltenham och blev meetingets seger-rikaste ryttare, nu har hon dessutom som första kvinnliga ryttare vunnit Grand National på Aintree.

Ja, framgångarna fortsätter för den 31-åriga irländskan som haft sensationella fram-gångar hindersäsongen 2020/21. Teoretiskt är det fortfarande fullt möjligt för henne att även vinna titeln som irländsk ryttarchampion på hinder. Hon har 85 segrar mot 95 för ledande Paul Townend men säsongen är inne i sitt slutskede så det är nog mest ett önsketänkande. Men chansen finns och efter tävlingarna på Punchestown den 1 maj vet vi.

I större delen av Grand National låg Rachael Blackmore fint placerad strax bakom täthästarna och övertog ledningen två hinder kvar. På upploppet var hennes Minella Times klart starkast och vann med sex längder. Minella Times tränas av Henry de Bromhead på Irland och ägs av storhästägaren J.P. McManus som fick 375.000 GBP eller cirka fyra miljoner kronor för segern. 40 hästar startade i loppet som rids över 6900 m och har 30 hinder.

Helt kortfattat går det Rachael Blackmore uppnått i det närmaste över alla gränser och utgör en obeskrivlig vitaminspruta för galoppsporten, och då inte minst för alla kvinnliga ryttare.

 

 

Fakta om Rachael Blackmore (f. 1989): Efter att ha tävlat i olika ponnysammanhang red hon sin första vinnare som amatörryttare 2011. Under åren som amatör tog hon en akademisk examen i equine science. Efter sju segrar ”under rules” och elva segrar i point-to-points blev hon professionell i mars 2015. Hon blev den första kvinnliga ryttare som vunnit championatet som conditional rider på Irland 2017.

Här en fantastisk intervju som Katie Walsh gjorde med Rachael Blackmore några dagar före årets Randox Grand National.  https://fb.watch/4P4tLHL5-I/

 

 

Nyheter i korthet:

-  Vid ARK:s styrelsemöte den 6 april bordlades åter frågan om att nominera ryttare till årets Fegentri World Championship i avvaktan på lättnader i Corona-restriktionerna och mer definitiva besked om när mästerskapsserierna drar igång.

-  Det har aviserats att amatörryttare åter ska få rida löp på Klampenborg vilket de inte tilläts förra året på grund av Coronapandemin. Startanmälan till årets första tävlingsdag på Klampenborg den 17 april sker i dag.

-  Den svenskägda hinderhästen Ajas vann i lördags Prix Murat-Gr 2 (4400 m) på Auteuil med ett förstapris på 94.500 euro. Ajas stod länge kvar i Grand National på Aintree men kretsen runt hästen, ägare Ulf Sjöberg och tränare David Cottin, valde alltså att starta i Paris i stället. Det var hästens tolfte seger. Kevin Nabet red.