Elin Ahlin rider mot championatet

Elin Ahlin vann sin femte seger för året med Cromer i Hipp´s Whip på Bro Park nyligen. Tvåa kom Kim Moberg som på Fury The Bullet red sitt andra lopp. Foto: Evelina Björklund/SG.

 

Listan över årets segerrikaste amatörryttare på slätt toppas av Elin Ahlin. Hon är ensam om att ha fem segrar och har en seger och två andraplatser merän värstakonkurrenten Michelle Rosenqvist. Båda ryttarna har vardera ridit drygt 60 lopp totalt men i övrigt är profilerna olika. 29-åriga Elin Ahlin red sitt första lopp 2008 men det är först i år som hon tävlat mer frekvent. 17-åriga Michelle Rosenqvist debuterade så sent som i juli 2019. 

 

Segerrikaste  amatörryttare  slätt

 Plac/ryttare

 

  Ant st: 1-2-3

 Vinstsumma

1.  Elin Ahlin

 

    16:   5-3-4

  210.494 kr

2.  Michelle Rosenqvist

 

    15:   4-1-2

  118.300 kr

3.  Kate Alvesparr

 

    12:   3-2-2

  113.780 kr

4.  Evelina Rönnlund

 

    14:   2-1-3

    89.390 kr

5.  Kim Stern

 

    18:   2-1-1

  102.178 kr

31 ryttare har ridit på slätt, 15 har segrat. Källa SG Topplistor.

 

Emelie Gustafsson vann åter mot proffsen

Övrevoll 29 juli. För andra tävlingsdagen i rad har 24-åriga Emelie Gustafsson vunnit mot proffsryttarna. Den 22 juli var det på How Dare You och nu i sadeln på Khurshed. Men segrarna räknas inte in i det norska amatörryttarchampionatet.

 

Ny seger för Mai Elin Fjellheim

Övrevoll 29 juli. Mai Elin Fjellheim och Dark Money har blivit ett välkänt ekipage i amatörloppen på Övrevoll oavsett distans. Ofta sätter de färg på tillställningen genom att agera farthållare. 

I torsdags över 1980 m med åtta deltagare var det inte oväntat Dark Money som tog ledningen från start. Vid mål ett varv kvar tog Stogas Fairytale (James Fitzmaurice) över tillsammans med Clauses Rekato (Viktoria Aurora Hughes). På bortre lång hade ledarduon ett klart försprång innan Clauses Rekato ryckte ifrån och ledde in på upp-loppet. Men Dark Money malde på invändigt och hade kontroll över situationen i god tid före mål och vann med 2 l. Från en köposition vid upploppets början spurtade Slim Revenge (Charlotta Ericsson) utvändigt fram till andraplatsen före Clauses Rekato.

För Mai Elin Fjellheim var det andra årssegern och den tredje totalt.
 

 

Svårare för Fegentriryttare i Frankrike

Det har av hävd varit svårt för inbjudna utländska ryttare att få ritter i Fegentrilöpningar i Frankrike.

På senare år har det dock fungerat förhållandevis bra. Ett problem är att franska tränare/ägare är ovilliga att acceptera lottning av utländska ryttare särskilt om det gäller kategorin litet bättre hästar.

Nu har France Galop, inte den franska Amatörryttarklubben utan den franska topporganisationen, beslutat att lottning inte längre ska tillåtas och att färre ryttare ska bjudas in till Fegentriloppen. Kort sagt, det riskerar att bli svårare för inbjudna utländska ryttare att få ritter.

Till den kommande helgens traditionella meeting i Deauville har både Sofia Presits och Kim Stern bjudits in. Startanmälan sker på torsdag.

 

Elliot Öhgren oplacerad i Amatörderbyt

Irland. Det var inte i vilken löpning som helst som Elliot Öhgren fick sin första ritt för sin arbetsgivare Willie Mullins. Det var i det irländska Amatörderbyt på Galway Festival över 3400 m och med en prissumma på ca 1 milj SEK.

19 hästar startade och Elliot Öhgrens häst Runrized, som inte var särskilt betrodd, kom i mål som sextonde häst. Willie Mullins hade sex hästar till start i löpet och bäst var Foveros (Aubrey McMahan) som kom tvåa.

För andra året i rad segrade Finian Maguire som red hästen Coltor. Förra året vann han på Princess Zoe. Coltor tränas av Dermot Weld som vunnit loppet åtta gånger som tränare och dessförinnan fyra gånger som amatörryttare, första gången som 15-åring år 1964.

 

Ryttarlicenskurser

Svensk Galopp planerar att hålla två ryttar-licenskurser i höst. Kursen är obligatorisk för alla blivande amatörryttare och lärlingar.

På Jägersro

Lördag-söndag den 25-26 september.

På Bro Park

Lördag-söndag den 30-31 oktober.

För mer info se SG:s hemsida eller maila

[email protected]
 
 
 

Sofia Presits drömleder från start till mål

Sofia Presits tas emot i vinnarcirkeln av Lokis ägare Jessica Ryderling. Foto: Stefan Olsson/SG.
 

Jägersro 1 augusti. Oaksdagens amatörlöpning namngiven till Ingen dröm är för stor vanns av Sofia Presits på Loki.

Iniativtagare till loppet och prisutdelare var ARK-medlemmen, amatörtränaren och uppfödaren Nathalie Johnsson.

Efter en sen strykning kom sex hästar till start över Oaks-distansen 2400 m.

Sofia Presits på Loki sköt direkt fram till en betryggande ledning och stannade där hela loppet igenom. Michelle Rosenqvist på Mr Naughty Boy försökte komma i närkontakt men lyckades aldrig och fick släppa andraplatsen till Elin Ahlin på Liars Corner halv-vägs på upploppet. Seger-marginalen var sex längder.

Det var faktiskt Sofia Presits första seger på hemmabanan Jägersro på drygt tre år. Hon har nu totalt 15 ryttarsegrar. 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej