Rachael Blackmore bäst på Cheltenham

Rachael Blackmore blev segerrikast av ryttarna vid årets Cheltenham Festival med sex segrar (Sporting Life).

 

Storbritannien. Det skrevs historia vid årets Cheltenham Festival. För första gången någonsin erövrades priset som festivalens segerrikaste ryttare av en kvinnlig ryttare, Rachael Blackmore som vann sex segrar.

31-åriga irländskan Rachael Blackmore har i flera år tillhört de mest segerrika hinderryttarna på Irland. Innevarande säsong ligger hon på andra plats i jockeyligan med 85 segrar. Listan toppas av Paul Townend som har 90 segrar.

Vid den gångna veckans Cheltenham Festival, då 28 löpningar reds på fyra dagar, vann hon sex löpningar varav fem hade Gr 1-status. Hon vann bl.a. Champion Hurdle (Honeysuckle), fyra-åringarnas Triumph Hurdle (Quilixios) och Ryanair Chase (Allaho). I finaldagens huvudbegivenhet Cheltenham Gold Cup blev hon tvåa med A Plus Tard. Loppet vanns av stallkamraten Minella Indo med Jack Kennedy i sadeln.

Bara en enda ryttare har vunnit fler än sex segrar vid festivalen, legendaren Ruby Walsh som vann sju segrar vid två tillfällen. Han var festivalens segerrikaste ryttare inte mindre än elva gånger och vann totalt 59 segrar på Cheltenham.

Cheltenham Festival reds första gången år 1860. Det dröjde till år 1983 innan en kvinnlig ryttare segrade, amatören Caroline Beaseley. Den första kvinnliga professionella ryttarsegern kom år 1987 genom Gee Armytage som vann två dagar i rad. 

 

Storbritannien ./. Irland: 5 - 23  

Storbritannien. Irlandstränade hästar dominerade vid årets Cheltenham Festival. 28 löpningar reds och landskampen mellan brittiska och irländska hästar slutade 23-5 i gästernas favör. Irländaren Willie Mullins blev återigen bäste tränare.

 

Boka in datumet:

ARK håller sitt 77:e årsmöte måndagen den 19 april kl 19.

 

Ändrad viktlättnad i hinderlöpningar

Det arbetas för fullt med att få fram ett gemensamt skandinaviskt tävlingsreglemente för galoppen (RG). Det är ännu inte bestämt när reglementet kommer att börja gälla.

För närvarande har de tre skandinaviska länderna olika regler om amatörryttares möjligheter att få rida i andra löpningar än rena amatörlöpningar och om amatörryttarnas viktlättnad.

Den nu gällande tabellen för viktlättnader i amatörlöpningar ska bibehållas. Det innebär att ryttare som inte har vunnit 3 segrar har viktlättnad med 4 kg och ryttare som inte vunnit 10 segrar har viktlättnad med 2 kg.

Den särskilda tabellen med viktlättnad för amatörryttare som rider i hinderlöpningar slopas.

I stället föreslås samma skala som för proffslöpningar på slätt att gälla, det vill säga att ryttare som inte vunnit 10 segrar (oavsett slätt eller hinder) har viktlättnad med 4 kg och ryttare som inte vunnit 30 segrar (gränsen sänks från 50 segrar) har viktlättnad med 2 kg.   

Som en följd av den svenska spelinspektionens beslut att inte tillåta spel på ryttare som inte fyllt 18 år föreslås en höjning av åldersgränsen för amatörryttare från 15 till 16 år. För lärlingarna föreslås en höjning från 15 till 18 år.

 

Ajas vann Gr 3-steeplechase på Auteuil

Ajas efter seger på Göteborg Galopp 2019, då tränad av Tobias Hellgren. Till höger ägaren Ulf Sjöberg. Foto: Stefan Olsson.

Frankrike. Ajas, svenskägd genom Ulf Sjöberg, vann på lördagen steeplechasen Prix Troytown-Gr 3 på Auteuil.

 

Distansen var 4400 m och segerpremien ung 600.000 kr. Ajas reds av Kevin Nabet och tränas av David Cottin.

Ajas tillhörde länge förhandsfavoriterna inför Cheltenham-festivalens stora Cross Country-löpning men kom inte till start. Stallkamraten Easyland kom tvåa i det loppet och vann det gjorde dubble Grand National-vinnaren Tiger Roll som nu har segrat fem gånger på Cheltenham. Ajas står kvar i det engelska Grand National på Aintree den 10 april och står i oddset 40-1.

 

Medlemsavgiften 2021

Medlemsavgiften på 300 kr sätts lämpligen in på

ARK:s BankGiro 805-8851 snarast möjligt.

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej