Evelina Rönnlund vinner loppet, men Emelie Gustafsson vinner Wendes Cup.

 

Jägersro 7 november. Det var två vinnare som skulle koras efter Wendes Cup avd 4. Evelina Rönnlund vann loppet med Cece Adorable men måltvåan Emelie Gustafsson som red Penny Lane blev slutsegrare i ryttarserien.

Ittmaam (Kate Alvesparr) och Zingaro Boy (Moa Ek) var snabbast i väg från startplatsen 1730 m. Cece Adorable (Evelina Rönnlund) höll tredjeplatsen. In i slutsvängen övertog Cece Adorable ledarskapet men blev utmanad av Penny Lane (Emelie Gustafsson) som dock inte utgjorde något allvarligt hot. Cece Adorable vann med 3 l och sedan var det en halv längd ner till trean Ittmaam. Åtta hästar startade.

Wendes Artilleriregementes Cup Resultat avd. 4  

1. Evelina Rönnlund-Cece Adorable
2. Emelie Gustafsson-Penny Lane
3. Kate Alvesparr-Ittmaam

Slutlig poängställning

34 p Emelie Gustafsson
26 p Hanna Nimåker
21 p Evelina Rönnlund

 

Mikkel Johansen vinner Prinsessepriset 

Klampenborg 6 november. Mikkel Johansen kunde knappast ha valt ett bättre tillfälle att vinna sin första årsseger än i HKH Prinsesse Benediktes Aerespraemie på Klampenborgs årsfinal.

Favorit i loppet som reds över 1800 m var Kengät Jalassa som reds av sin tränare Jonna Larsson och det såg länge ut att gå hem. Från en inledande köposition avancerade Kengät Jalassa försiktigt i svängen och forcerades sedan fram i en lucka vid upploppets början och fick täten. Men då kom Mikkel Johansen på Frost och vann efter upploppsstrid med 1⁄2 l. Trea blev Victoria Larsepå Smooth Escape. Det var Mikkel Johansens fjärde ryttarseger. Sju hästar startade i loppet.

 

Äntligen seger för Ida Tandberg

Övrevoll 4 november. Ida Tandberg vann tre segrar ifjol men i år har hon fått vänta fram tills den 14:e ritten innan hon fick rida in i vinnarcirkeln och det blev på hästen Tsupermand.
Mount Aventine (
Camilla Graver) reds optimistiskt till ledning men hade inget att ge när det gällde. En bit in på upploppet såg det i stället ut som att Golders Green skulle vinna och därmed ge ridande Evelina Rönnlund ledningen i kampen om championatet. Men i god tid före mål spurtade Ida Tandberg och Tsupermand fram till seger med 4 l före Golders Green. Nio hästar startade över 1750 m.

 

Alla tiders segerrikaste hinderchampions

 

Före 1926 tävlade endast gentlemanryttare i hinderlöpningar men fr.o.m. 1926 har hinderlöpningarna varit öppna för professionella ryttare.
Sammanställningen nedan visar antalet segrar som de segerrikaste championryttarna haft alltifrån 1926 och t.o.m. 2021.
Ragnar Helmer var champion 14 säsonger under perioden 1947- 1964, en makalös prestation. När han vann 20 segrar år 1949 reds det 43 hinderlopp och han hade ritt i 38 av dem. Det reds 378 lopp totalt det året så hinderloppen utgjorde drygt 11 procent. Det säger en del om hur stor hindersporten var på den tiden.
Efter Ragnar Helmers dominans tog det flera decennier innan någon championryttare kom upp i ett tvåsiffrigt antal årssegrar. Det blev Anthony Gammell som vann 12 segrar år 1997. Det reds 27 hinderlopp det året och han hade ritt i 25 av dem.
Under några år i början på 2000-talet var antalet hinderlopp lågt och t.ex. år 2006 reds det endast 15 hinderlopp. Det var i den vevan som föreningen Skandinavisk Hindersport bildades år 2002.
På senare år har det oftast skrivits ut 24 hinderlopp per säsong. Det är mindre än fem procent av det totala antalet lopp som rids.
I år har 21 av 24 utskrivna hinderlopp ridits och Henrik Engblom hade ritt i samtliga med 13 segrar som resultat.
Två andra av dagens aktiva hinderryttare har vunnit 10 årssegrar vardera, Niklas Lovén som amatör år 2002 och Christopher Roberts år 2017

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej