Alina Öhgren blir lärling

Alina Öhgren med vandringspriset Silverhästen efter seger med Mors på Bro Park. Foto: Elina Björklund.

Det är bara en månad sedan som förra årets tvåa i amatörryttarnas topplista Malva Blademo bytte status från amatör till lärling. Nu har även trean på topplistan Alina Öhgren blivit lärling.

Alina Öhgren, hon fyller 20 år inom kort, är lärling hos Bro Park-tränaren Annika Sjökvist som hon tidigare har ridit tre vinnare för, City Bridge (SM för Amatörryttare), Areyoutheway och Arabianranta.

Som amatörryttare har Alina Öhgren vunnit 16 segrar på drygt 100 ritter sedan debuten i maj 2017. Förutom SM har hon vunnit ett åtråvärt rubriklopp i form av Cupdagens Prix de l´ARK med See You Soon.

Hon var nominerad att representera Sverige i Longines Fegentri World Championship 2020 men efter ett lopp på Martinique i Västindien, där hon kom tvåa, ställdes mästerskaps-serien in pga Coronapandemin.

Liksom sin tre år äldre bror Elliot, också en framgångsrik amatörryttare, har Alina Öhgren sina rötter i ponnygaloppen.

 

Det är dags att betala

Medlemsavgiften

Medlemsavgiften är 300 kr

och betalas enklast in på ARK:s

BankGiro 805-8851.

Glöm inte ange namn.

 

 

Alina Öhgren tar direkt två segrar som lärling

Bro Park 10 januari. Det blev seger direkt i första ritten som lärling för Alina Öhgren som tog en flott ryttarseger på Arabianranta. Hon vann även loppet därefter med Saltillo. En sagolik start. Båda hästarna tränas av Annika Sjökvist. Även Malva Blademo vann sin första seger som lärling med Spirit River.

 

 

Antalet amatörryttare fortsätter att minska

På 20 år har antalet amatörryttare med svensk licens mer än halverats. År 2000 var det 93 svenska amatörryttare som red löp, ifjol var det endast 38.

Förändringen framgår med stor tydlighet i diagrammet nedan. Sedan år 2011 har det varit ett brant fall.

För ungefär tio år sedan infördes ett system med ryttarlicenskurser som sedan har utvecklats till hur det ser ut i dag med årliga fystester inför licensförlängningen. Detta har upplevts som besvärligt av vissa ryttare. Samtidigt finns det å andra sidan krav på att en kapplöpningsryttare ska vara ”fit for fight”, en vältränad idrottare.

Ser man tillbaka ett antal år framgår två saker, dels att det var fler ryttare än i dag som red på egen häst, dels att många ryttare bara red något enstaka lopp per år men ändå kom tillbaka år efter år.

Viss betydelse har att det numera skrivs ut färre amatörlöpningar än för 20 år sedan sett till antalet. Men å andra sidan har svensk galoppsport krympt rejält på senare år. Antalet hästar i träning är färre, antalet tävlingsdagar och löpningar är färre etc. Och viktigt i sammanhanget är att andelen amatörlöpningar av det totala antalet utskrivna löpningar har de senaste 20 åren hela tiden pendlat runt nio procent.

Startfrekvensen i amatörlöpningar, alltså antalet startande hästar i genomsnitt, har minskat på senare år. Det är i viss mån ett resultat av den ”ryttarbrist” som råder i dag. Ponnygaloppen är numera en stor leverantör av amatörryttare. Faktiskt är det så att hela toppskiktet i amatörryttarnas topplista 2020 kommer från ponnygaloppen.

Antalet amatörryttare med svensk licens åren 2000-2020

 
 

Synpunkter - förslag

Frågan om rekrytering av ryttare är självfallet något som står högt på ARK-styrelsens dagordning.

Men vi kan behöva Din hjälp. Har Du som är ryttare synpunkter eller förslag på rekrytering och utbildning, eller andra frågor som rör amatörlöpningar, hederspriser eller dylikt?

Vänligen hör av Dig till klubbens ordförande Anna Öhgren eller någon annan i styrelsen. Kontaktuppgifter finns på www.amatorryttarklubben.se

 

Ny ryttarserie: ARK Länsförsäkringar Cup

Med Länsförsäkringar som sponsor kommer det i år att ridas en miniserie om fem amatörlöpningar, ARK Länsförsäkringar Cup.

Slutsegrande ryttare efter ett visst poängsystem får en inramad Bengt Böckman-litografi. För att erhålla poäng ska ryttare vara medlem i ARK och ha betalat årets medlemsavgift. Mer om reglerna kommer att publiceras då datum för löpningarna har fastställts.

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej